Ključa na Bosforu, Arsenal nakon šest godina ide u nokaut fazu

Večeras na programu utakmice 5. kola Lige šampiona u grupama A, B, C i D - ključno za Mančester junajted protiv Galatasaraja u Istanbulu

8077 pregleda 0 komentar(a)
Fudbaleri Mančester junajteda na treningu pred put u Tursku, Foto: JASON CAIRNDUFF
Fudbaleri Mančester junajteda na treningu pred put u Tursku, Foto: JASON CAIRNDUFF

Fudbaleri Galatasaraja posljednji put su u nokaut fazi Lige šampiona igrali u sezoni 2013/2014. Ekipa iz Istanbula je tada u osmini finala eliminisana od Čelsija, a u grupnoj fazi je završila iza Real Madrida.

Od tada turski gigant nije ni bio redovan učesnik Lige šampiona, ali večeras (18.45) ima priliku da dođe na korak od druge faze - tim Okana Buruka u petom kolu dočekuje Mančester junajted, od kojeg ima bod više (četiri, naspram tri). Isti broj bodova kao turska ekipa ima i Kopenhagen, koji u Minhenu (21) gostuje Bajernu. Bavarci su već obezbijedili osminu finala.

- Naš cilj je da prođemo grupu. Želimo da igramo lijepo i da pobijedimo. Uzbuđeni smo, ovo je specijalan meč za nas - i emotivno i finansijski. Ovakve utakmice su bitne za turski fudbal. Ako pobijedimo, bićemo u sjajnoj situaciji - smatra Buruk.

U prvom meču, na “Old Trafordu”, Galatasaraj je dva puta gubio, a onda je sa igračem više preokrenuo i stigao do jedine pobjede u Ligi šampiona ove sezone.

- Liga šampiona je najbolje fudbalsko takmičenje. Daćemo sve od sebe da ih pobijedimo. Znamo šta treba da uradimo - poručio je čuvar mreže tima iz Istanbula, Fernando Muslera.

U Junajtedu su svjesni da ih na Bosforu čeka paklena atmosfera.

- Za nas je ovo veoma bitno takmičenje. Igramo protiv najboljih klubova u Evropi. Bio bi veliki neuspjeh ako ne bismo prošli u nokaut fazu. Atmosfera će biti napeta. Moramo da uživamo - rekao je ofanzivni vezista engleskog tima, Portugalac Bruno Fernandeš.

Trener “crvenih đavola” Erik ten Hag, međutim, spušta loptu.

- Moramo da ostanemo mirni, da ne budemo previše emotivni. Junajted je klub sa bogatom istorijom, ali to na ovakvim mečevima nije bitno - kazao je Holanđanin.

Priliku za plasman u osminu finala ima Arsenal, koji u Londonu dočekuje Lans. Timu Mikela Artete je dovoljan i bod za prvi plasman u nokaut fazu LŠ od 2017. godine, ali “tobždije” imaju motiv da se revanširaju Francuzima za šokantan poraz u drugom kolu (2:1).

- Nijednom timu nije lako da prođe u nokaut fazu. Morate da pružite 100 odsto da biste pobijedili. Ponosan sam, jer je klub na nivou na kojem želim da bude - proučio je Arteta.

Real u Madridu dočekuje Napoli. Španci su obezbijedili osminu finala, a za prvo mjesto u grupi im je potreban bod.

- Imamo priliku da osvojimo prvo mjesto u grupi. Na tome smo radili od početka sezone i to smo, do sada, uradili veoma dobro. Prvi meč protiv Napolija je bio izjednačen i očekujem da tako bude ovog puta. Opasni su u kontrama, prednjači Osimen i to moramo da spriječimo - kazao je trener Reala Karlo Anćeloti.

Napoli je nedavno promijenio trenera, Rudija Garsiju je naslijedio Valter Macari. I debitovao je pobjedom u Seriji A, 2:1 na gostovanju Atalanti.

- On je iskusan trener, dobro poznaje italijanski fudbal. Promjena trenera uvijek motiviše igrače - dodao je Anćeloti.

Inter i Real Sosijedad bore se za prvo mjesto u grupi D, pošto su sa po 10 bodova već osigurali drugu fazu. “Nerazuri” gostuju Benfiki, u reprizi prošlosezonskog četvrtfinala, Baskijci dočekuju Red Bul Salcburg.

Bonus video: