Albanska fudbalska priča sa južnoameričkim šmekom

Albanci od 2002. godine imaju isključivo stranca za selektora, a nakon sjajne epizode sa Italijanom Đanijem de Bjazijom 2016, posrećilo im se sa Brazilcem Silvinjom i Argentincem Zabaletom. Albanska priča jedna je od najljepših u kvalifikacijama za EP

30693 pregleda 86 reakcija 27 komentar(a)
Slavlje na stadionu “Ar Albanija” nakon plasmana na Euro, Foto: FLORION GOGA
Slavlje na stadionu “Ar Albanija” nakon plasmana na Euro, Foto: FLORION GOGA

Silvinjo, Brazilac - nekada igrač Barselone i Arsenala. Pablo Zabaleta - Argentinac, eks-kapiten Mančester sitija. Spojila ih je Albanija.

I oni su stvorili tim, koji je u konkurenciji favorita Češke i Poljske, te Moldavije i Farskih Ostrva, osvojio prvo mjesto u grupi i na impresivan način se plasirao na Evropsko prvenstvo, drugi put u istoriji - nakon 2016. godine.

Albanska priča jedna je od najimpresivnijih u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2024.

“Ponosan sam što sam selektor Albanije”, rekao je ushićeni Silvinjo nakon remija sa Moldavijom (1:1), koji je Albance promovisao u najveće čudo ciklusa za Njemačku.

“Samo ću nastaviti da slijedim ogromnu strast koju ovi ljudi ovdje imaju za fudbalom”.

Silvinjo je imao trenersko iskustvo iz Liona i Korintijansa, dok je Pablo Zabaleta kao njegov asistent debitovao na klupi... Njihove ambicije su se poklopile, kao i njihov plan koji bi igrači trebalo da slijede.

“Mislim da je odnos koji smo stvorili sa igračima bio ključ. Drugi faktor je kvalitet igrača, koji je veoma visok. Ali, ipak najvažnije je da su ti igrači imali ogroman timski duh i veliko srce. Bez toga, uspjeha nema. Možeš da budeš veliki igrač, možeš da budeš timski igrač, ali ako nemaš jedinstvo u ekipi - ne možeš ništa. Fudbal je kompleksna igra, pojedinac je važan, ali ne i najvažniji. Momci su to razumjeli”, kazao je Silvinjo”.

21

godinu Albanci imaju samo strance na selektorskoj klupi. Počelo je sa Njemcem Hans-Peterom Brigelom, nastavilo se sa Hrvatima Otom Barićem i Josipom Kužeom i Holanđaninom Arijem Hanom, preko Italina Đanija de Bjazija, Kristijana Panućija i Eduarda Reje, sve do Brazilca Silvinja i Argentinca Zabalete, koji su u tandemu odveli reprezentaciju na EP

Željeli smo da izgradimo tim koji će igrati dobar fudbal. Zapravo, fudbal koji smo tokom karijera igrali Silvinjo i ja. Da budemo iskreni, igrali smo na najvećem nivou, a u igračima koje smo imali vidjeli smo potencijal da mogu da slijede naš put. Mislim da smo uspjeli, Albanija je jako dobar tim, jako dobar”, istakao je Zabaleta.

Albanci imaju interesantnu “preksu” - u posljednjih 20 godina selektori su isključivo stranci!

Otkada je prije 21 godinu Italijan Đuzepe Dosena naslijedio Sulejmana Demoralija, Albance je domaći selektor vodio na jednoj jedinoj utakmici, marta 2019, kada je Ervin Bulku bio privremeno rješenje.

Od Njemca Hans-Petera Brigela, koji je bio selektor tri godine, preko Hrvata Ota Barića i Josipa Kužea i Holanđanina Arija Hana, Albancima se konačno posrećilo sa Italijanom Đanijom de Bjaziom, koji ih je odveo na Evropsko prvenstvo 2016.

Saradnja sa Kristijanom Panućijem i Eduardom Rejom, takođe Italijanima, u prethodna dva ciklusa nije bila baš tako uspješna, a onda su čelnici Saveza sa Silvinjom i Zabaletom pogodili u centar.

Nakon izuzetne kvalifikacione kampanje, u kojoj su kod kuće tukli i Poljake i Čehe (3:0, odnosno 2:0), a jedini poraz u kvalifikacijama doživjeli u Poljskoj, Albanija sa nestrpljenjem čeka žrijeb grupa na šampionatu koji će se narednog ljeta održati u Njemačkoj.

Brazilac Silvinjo na kormilu Albanije
Brazilac Silvinjo na kormilu Albanijefoto: Reuters

“Definitivno, možemo da uradimo nešto. Na ovakvim turnirima važan je sastav grupe, a na terenu strast kojim tim igra. Mi vjerujemo u to što radimo, a vjerujemo da imamo šta da pokažemo”, istakao je Silvinjo.

“Na Euru je mnogo velikih timova, sa velikim trenerima. Ali, ne plašimo se. Mi smo dobar tim. Mi ćemo dati 100 posto na svakom meču, imamo taj duh. Prenijećemo ono što smo pokazali do sada, vidjećemo da li će to biti dovoljno da pobjeđujemo”.

Žrijeb grupa za Evropsko prvenstvo održaće se 2. decembra u Hamburgu. Albanija ga čeka iz drugog šešira, a recimo - branilac titule Italija iz četvrtog.

Bonus video: