Makazice koje se ne zaboravljaju: Garnaćo, Ibra, Ronaldo, Mekses, Runi, Van Basten, Rivaldo, Jovetić, Mugoša...

Ljepota akrobatike i fudbalskog znanja - podsjećanje na neke od najljepših golova postignutih makazicama

15654 pregleda 10 komentar(a)
Makazice Stevana Jovetića prtiv Jermenije, Foto: Savo Prelević
Makazice Stevana Jovetića prtiv Jermenije, Foto: Savo Prelević

Gudison park, 3. minut, na trenutak vrijeme je stalo...

Supertalenat Mančester junajteda iz Argentine Alehandro Garnaćo postigao je jedan od golova koji ostaju za sva vremena.

Spektakularne "makazice" 19-godišnjeg momka rođenog u Madridu podsjetile su na mnoge druge majstore koji su se kroz istoriju fudbala proslavili i takvim golovima.

Ovo su neke od nezaboravnih "makazica"...

Vejn Runi (2011)

Gol Garnaća očekivano sve je odmah podsjetio na magiju mnogo poznatijeg čovjeka koji je nosio dres Mančester junajteda - Vejna Runija.

Engleska legenda super pogodak je postigla u mnogo prestižnijem meču - protiv gradskog rivala Sitija 2011.

Zlatan Ibrahimović (2012)

"Ibrakadabra" je postigao vjerovatno jedan od najspektakularnijih golova u istoriji - za Švedsku protiv Engleske.

Iako je imao pomoć i golmana Džoa Harta, daljina sa koje je akrobatski zatresao mrežu ostavlja bez daha.

Kristijano Ronaldo (2018)

Kristijano Ronaldo je jedan od najboljih strijelaca svih vremena, a vjerovatno svoj najljepši pogodak postigao je 2018. za Real u četvrtfinalu Lige šampiona protiv Juventusa u Torinu.

Čak je i od domaćih navijača tada dobio aplauz, koji će ga samo nekoliko mjeseci nakon toga dočekati kao novog fudbalera Juventusa.

Filip Mekses (2012)

Makazice posebno dobijaju na značaju kada su djelo defanzivaca, a Milanov Filip Mekses šokirao je Anderleht prije više od decenije golom sa ivice kaznenog prostora.

Emre Džan (2017)

Njemački reprezentativac koji danas igra za Borusiju Dortmund prije šest godina u dresu Liverpula "eksplodirao" je na "Vikaridž roudu".

Ronaldinjo (2006)

Kod "El Maga" ništa nije bilo obično, pa tako ni gol makazicama koji je uljepšao sjajnim primanjem na grudi. Bio je to jedan od mnogih njegovih super poteza u dresu Barselone - prije skoro dvije decenije protiv Viljareala.

Rivaldo (2001)

Barsa je često imala majstore iz Brazila, a prije Ronaldinja to je bio Rivaldo. Njegov gol protiv Valensije tada je bio ključan da "blaugrana" izbori plasman u Ligu šampiona.

Marko van Basten (1984)

Zaštitni znak "Labuda iz Utrehta" bili su lijepi golovi, a jedan od njih stigao je još dok je nosio dres Ajaksa - protiv Den Boša.

Geret Bejl (2018)

Svu ljepotu akrobatike i fudbalskog znanja Relov Velšanin je prezentovao u finalu Lige šampiona protiv Liverpula.

Endi Kerol (2017)

Endi Kerol je možda jedno od najvećih promašenih pojačanja Liverpula, ali u dresu Vest Hema je podsjetio zbog čega je važio za velikog talenta engleskog fudbala.

Piter Krauč (2007)

Majstor pomalo neobične građe za fudbalera za Liverpul je protiv Galatasaraja u Ligi šampiona postigao fenomenalan gol.

Mauro Brešan (1999)

Bili su to dani kada su dres Fiorentine nosile legende poput Gabrijela Batistute ili Rui Koste, ali sve ih je na meču Lige šampiona protiv Barselone zasjenio Mauro Brešan.

Oskarin Masuluke (2016)

Golove "makazicama" mogu da postignu i golmani - dokaz je bio čuvar mreže južnoafričkog kluba Baroka.

Apsolutno nepoznat široj javnosti, ali je svojih pet minuta slave dočekao u šestom minutu nadoknade vremena na meču domaćeg šampionata - tada je svoj tim spasio poraza.

Džerdan Šaćiri (2016)

Švajcarac iz Gnjilana na Euru 2016 protiv Poljske postigao je jedan od najljepših golova u istoriji šampionata Starog kontinenta.

Kristijan Benteke (2015)

Napadač iz Belgije nikada nije postao veliki igrač Liverpula, ali jedan njegov gol posebno je urezan u srca navijača sa "Enfilda", jer osim atraktivnosti postignut je na terenu najvećeg rivala Mančester junjateda.

Dimitar Berbatov (2010)

Ako je Benteke pokazao eksplozivnost na "Old trafordu", bugarski maestro je na istom mjestu u duelu istih timova, ali sada na radost navijača Junajteda, iznendaio sve svojim neobičnim makazicama.

Jovetić i Mugoša (2017)

U moru spektakularnih makazica teško je neke ne zaboraviti, ali kada je u pitanju naša zemlja dva fenomemalna pogotka teško da će se izbrisati iz sjećanja.

Za jedan je zadužen jedan od crnogorskih najvećih majstora Stevan Jovetić koji je het-trik protiv Jermenije kompletirao makazicama, a za drugi naš napadač Stefan Mugoša koji je u Varšavi majstoriski savladao poljsku legendu Vojćeha Šćesnog.

Prva crnogorska fudbalska liga je kvalitetom na samom evropskom dnu, ali i na njenim terenima svojevremeno su se mogli vidjeti spektakularni golovi, poput makazica nekadašnjeg napadača Petrovca Luke Rotkovića.

Bonus video: