Rumunija - od 0:5 protiv Crne Gore do EP za godinu i po

"Ako ima imalo razuma, Jordanesku će podnijeti ostavku", pisali su rumunski mediji nakon tri gola Stefana Mugoše u Bukureštu. Godinu i po kasnije Jordanesku je i dalje tu, a Rumunija se plasirala na Evropsko prvenstvo

13735 pregleda 34 reakcija 9 komentar(a)
Kapiten Stanču i mladi defanzivac Đenove Dragušin slave plasman na EP, Foto: Reuters
Kapiten Stanču i mladi defanzivac Đenove Dragušin slave plasman na EP, Foto: Reuters

Balkanski trikolori su uvijek bili majstori fudbala, zemlja Karpata i Crnog mora, koja je planeti podarila majstore poput Nikolaea Dobrina, Georgea Hadžija, njegovog imenjaka Popeskua ili Adrijana Mutua, često je nosila poseban šmek...

Rumunija je posljednih decenija, ipak, daleko od nekadašnjih velikih priča, Svjetsko prvenstvo je nedosanjano od 1998. godine (samo četiri ranije ova reprezentacije bila je šesta na planeti), dok je sa evropskim šampionatima situacija nešto bolja.

A, prije samo godinu činilo se da su crni dani ove reprezentacije tek na vidiku... Ekipa Eduarda Jordaneskua ispala je iz Lige B Lige nacija, a dvomeč sa Crnom Gorom završila je sa ukupnih 0:5 - nakon 0:3 u Bukureštu kada joj je čas fudbala držao Stefan Mugoša (postigao sva tri gola) mediji su se obrušili na igrače i selektora.

"Nacionalna katastrofa. Sramotan meč protiv Crne Gore, igrači ismijani na 'Đuleštiju'", napisao je tada "Prosport".

Kolumnista "Gazete sporturilor" Aleks Barbu tog juna 2022. dodao je...

"Ako ima imalo razuma, Jordanesku će podnijeti ostavku".

Godinu i po kasnije Jordanesku je i dalje tu, a Rumunija se plasirala na Evropsko prvenstvo - ukupno šesti put u istoriji.

Šta je to što je Jordanesku junior, sin legendarnog Angela Jordaneskua (vodio Rumune i na SP 1994. i na posljednjem EP 2016), uradio u tako kratkom vremenu?

Jordanesku
Jordaneskufoto: Reuters

Mediji u Rumuniji ističu dvije stvari - bio je velika inspiracija za svoje igrače, a donio je i neke rizične, ali ispostaviće se sjajne odluke.

Jedna od tih odluka bila je izbor golmana - Jordanesku je prije iskusnog Florina Nice (branio protiv Crne Gore) i čuvara mreže Bornmuta Jonuca Radua izabrao Horacijua Moldovana, golmana iz domaćeg šampionata koji brani gol Rapida iz Bukurešta.

Druga je bila pronalazak idealnog tandema u odbrani, nakon što je zbog povrede izgubio nezamjenjivog Vlada Kirikeša.

Jordanesku se odlučio da spoji iskusnog Andreja Burkea i mladu nadu Đenove Radua Dragušina. Epilog - Rumuni su u kvalifikacijama za Euro 2024. primili samo pet golova.

Kada je u pitanju ostatak tima tu je i dalje iskusna "desetka" Nikolae Stanču, a super važne uloge sada iimaju i momci koji su 2019. mladu reprezentaciju odveli do finala Evropskog prvenstva, poput Georgea Puškaša, Janisa Hadžija (sin legende Georgea), Florijana Komana...

Rumuni su na kraju do EP stigli u grupi sa Švajcarskom, Izraelom, Kosovom, Bjelorusijom i Andorom, a ukoliko sjutra u fešti na velelepnoj Nacionalnoj areni u Bukureštu osvoje makar bod protiv Švajcarske obezbijediće prvo mjesto. Samim tim i drugi šešir na žrijebu za Euro 2024.

Bonus video: