Majstorija Veghorsta za Euro, Rumuni treći put u XXI vijeku na velikom takmičenju

Rumunija pobjedom nad Izraelom (2:1) riješila sve u grupi I kolo prije kraja. Sa njom na Euro ide i Švajcarska, kojoj je bio dovoljan i bod protiv Kosova

11112 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters/Piroschka Van De Wouw
Foto: Reuters/Piroschka Van De Wouw

Lista sigurnih učesnika Eura u Njemačkoj proširena je na 16 selekcija, jer su večeras kroz cilj prošli Holandija, Švajcarska i Rumunija.

„Lale” su osigurale 2. mjesto u grupi B, iza perfektne Francuske, jer su savladali Republiku Irsku 1:0. Gol odluke, i to sjajan, dao je Vut Veghorst u 11. minutu.

Tim Ronalda Kumana na kolo do kraja ima tri boda više od Grčke, ali i bolji međusobni skor, jer ju je oba puta savladao.

Francuzi su se poigravali sa Gibraltarom, slavili 14:0 i oborili rekord kvalifikacija za šampionate Starog kontinenta, koji je od septembra 2006. držala Njemačka pobjedom 13:0 nad San Marinom.

Voren Zair-Emeri je sa 17 godina i 255 dana postao treći najmlađi debitant u istoriji „galskih pjetlova”.

I ne samo to - vezista Pari Sen Žermena je i dao gol u 16. minutu.

Tri puta je precizan bio Kilijan Mbape, po dva Kingsli Koman i Olivije Žiru... Mbape je sada treći strijelac u istoriji Francuske sa 46 golova, dva više od Antoana Grizmana, a 10 manje od Žirua i pet od Tjerija Anrija.

Standings provided by Sofascore

Rumunija je tek treći put u XXI vijeku na velikim takmičenjima, i opet na kontinentalnom šampionatu, na kojem je posljednji put nastupila 2016.

„Balkanski trikolori” su iskoristili činjenicu da je Izrael zbog rata u svojoj zemlji bio domaćin u mađarskom Felčutu i pobjedom 2:1 osigurali makar 2. mjesto u grupi I.

Izraelci su poveli preko Erana Zahavija u 2. minutu, već u 10. je izjednačio George Puškaš, a u 63. preokrenuo Janis Hađi.

Sa Rumunima iz grupe I na Euro ide Švajcarska, koja je remizirala sa Kosovom (1:1).

Domaći su poveli golom Rubena Vargasa u 47. minutu, a u 82. je izjednačio Muhamet Hiseni.

Da su gosti preokrenuli, imali bi tri boda manje od Švajcaraca i šansu da ih preteknu pobjedom nad Bjelorusijom u posljednjem kolu, ali i porazom tim iz podnožja Alpa od Rumuna u Bukureštu.

Standings provided by Sofascore

Bonus video: