Pep i Klop - novi susret fudbalskih umova koji su promijenili Premijer ligu

Mančester siti i Liverpul, Gvardiola i Klop - vrijeme je za još jedan meč zbog kojeg će podrhtavati Ostrvo, subota od 13.30h

6611 pregleda 2 komentar(a)
Klop i Gvardiola, Foto: Reuters
Klop i Gvardiola, Foto: Reuters

Jedan je na Ostrvo stigao 2015, uplovio je na rijeku Mersi sa ciljem da iz dugogodišnjeg sna probudi britanskog velikana.

Drugi je vrata Engleske otvorio skoro godinu kasnije, stigao je u klub koji je već bio na putu da postane velikan, ali i gdje od prvog dana nije imao prava na grešku, gdje su finansije bile najmanji problem, ali i gdje su se odmah tražili rezultati.

Jirgen Klop i Pep Gvardiola - dva briljantna fudbalska uma i danas su na istom mjestu, na klupi Liverpula odnosno Mančester sitija, a u međuvremenu su ispunili svoje ciljeve zbog koji su dovedeni, usput - svaki na svoj način, ali uz atomski fudbal - mijenjajući Premijer ligu.

Njih dvojica u subotu, u kultnom engleskom terminu od 13.30h, ponovo će se naći oči u oči, ponovo u okršaju na vrhu najjače planete u novom duelu Mančester sitija i Liverpula.

Veliko rivalstvo dva sjajna trenera krenulo je još i prije dolaska u Ujedinjeno Kraljevstvo - u Njemačkoj. Gvardiola je 2013. stigao u Bajern Minhen i uspio da prekine dvogodišnju dominaciju Klopa i Borusije Dortmund.

I bez obzira što je Katalonac svake sezone tokom boravka u Njemačkoj osvajao titule, protiv Klopa u "Der Klasikeru" je imao dosta muka - slavio je na četiri najveća derbija Bundeslige, tri je dobio Klop, a jedan je završen neriješeno.

Dolaskom na Ostrvo režirali su mnogo nezaborvnih duela, još od "glave" Žoržinija Vajnalduma u novodišnjoj noći 2016, preko isključenja Sadija Manea i petarde Sitija na krilima Gabrijela Žezusa, atomskih 4:3 "redsa" kada su "građani" osvojilo 100 bodova, do posljednjih duela prošle sezone - kontre Mohamada Salaha na asistencu Alisona Bekara i 4:1 Gvardioline mašinerije...

28 puta ukupno Klop i Gvardiola se našli na superotnim stranama, a uspješniji je bio njemački stručnjak koji vodi 11:10 u pobjedama

U Premijer ligi ukupno su se sreli 14 puta - pet puta je slavio Gvardiola, četiri Klop, a pet mečeva završeno je bez pobjednika.

Kada se saberu svi mečevi, ukupno 28 puta su se našli na suprotnim stranama, a uspješniji je Njemac - Klop je slavio na 11 mečeva (najviše od svih trenera protiv Gvardiole), a Gvardiola na 10 (najviše od svih protiv Klopa).

Osim svih brojki mnogo važniji je stil fudbala koji su donijeli i jedan i drugi - Gvardiolina tiki-taka i Klopov "gegenpresing" zaludjeli su Englesku posljednjih godina. Baš kao i sezone sa 90+ bodova koje su se rješavale u posljednjim kolima Premijer lige, ali i njihov međusobni odnos koji je uvije bio pun poštovanja.

"On me je učio boljim trenerom", velikim riječima je Gvardiola najavio novi duel sa Klopom.

Vrijeme je za novu stranicu, favorit je aktuelni šampion Siti, ali je i renovirani Liverpul tokom ove sezone pokazao da bi ponovo mogao da bude najteži rival perfektnoj mašineriji sa "Itihada".

Bonus video: