Gudelj za Vijesti: "Ulcinjski mundijal prijateljstva" je više od igre i više od života

Fudbalska ikona Hajduka i tadašnje reprezentacije Jugoslavije, Ivan Gudelj, kazao je da je „Ulcinjski mundijal prijateljstva“, više od igre i više od života

8338 pregleda 10 komentar(a)
Sa otvaranja "Ulcinjskog mundijala prijateljstva", Foto: Samir Adrović
Sa otvaranja "Ulcinjskog mundijala prijateljstva", Foto: Samir Adrović

Ulcinjski mundijal prijateljstva završen je sinoć, a okupio je više od stotinu fudbalskih i drugih sportskih zvijezda eks Jugoslavije. Ulcinj je tri dana bio sportski centar regiona i gotovo da nema značajnije regionalne medijske kuće koja nije imala svoje predstavnike da isprate i izvijeste javnost o spektakularnom događaju.

Fudbalska ikona Hajduka i tadašnje reprezentacije Jugoslavije, Ivan Gudelj, kazao je da je „Ulcinjski mundijal prijateljstva“, više od igre i više od života.

„Koncentracija tolike posebne energije, toliko puno ljudi, sportista, legendi koji su različitih nacionalnih i vjerskih pripadnosti, to je nešto nevjerovatno. Znači, ovu energiju treba poslati onim ljudima koji jednostavno razmišljaju, da je najljepše slati ljubav i da je srce puno ljubavi i čistoće. Ja se osjećam, kao da sam ovo vrijeme koje sam proveo ovdje, bio u nekom dalekom svemiru ili negdje izolovan u nekom prostoru...To je tako divan osjećaj“, kazao je Gudelj Vijestima.

Mundijal je otvoren u nedjelju a za tu priliku, u Ulcinj je iz Sarajeva stigla najveća džezva na svijetu, u koju može da stane oko 600 litara kafe što je oko 8.8 hiljada običnih fildžana.

Glavni incijator i jedan od organizatora manifestacije bio je ugledni ulcinjski privrednik, bivši košarkaš i sportski radnik Pavle Pajo Pepđonović. On je bio i idejni tvorac prošlogodišnje „Ivanove ulcinjske igre“, koja je bila posvećena promociji knjige i filma Ivana Gudelja. Druženje fudbalskih velikana, o kome je danima i mjesecima nakon toga, brujao cijeli region, tako je samo sa proširenim spiskom, nastavljeno i ove godine. Sudeći prema svemu, sportske ikone bivše Jugoslavije, novi sastanak zakazale su na istom mjestu i naredne godine.

„Cijeli grad ujedinio se po pitanju ove organizacije. Sa velikom energijom teku poslednje pripreme, ne postoji građanka ili građanin koji se samoinicijativno nijesu javili i podržali manifestaciju“, kazao je Pepđonović Vijestima uoči novog okupljanja legendi.

„Ponovo iz najljepšeg grada na Jadranu šaljemo poruku prijateljstva, poštovanja, ljubavi, zajedništva i mira. Sportisti su abasadori svijeta. Svima hvala na podršci, u ovoj priči nema prvog, svi smo jedan tim“, kazao je Pepđonović. Osim njega, obje manifestacije su samoinicijativno podržali gotovo svi građani Ulcinja, cijele porodice, privrednici, hotelijeri, ugostitelji, lokalna uprava, Turistička organizacija i zajednica, privatna i javna preduzeća, vjerske zajednice, lokalni sportski klubovi, ribari, taksisti...

A spisak učesnika koji su u nedjelju predstavljeni na na Pristanu, bio je više nego impresivan: Dejan Savićević, Ivan Gudelj, Ljubomir Radanović, Faruk Hadžibegić, Davor Jozić, Ivan Klasnić, Mehmed Baždarević, Miodrag Kustudić, Nikica Cukrov, Haris Škoro, Radmilo Mihajlović, Ranko Stojić, Rade Zalad, Miloš Đelmaš, Mirsad Fazlagić, Dragi Kanatlarovski, Stanislav Karasi, Jovica Nikolić, Redža Stoiljković, Vladan Radača, Aleksandar Kocić, Fahrudin Durak, Dragi Setinov, Nikola Nikić, Zlatko Krmpotić, Mili Hadžiabdić, Fikret Kurgaš, Bajro Župić, Damir Čakar, Sead Halilagić, Salem Prolić. Slobodan Halilović...

Tu je bio i legendarni košarkaš Partizana i Crvene zvezde i reprezentacije Jugoslavije Zoran Moka Slavnić...

Prvog dana mundijala, učesnici su u Domu kutre prisustvovali promociji dokumentarca o legendarnom Miroslavu Ćiru Blaževiću. Ponedjeljak je, pored ostalog, bio rezervisan za promociju filma novinara i publiciste Milutina Grgura o “Ivanovoj ulcinjskoj igri”. Učesnici su obišli Stari grad, Adu Bojanu i upoznali se tradicijom i istorijom grada, starog više od dva i po milenijuma.

„Pa što reći poslije svega- prvo bih najprije pozdravio ove drage građane i građanke Ulcinja, predsjednika opštine, bivšeg premijera... Što reći o Pavlu? On je nevjerovatna osoba. Upoznali smo prošle godine. Ja sam mu na poruku koju je poslao odgovorio, našli smo se, evo, i to je krenulo. Ja bih rekao da je od samog običnog dogovora promocije knjige i filma, a ovo što se je izrodilo ovdje, to je nevjerovatno“, kazao je Gudelj.

Dodao da Ulcinj nosi u srcu.

„Ove ljude nosim u srcu. Ulcinj je moja kuća, mogu reći. Znaš, kad sam došao ovdje ove godine drugi put, puno ljudi me došlo pozdraviti riječima „Ivane dobrodošao u kući“. Ja se tako i osjećam, to je nešto predivno. Jednostavno, srce mi je toliko puno i ja ću i dalje pričati o ovom događaju, o Ulcinju“, kazao je Gudelj.

Očekuje da će druženje biti i naredne godine.

„Ako bude Bog dao da smo živi i zdravi. Mislim da ovo treba nazvati kao sportsku vitešku igru, pa i olimpijske igre su isto kao viteštvo u svim sportovima. Ovo je događaj, više od igre, više od života. Ja sam započeo jedne igre i svi su mi se prošle godine pridružili. Hvala vam puno“, kazao je Gudelj.

Direktor Turističke organizacije Ulcinja Ćazim Hodžić kazao je da ovo bila manifestacija o kojoj je pričao cijeli region i Evropa.

„Velikodušnost Ulcinjana opet je bila na djelu i opet smo pokazali da smo dobri domaćini. Ovo je promocija grada i države u pravo vrijeme jer želimo da budemo cjelogodišnja turistička destinacija“, kazao je Hodžić.

Bonus video: