Odveo Češku na Euro, pa podnio ostavku: Pritisak je bio ogroman, ponekad ga čak nisam ni razumio

Jaroslav Šilhavi više nije selektor Češke. Dan uoči odlučujuće utakmice u kvalifikacijama zbog kršenja discipline iz ekipe izbacio trojicu fudbalera Vladimira Coufala, Jakuba Brabeca i Jana Kuhtu, nakon što su izašli u noćni klub u subotu uveče

5892 pregleda 2 komentar(a)
Šilhavi, Foto: Reuters
Šilhavi, Foto: Reuters

Selektor fudbalske reprezentacije Češke Jaroslav Šilhavi podnio je ostavku nakon što se sa ekipom plasirao na Evropsko prvenstvo 2024. godine u Njemačkoj.

Češka se plasirala na takmičenje pošto je sinoć u Olomoucu pobijedila Moldaviju sa 3:0, u posljednjem kolu kvalifikacione Grupe E.

"Iako smo sada srećni, prije utakmice smo odlučili da neću nastaviti posao. O tome sam obavijestio predsjednika (Fudbalskog saveza Češke) Petra Foušeka. Pritisak je bio ogroman, ponekad ga čak nisam ni razumio. To je takođe doprinijelo odluci", rekao je 62-godišnji Šilhavi, preneo je BBC.

Šilhavi je preuzeo reprezentaciju u septembru 2018. godine i vodio je do četvrtfinala Evropskog prvenstva 2020.

Predvodio je ekipu u 56 utakmica, ostvario 26 pobjeda, pretrpio 20 poraza i imao 10 remija. Ekipa se plasirala na Evropsko prvenstvo kao druga u grupi iza Albanije, a obje ekipe su u osam utakmica osvojile po 15 bodova.

"Ne radi se samo o meni, imam cijeli tim iza sebe. Uvjeren sam da smo obavili posao i ostavljamo dobre rezultate", dodao je on.

Dan uoči odlučujuće utakmice u kvalifikacijama Šilhavi je zbog kršenja discipline iz ekipe izbacio trojicu fudbalera Vladimira Coufala, Jakuba Brabeca i Jana Kuhtu, nakon što su izašli u noćni klub u subotu uveče.

Bonus video: