Čeka nas spektakl u Budimpešti, prodali bi i 100 hiljada karata, šteta što ne igramo za prolaz, ali smo na dobrom putu

Driton Camaj nakon pobjede nad Litvanijom i nesrećnog raspleta gostovanja Mađara u Bugarskoj

24700 pregleda 76 reakcija 28 komentar(a)
Foto: FSCG
Foto: FSCG

Dešavanja u grupi G pretposljednjeg kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo mogao je da režira samo fudbal.

Crnogorski fudbaleri spremali su se da izađu na zagrijavanje za meč protiv Litvanije svjesni da bi im pobjeda donijela utakmicu decenije u Budimpešti, na stadionu "Ferenc Puškaš", meč u kojem bi pobjeda značila plasman na Evropsko prvenstvo.

Curio je, naime, sedmi minut sudijske nadoknade u Sofiji, i tako je izgledalo u tom momentu - Bugari su protiv Mađarske bili na korak od prve pobjede u kvalifikacijama, koja bi Crnoj Gori dala još jednu, ali veliku priliku.

Bilo je tačno 20 sati, termin završetka meča na stadionu Vasil Levski bio je uveliko "probijen", izabranici Miodraga Radulovića taman su krenuli da se zaigrijavaju za, izgledalo je - utakmicu velikog uloga, kada su stigle razočaravajuće vijesti iz Sofije.

Mađarsi su u "nadoknadi nadoknade" izjednačili na 2:2, sudija je odmah odsvirao kraj, izvadili su vizu za Evropsko prvenstvo, a crnogorskim fudbalerima ostavili bukvalno slamku teorije, u koju malo ko vjeruje pred posljednje kolo.

Tako se, međutim, dešava često kada jedna ekipa ne zavisi od sebe, već od drugih rezultata.

Jednom su, prije 12 godina, stigle spasonosne vijesti iz Kardifa, da Vels vodi protiv Švajcarske, stvorivši preduslove da Andrija Delibašić protiv Engleza da istorijski gol za 2:2 i osigura vizu za baraž, jedini do sada.

Sada se nisu čekale vijesti iz Kardrifa, već iz Sofije, utakmica sa Litvanijom bila u rangu onog sa Englezima uz, jasno, lakši zadatak, a umjesto u Prag i Češku sada bi se išlo u Mađarsku - Radulović je meč u Budimpešti, iako kvalifikacioni, uporedio sa "baražom".

No - ovoga puta su stigle drugačije vijesti sa drugog stadiona i sve je palo u vodu.

Prije 12 godina je Crna Gora, međutim, bila u vrhu tabele od početka kvalifikacija, ovoga puta se probijala iz pozadine.

Fudbal često postavi stvari na svoje mjesto, onako kako ko zasluži, a Crna Gora, na kraju, nije ispaštala zbog Sofije, već zbog Kaunasa, gdje je takođe u posljednjim sekundama ostala bez dva boda.

“Do samog izlaska na zagrijavanje pratili smo dešavanja u Sofiji. Mnogo nam je teško pao gol Mađara u poslednjem trenutku meča", priča Driton Camaj dan nakon dešavanja u pretposljednjem kolu.

Takve stvari obično mijenjaju raspoloženje, "mod" u kojem se nalazi cijela ekipa, i ne samo ekipa - već i odziv publike, atmosferu na stadionu, no uprkos tome u duelu sa Litvancima pod Goricom je viđena pozitivna priča.

Energija sa tribina bila je fantastična, crnogorski fudbaleri odigrali su možda i najbolji meč u kvalifikacijama - pobijedili su 2:0, promašili još nekoliko dobrih prilika, a Litvancima nisu dali ni šansu.

"Rezultat iz Bugarske nije uticalo na naše zalaganje u meču sa Litvanijom. Odigrali smo možda i najbolju partiju u kvalifikacijama. I možda više nemamo realne šanse da se plasiramo na Evropsko prvenstvo ali kao ekipa rastemo iz utakmice u utakmicu i idemo u prvom smjeru. Samo treba da nastavimo ovako“, dodao je Camaj, koji je odigrao još jedan odličan meč u reprezentaciji.

Djelovao je u oba smjera, bio konstantna prijetnja Litvancima po lijevoj strani, asistirao je Jovetiću kod drugog gola, učestvovao u akciji kod prvog, nedostajalo je samo da zatrese mrežu.

Utakmica u Budimpešti, koliko god značila - domaćinu treba bod za prvo mjesto, koje garantuje bolju statnu poziciju na žrijebu pred Euro, Crnoj Gori pobjeda samo pod uslovom da "baksuzna" Bugarska šokira i pobjedi Srbiju u Leskovcu - trebala bi da predstavlja kontinuitet onoga o čemu Camaj priča i dobra šansa da se, ako ništa drugo, na lijep način završe kvalifikacije.

“Pred ovo okupljanje smo postavili sebi cilj da uzmemo šest bodova iz poslednja dva meča. Pola planiranog smo odradili protiv Litvanije i sada,bez obzira na sve, idemo na pobjedu u Budimpešti".

Gorak ukus, ipak, ostaje...

"Falio nam je možda bolji pristup u nekim mečevima - onakav kakav smo imali protiv Litvanije. Moramo da žalimo, jer smo u mečevima sa Srbijom i Mađarskom zaslužili više. Pokazali smo da ne zaostajemo za najjačim ekipa iz grupe, štaviše, mislim da smo kvalitetniji od Mađarske i nadam se da ćemo to pokazati u nedjelju“.

Camaj igra za mađarsku Kišvardu, zna šta se sprema na velelepnoj areni "Ferenc Puškaš".

“Sigurno nas očekuje spektakl, jer su rasprodali stadion za dva i po sata. Bilo je zahtjeva za 110.000 ulaznica. Sve rezultate su izgradili na atmosferu i zajedništvo. Doveli su, ali i istrpjeli, kvalitetnog trenera Marka Rosija, jer su u prošlim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo bili 4. na tabeli, daleko od plasmana".

Meč u Budimpešti igra se u nedjelju u 15 časova.

“Cilj je da se svi zajedno pokažemo u što boljem svjetlu. Znači mi što ću igrati na Puškaš areni, ali kad igram pod pod Goricom to je poseban osjećaj, reprezentativni dres sanjaš još od kada si dijete“, istakao je 26-godišnji Camaj.

Izvrsno se slaže sa Stevanom Jovetićem, jasno je nakon nekoliko utakmica koje su igrali zajedno...

"Fudbal je jednostavan kada ga igrate sa tako klasnim igračem. Razumijemo se, imamo sličan stil igre, ali se ne bih poredio sa Jovetićem - on je jedinstven i mnogo nam znači što je sa nama".

Bonus video: