Morao je da bude "El loko": Bijelsa na "Bombonjeri" srušio svoju Argentinu, Luis Dijas pogađao za tatu i preletio Brazil

Južnoameričke kvalifikacije za SP 2026: Noć kada su pale dvije najveće reprezentacije kontinenta, svjetski prvak poražen prvi put od Mundijala i Saudijske Arabije

9841 pregleda 0 komentar(a)
Slavlje Urugvaja na čuvenom fudbalskom hramu u Buenos Ajresu, Foto: Reuters
Slavlje Urugvaja na čuvenom fudbalskom hramu u Buenos Ajresu, Foto: Reuters

Prošlog novembra Argentina je u Kataru na startu Mundijala poražena od Saudijske Arabije i nakon toga se nije zaustavljala - sve do sinoć i sve dok na "Bombonjeru" nije stigao jedan od najvećih fudbalskih umova te zemlje Marselo Bijelsa.

Čini se da je baš "El loko" morao da bude taj koji će zaustaviti svjetskog prvaka - njegov Urugvaj sinoć je sa 2:0 srušio Argentinu u Buenos Ajresu, u 5. kolu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2026.

Fenomenalne Uruse koji "lete" pod vođstvom Bijelse do pobjede su vodili defanzivac Barselone Ronald Arauho (41. minut) i napadač Liverpula Darvin Nunjes (87) koji je pogodio nakon kontranapada i nakon što je loptu izgubio Lionel Mesi.

"Gaućosi" su tako "pali" nakon 14 pobjeda zaredom, a mreža Emilijana Martinesa tresla se prvi put još od finala Mundija i golova Kilijana Mbapea.

Bijelsa tokom meča sa Argentinom
Bijelsa tokom meča sa Argentinomfoto: Reuters

Prethodne večeri poražena je i druga najveća reprezentacija Južne Amerike - Brazil.

Kolumbija je dočekala "selesao" u Barankilji i slavila sa 2:1 - i to nakon što je od četvrtog minuta gubila poslije pogotka Gabrijela Martinelija.

Heroj domaćina bio je Luis Dijas koji je dva puta preletio odbranu Brazila i dva puta glavom savladao saigrača iz Liverpula Alisona Bekera.

Noć u Barankilji još emotivnijom učinio je u Dijasov tata koji je nakon pakla provedenog sa otmičarima, sa tribina uživao u pobjedi Kolumbije i golovima svog sina.

U ostalim mečevima pete runde slavila je još samo Bolivija (2:0) protiv Perua, dok su utakmice Venecuela - Ekvador i Čile - Paragvaj završene bez golova.

Kvalifikacije za SP, 5. kolo

Bolivija - Peru 2:0

(H. Vaka 20, R. Vaka 87)

Venecuela - Peru 0:0

Argentina - Urugvaj 0:2

(Arauho 41, Nunjes 87)

Kolumbija - Brazil 2:1

(Luis Dijas 75, 79 - Martineli 4)

Čile - Paragvaj 0:0

Standings provided by Sofascore

Bonus video: