Nada se palila i gasila, ali je Euro bio i ostao daleko

Crna Gora vodila u Budimpešti, izgubila 3:1. Bugarska vodila u Leskovcu protiv Srbije, završilo je 2:2. Dva iznenađanje u najavi - nije se desilo niti jedno. Ekipa Miodraga Radulovića na kraju je od 12 mogućih bodova protiv dva favorita u grupi osvojila samo jedan - i to je prava istina zašto ne ide u Njemačku

31497 pregleda 68 reakcija 52 komentar(a)
Foto: FSCG
Foto: FSCG

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Crna Gora je izgubila 3:1 u Budimpešti i ostala bez plasmana na Evropsko prvenstvo nakon pravog karambola u posljednjem kolu kvalifikacione grupe G.

Izabranici Miodraga Radulovića nadali su se i prije, a još više tokom utakmica u Budimpeši i Leskovcu - i ta nada se gasila i palila onako kako to može da režira samo fudbal - ali uprkos vratolomnim preokretima u oba duela, ni u jednom momentu nisu bili blizu odlaska u Njemačku.

Kada je Crna Gora vodila protiv Mađarske u Budimpešti - Srbija je vodila protiv Bugarske u Leskovcu. Kada je Bugarska, gotovo niotkuda, preokrenula, Crna Gora se na "Puškaš areni" momentalno našla u rezultatskom minusu.

Čuda se u fudbalu ne dešavaju tako često, Crna Gora na kraju nije dočekala ni sopstveni trijumf u Budimpešti, ni bugarsku senzaciju u Srbiji.

Sokoli" su se u finišu kvalifikacija previše oslanjali na rezultate drugi, a propustili su priliku da urade ono što je do njih.

Fudbalska reprezentacija Crne Gore
foto: FSCG

Na kraju, od mogućih 12 bodova u duelima protiv favorita, Srbije i Mađarske, Crna Gora je osvojila samo jedan - i to je prava istina zašto ne ide na Evropsko prvenstvo. Kao što je istina da je u Budimpešti, na kraju, zaslužila da osvoji bod, ali su Mađari imali fenomenalnog golmana Dibusa.

GOL RUBEŽIĆA PROBUDIO NADU

Radulović je iznenadio u startnoj postavi, ne zbog povratka na formaciju 3-5-2, koju je u ovom ciklusu koristio za duele sa favoritima, već zbog toga što je na klupi je ostala nadolazeća zvijezda italijanske Serije A, Nikola Krstović.

Uz Stevana Jovetića, u napadu je zaigrao Milutin Osmajić.

Mađarski navijači ispunili su do krova arenu "Ferenc Puškaš", spremala se slavljenička atmosfera zbog plasmana na Euro - pjevalo se, skandiralo, uz koreografiju na jugu bojama mađarske zasteve, ali nije to bila ona proslava u balkanskom, ili južnoameričkom stilu - stadion je naime, 10-ak minuta prije početka bio poluprazan. Pokazatelj kako se velelepna arena brzo puni, ali pokazatelj da se i ne navija baš tako vatreno.

Svih 67 hiljada gledalaca je, ipak, zauzelo mjesto na svojim stolicama kada je holandski sudija Dani Makeli dao znak za posljednjih 90 minuta u kvalifikacijama za Euro 2024.

Fudbalska reprezentacija Crne Gore
foto: FSCG

Crna Gora je vjerovala u čudo, jer nada umire posljednja, a gol Slobodana Rubežića u 36. minutu za 1:0 bio je posebno emotivan - momak koji igrao tek treći meč u reprezentaciji, koji se ponosi Crnom Gorom odakle je njegova majka, koji je uoči meča pjevao himnu kao da nikad nije odlazio iz Nikšića, gdje je provodio ljetnje raspuste, dočekao je debitantski gol u nacionalnom timu mnogo brže i od nekih napadač.

Andrija Vukčević je nakon jednog prekida prihvatio loptu na lijevoj strani, ubacio je u šesnasterac, gdje su Jovetić i Rubežić odigrali "glavomet" - sa nekoliko metara štoper Aberdina pogodio je mrežu Dibusa.

Mađari su do tada imali veći posjed, napadali ali jalovo - pokazalo se, zapravo, koliko znaju da budu limitirani kreacijom kada oni treba da diktiraju ritam.

Stvari su se, međutim, promijenile u nastavku meča.

MAĐARSKI TORNADO U NASTAVKU

S obzirom na rezultat iz Leskovca gdje je Srbija vodila 1:0, Mađari su odjednom postali selekcija kojoj je više trebao rezultat - barem remi, za prvo mjesto u grupi i drugi šešir na žrijebu za EP.

Fudbalska reprezentacija Crne Gore
foto: FSCG

I pokazali su izabranici Marka Rosija zašto su prvi u grupi, zašto su prvi ovjerili plasman na EP.

Krenili su da napadaju u talasima, a u korist im je od 54. minuta išla i povreda prvog golmana crnogorskog tima, Milana Mijatovića. Kao što je Rubežić tako brzo dočekao gol, 24-godišnji Filip Đukić iz danskog Hoverdea nije ni sanjao da će već nakon prvog poziva dočekati debi.

Pola sata prije kraja Bugarska je - kakva vijest, gotovo niotkuda, izjednačila protiv Srbije i ponovo se javila nada. Samo je, međutim, trajala šest minuta - ugasio ju je najbolji mađarski igrač Dominik Soboslaj, sa dva gola u dva minuta.

Sjajni vezista Liverpula prvo se prošetao kroz crnogorsku odbranu i neodbranjivo pogodio dijagonalu, a onda na pas Adama izašao sam na Đukića i rutinski pogodio lijevom nogom.

VELIKE ŠANSE OSMAJIĆA I KRSTOVIĆA

A onda - kakva vijest, kao grom iz, doduše oblačnog, budimpeštanskog neba - Bugarska je preokrenula protiv Srbije u Leskovcu!

Još jednom se vratila nada, ispostavilo se posljednji put. Crna Gora je morala da preokrene u Budimpešti - a bila je predaleko od gola, Mađari su vršili strahovit pritisak.

U 79. minutu Osmajić je, ipak, imao veliku, ogromnu šansu, izašao je sam na gol i šutrao pravo u Dibusa! Dva minuta kasnije Jovetić je majstorski probao lobom, opet je odbranio Dibus.

A kada je osam minuta prije kraja Srbija ipak stigla do 2:2 protiv Bugarske, sve je definitivno bilo ugašeno.

Moglo je i u Budimpešti da bude 2:2, velike šanse, dvije u istom napadu, imao je Krstović, sjajan udarac oprobao je i drugi rezervista, Radulović, a umjesto toga - gol Nađa u nadoknadi i potvrda mađarskog trijumfa.

MAĐARSKA - CRNA GORA 3:1

Budimpešta - "Puškaš arena". Gledalaca: 67.000. Sudija: Dani Makeli (Holandija). Strijelci: Soboslaj u 67. i 68, A. Nađ u 93. za Mađarsku, Rubežić u 36. minutu za Crnu Goru. Žuti kartoni: Dibus, Soboslaj, Gazdag, Z. Nađ, A. Nađ (Mađarska), Savić, Camaj, Rubežić, Vešović, Vujačić, Raičković, Kuč (Crna Gora).

Mađarska: Dibus - Balog, Lang, Salai - Bola (46. Nego), A. Nađ, Stajls (64. Horvat), Z. Nađ - Gazdag (46. Kalmar), Soboslaj - Adam (78. Nemet).

Crna Gora: Mijatović (58. Đukić) - Rubežić (75. Raičković), Savić, Vujačić - Vešović (55. M. Vukčević), A. Vukčević, Kuč, Janković (70. Radulović), Camaj (70. Krstović) - Jovetić, Osmajić.

Bonus video: