Na žrijebu u Hamburgu 21 kuglica, tri posljednje karte sanja 12 zemalja - među njima i dvije iz crnogorske grupe

Euro 2024 - poznati sastavi šešira za žrijeb 2. decembra, baraž mečevi za tri preostala mjesta u Njemačkoj igraće se u martu

10807 pregleda 3 komentar(a)
Filharmonija u Hamburgu biće 2. decembra domaćin žrijeba za Euro 2024, Foto: Shutterstock
Filharmonija u Hamburgu biće 2. decembra domaćin žrijeba za Euro 2024, Foto: Shutterstock

Savremeno remek-djelo arhitekture smješteno na rijeci Elba (kod nas poznatija kao Laba), Filharmonija u Hamburgu, biće mjesto na kojem će kuglice 2. decembra odrediti sudbinu učesnika narednog Evropskog prvenstva u fudbalu.

Na žrijebu na sjeveru Njemačke naći se 21 reprezentacija koja je kroz kvalifikacije izborila plasman na Euro 2024, dok će tri mjesta biti upražnjena i znaće se tek nakon martovskih baraž mečeva.

U svakom slučaju, osim domaćina Njemačke pripreme za najveću kontinentalnu smotru već mogu da počnu Portugal, Francuska, Španija, Belgija, Engleska, Mađarska, Danska, Albanija, Austrija, Turska, Rumunija, Škotska, Slovenija, Slovačka, Češka, Holandija, Hrvatska, Srbija, Italija i Švajcarska.

Za preostale tri karte "grabiće" se selekcije koje su se za baraž izborile kroz posljednje izdanje Lige nacija - među njima nije Crna Gora i to je nešto zbog čega će se vjerovatno dugo žaliti u našoj zemlji.

Uostalom, dovoljno je reći da će se kroz plej-of za plasman na Euro 2024 boriti dvije reprezentcacije iz grupe Lige nacija u kojoj su se nalazili "sokoli" - Bosna i Hercegovina i Finska. Posebno bolna je činjenica da su momci Miodraga Radulovića u posljednja dva kola imali dvije meč lopte protiv ovih rivala, ali ih nisu iskoristili.

Najprije su poraženi od BiH (1:0) u Zenici, a tri dana kasnije i od Finske na pljusku pod Goricom kada je našoj reprezentaciji bio dovoljan i remi da završi ispred Skandinavaca, ali je crveni karton Žarka Tomaševića odredio tok tog meča (2:0).

Marko Janković na meču sa Finskom u Ligi nacija
Marko Janković na meču sa Finskom u Ligi nacijafoto: Boris Pejović

Takav rasplet ostaje na neki način za nauk Crnoj Gori koliko ozbiljno mora da se shvati Liga nacija, dok će BiH i Finska prije žrijeba u Hamburgu čekati poseban žrijeb - 23. novembra kada će konačno biti poznati i svi parovi baraža.

Trenutno je jasna situacija samo u "Stazi C", gdje se u polufinalu sastaju Gruzija - Luksemburg i Grčka - Kazahstan - pobjednici idu u finale, a ko trijumfuje u finalu na Evropsko prvenstvo. Mečevi baraža igraju se na jedan meč.

Na pomenutom žrijebu biće odlučeno koja će reprezentacija iz kruga Finska, Ukrajina i Island igrati u "Stazi A" protiv Velsa, a koje dvije u "Stazi B" protiv Izraela i BiH.

U "Stazi A" poznat je jedan par (Poljska - Estonija), dok Vels čeka Finsku, Ukrajinu ili Island.

Kada je u pitanju "Staza B" potencijalni rivali BiH su Finska i Ukrajina, a Izraela selekcije Ukrajine ili Islanda.

BARAŽ ZA EURO

Staza A

  • Poljska - Estonija
  • Vels - Finska/Ukrajina/Island

Staza B

  • Izrael - Ukrajina/Island
  • BiH - Finska/Ukrajina

Staza C

  • Gruzija - Luksemburg
  • Grčka - Kazahstan

Kada je u pitanju žrijeb za Euro 2. decembra, već su poznati i sastavi šešira, pa je jasno da će se pobjednici baraža naći u najslabijem četvrtom, gdje ih čekaju Italija, Srbija i Švajcarska.

Njemačka u grupi A, igraće u Minhenu, Štutgartu i Frankfurtu

Nosioci u Hamburgu biće domaćin Njemačka, Portugal, Francuska, Španija, Belgija i Engleska.

Kada je u pitanju domaćin već je poznato da će se naći u grupi A, kao i u kojim gradovima će igrati grupnu fazu.

Njemci su se tako odlučili da otvaranje Evropskog prvenstva i prvi meč na turniru povjere "Alijanc areni" i Minhenu (kao i 2006. na Mundijalu), meč drugog kola igraće u Štutgartu, dok će grupu zatvoriti okršajem u Frankfurtu.

Osim pomenuta tri grada Euro će se igrati i u Berlinu (domaćin i velikog finala), Dortmundu, Gelzenkirhenu, Hamburgu, Diseldorfu, Kelnu i Lajpcigu.

SASTAVI ŠEŠIRA ZA ŽRIJEB

  • PRVI: Njemačka, Portugal, Francuska, Španija, Belgija, Engleska.
  • DRUGI: Mađarska, Danska, Albanija, Austrija, Turska, Rumunija.
  • TREĆI: Škotska, Slovenija, Slovačka, Češka, Holandija, Hrvatska.
  • ČETVRTI: Italija, Srbija, Švajcarska, tri pobjednika baraža Lige nacija

Bonus video: