Bio je vrijedan, hrabar, neobičan, bio je genijalan. Bio je - Maradona

Tri godine od smrti legendarnog fudbalera, za “Vijesti” o njemu piše novinar iz Azerbejdžana Rasim Movs

11057 pregleda 2 komentar(a)
Foto: The Print
Foto: The Print

Bio je nesrećnik koji je u reprezentaciji debitovao sa 16 godina, ali sa 17 nije uvršten u argentinski tim za Svjetsko prvenstvo, gdje je njegova selekcija postala prvak na domaćoj teritoriji. Nije učestvovao na Mundijalu 1978, zbog njegovih mladih godina.

Bio je majstor koga je bilo teško zaustaviti na terenu i koji je doživio 23 faula na jednoj utakmici - Italijani, budući svjetski prvaci, samo su na taj način mogli da ga zaustave 1982. godine, prije nego što su otišli do trona.

Bio je toliko vrijedan da je dva puta “zaveden” kao najskuplji igrač na svijetu - njegovi transferi u Barselonu 1982. i Napoli 1984. bili rekordni za to vrijeme.

Bio je toliko hrabar da se usudio da se preseli iz Barselone, drugog tima na klupskoj rang listi Uefe, u Napoli koji je bio tek 83. I sa klubom sa juga Italije dva puta je uspio da osvojio Seriju A, kao i Kup Uefa 1989. godine.

Bio je toliko savršen da je na jednom Svjetskom prvenstvu 90 puta predriblao protivničke igrače i izborio 53 faula za svoj tim - Mundijal u Meksiku 1986. bio je njegov turnir. Bio je toliko talentovan da je podijelio tri asistencije na jednoj utakmici Svjetskog prvenstva - Argentinci su pobijedili Južnokorejce na startu Mundijala 1986. zahvaljujući njegovim preciznim dodavanjima.

Bio je neobičan, ili su ga voljeli ili su ga mrzjeli, nije bilo sredine - da li i Englezi mogu imati simpatije prema njemu koji im je postigao gol “božjom rukom” na Svetskom prvenstvu 1986?

Bio je mađioničar, koji je postigao “gol vijeka” - primio je loptu na svojoj polovini, sa 11 dodira pretrčao više od polovine terena, driblingom prošao pored petorice igrača i golmana, i zakucao loptu u mrežu protiv Engleske u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva 1986.

Dijego Maradona
foto: Reuters

Bio je genijalac koji je odveo Argentinu do druge titule svjetskog prvaka, iako “gaučosi” nisu bili izraziti favoriti - pobijedili su na samo jednoj od sedam utakmica uoči Mundijala 1986. godine. Bio je nadaren, iako nije bio “čist” napadač, uspjelo mu je da postane prvi strijelac Serije A - dogodilo se to u sezoni 1987/88. kada je bio na vrhu liste strijelaca u Italiji sa 15 golova.

Bio je i jedan od nas, koji je iskusio gorčinu teških poraza - 1:5, pa čak i 0:5, uprkos svim svojim izuzetnim sposobnostima. Nije mogao da spriječi teške poraze Napolija od Verdera 1989. i Sevilje od Real Madrida 1993. Bio je neodgovoran, dva puta je osuđivan zbog dopinga - prvo 1991, a zatim 1994, zabranjen mu je fudbal na više od godinu. Ali, bio je legendaran, u raznim anketama biran je za najboljeg fudbalera 20. vijeka, kao i svih vremena...

Život ide dalje. Zapisi se takođe ažuriraju.

Do 2017. bio je na vrhu liste najboljih strijelaca Napolija svih vremena - prvi ga je pretekao Slovak Marek Hamšik, a potom su obojicu pretekli Belgijanac Dris Mertens i Italijan Lorenco Insinje.

Na Mundijalu 2018. oboren je njegov rekord po broju odigranih mečeva kao kapitena na svjetskim prvenstvima - pretekao ga je Meksikanac Rafael Markes, koji je bio kapiten svog tima na 17 mundijalskih mečeva, jedan više od Maradone. Konačno se novi rekorder pojavio 2022. godine - Lionel Mesi je 19 puta predvodio Argentinu sa kapitenskom trakom na svjetskim prvenstima. A 2020. godine Maradona je izgubio život. Ali, njegova slava i popularnost su vječne...

Bio je neko ko je svojim ponašanjem uspijevao da uvijek bude u centru pažnje... Bio je jedan i jedini - Dijego Armando Maradona!

(Autor je član žirija najprestižnije individualne nagrada, Zlatne lopte "Frans fudbala", njegovi članci se objavljuju u različitim zemljama, uključujući i poznati njemački sportski časopis “Kiker”)

Rasim Movs
Rasim Movsfoto: Privatna arhiva

Bonus video: