Amnesti internešnal: Katar i Fifa da učine više za radnike migrante

Postupanje Katara prema stotinama hiljada radnika migranata izazvalo je intenzivne kontrole i kritike više od decenije prije starta Svjetskog prvenstva

2927 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Godinu nakon Svjetskog fudbalskog prvenstva u Kataru, grupa za ljudska prava Amnesti internešnal pozvala je Katar i Međunarodnu fudbalsku federaciju (Fifa) da učine više za radnike migrante koji su bili angažovani za izradu objekata za Mundijal.

Postupanje Katara prema stotinama hiljada radnika migranata izazvalo je intenzivne kontrole i kritike više od decenije prije starta Svjetskog prvenstva.

"Katar i Fifa moraju hitno da djeluju kako bi osigurali da se pravo žrtava na pravni lijek i odštetu više ne uskraćuje ili odlaže", navodi se u saopštenju Amnestija.

Fifa i Međunarodna organizacija rada priznaju da su problemi i dalje prisutni i da je potrebno da se više uradi na sprovođenju reformi katarskog zakona.

Katar je potrošio oko 200 milijardi dolara na ogromne građevinske projekte uoči najvećeg fudbalskog događaja, uključujući stadione, puteve, linije metroa i hotele. Na većini tih stadiona u januaru će se održati Kup Azije.

"Zloupotrebe vezane za Svjetsko prvenstvo 2022. trebalo bi da podsjete sportska tijela da ljudska prava uvijek moraju da budu u središtu odluka kada se dodjeljuju događaji", rekao je šef Amnestija Stiv Kokburn.

Aktuelni problemi u Kataru, tvrdi Amnesti, uključuju ograničavanje slobode radnika da promijene posao, krađu plata i zamrzavanje minimalne zarade na nivo iz 2021. godine uprkos globalnoj krizi troškova.

"Stalni neuspjeh Katara da sprovede ili ojača svoje reforme rada prije SP dovodi u ozbiljnu opasnost radnike", naveo je Amnesti.

Bonus video: