Četiri neuspješna pokušaja: Crna Gora među 20 nacija koje čekaju plasman na EURO, tu su i BiH, Izrael, Gruzija...

Sokoli su tokom prethodna četiri ciklusa najbliže Euru bili u kvalifikacijama za šampionate 2012. i 2024.

18868 pregleda 1 komentar(a)
Fudbaleri Crne Gore pred meč sa Litvanijom u kvalifikacijama za EP 2024, Foto: FSCG
Fudbaleri Crne Gore pred meč sa Litvanijom u kvalifikacijama za EP 2024, Foto: FSCG

Četiri puta od obnove nezavisnosti "sokoli" su pokušali da odlete na Evropsko prvenstvo, tokom prvog i posljednjeg san je živio praktično do posljednjeg minuta kvalifikacija, ali na kraju odlazak na završni turnir ostao je san.

Fudbalska reprezentacija Crne Gore nalazi se među 20 nacija koje nikada nisu uspjele da se plasiralu na Euro, s tim da je naša selekcija od mnogih imala mnogo manje pokušaja da postane dio najvažnije fudbalske smotre na Starom kontinentu.

Osim naše zemlje plasman na Evropsko prvenstvo i dalje sanjaju komšije iz Bosne i Hercegovina i Kosova, zatim Izrael, Gruzija, Jermenija, Azerbejdžan, Farska Ostrva, Kipar, Bjelorusija, Litvanija, Malta, Andora, San Marino, Lihtenštajn, Luksemburg, Kazahstan, Estonija, Moldavija i Gibraltar. Neke od ovih selekcija, poput BiH, Izraela, Gruzije, Luksemburga ili Kazahstana imaće na proljeće još jednu šansu da kroz baraž Lige nacija otputuju u Njemačku.

Prvi napad Crne Gore na Euro bio je tokom kvalifikacija za šampionat 2012 - "sokoli" su istorijskim remijem sa Engleskom (2:2) izborili baraž, a toliko puta prepričani mečevi protiv Češke ostavili su našu zemlju bez plasmana u Ukrajinu i Poljsku.

Naredne kvalifikacije za turnir u Francuskoj donosile su plasman za dvije najbolje selekcije u grupi, dok je trećeplasiranoj bio zagarantovan baraž, ali je Crna Gora na kraju, u društvu Austrije, Rusije, Švedske, Lihtenštajna i Moldavije završila na četvrtom mjestu.

Najlošiji ciklus u istoriji "sokoli" su odigrali u borbama za prethodni Euro 2020, kada su se našli na dnu, ispod Engleske, Češke, Kosova i Bugarske, a kvalifikacije su završili "sedmicom" od gordog Albiona na "Vembliju" (7:0).

Priča iz posljednjih kvalifikacija završenih u nedjelju dobro je poznata - Crna Gora je ponovo bila blizu, ali na kraju i daleko zbog mnogi propuštenih prilika u grupi u kojoj su se Mađarska i Srbija nudile da budu "nokautirane".

Fudbalska reprezentacija Crne Gore
foto: FSCG

Ipak, baš te kvalifikacije pokazale su da imamo tim i da bi i u narednim kvalifikacijama Crna Gora ponovo mogla da se umiješa u borbe za toliko sanjani Euro - naredna šansa biće Euro zakazan za 2028. u Velikoj Britaniji i Irskoj.

Bonus video: