Igra kuglica na rijeci Elbi

U hamburškoj Filharmoniji danas će biti obavljen žrijeb grupa za Evropsko prvenstvo u Njemačkoj 2024.

4167 pregleda 1 komentar(a)
Detalj iz Hamburga uoči današnjeg žrijeba, Foto: UEFA
Detalj iz Hamburga uoči današnjeg žrijeba, Foto: UEFA

Žrijeb grupa Evropskog prvenstva 2024. održaće se danas u Hamburgu. Ceremonija izvlačenja kuglica u zgradi Filharmonija - remek-djelu arhitekture koje leži na rijeci Elbi - počeće u 18 sati.

Hamburg je, inače, jedan od 10 gradova domaćina Eura koje će se 14. juna do 14. jula naredne godine održati u Njemačkoj.

Kao i uvijek, očekuje se interesantan žrijeb, 24 reprezentacije s nestrpljenjem očekuju šta će im donijeti kuglice. Posebnu draž žrijebu daju sastavi šešira, koji nisu određeni na osnovu Fifine liste i Uefine, niti na osnovu istorije, tradicije i imena, već isključivo na osnovu rezultata u kvalifikacijama, koje su obilovale iznenađenjima.

Tako se dogodilo da posljednji, četvrti šešir, sa aktuelnim prvakom Evrope Italijom, ali i Švajcarskom i Srbijom, djeluje jače i “nezgodnije” od drugog, u kojem su Mađarska, Turska, Rumunija, Albanija...

U prvom šeširu su supersile poput domaćina Njemačke, bivših svjetskih šampiona Francuske, Engleske i Španije, kao i Portugala i Belgije.

Interesantan je i treći šešir, sa Holandijom i Hrvatskom, Slovenijom i Škotskom, te Češkom i Slovačkom, dok će se u posljednjem naći tri prazne listice, zapravo pisaće slova A, B i C - ta mjesta će u martu popuniti pobjednici plej-ofa Lige nacija.

U svakom slučaju, očekuje se barem jedna “grupa smrti”, kao na svakom velikom takmičenju, a moguće varijante su, na primjer, Njemačka, Danska, Hrvatska i Srbija, ili možda Francuska, Austrija, Holandija i Italija.

Poznato je da će Njemačka biti raspoređena u grupu A i da će igrati na otvaranju - 14. juna na “Alijanc areni” u Minhenu. Finale je mjesec kasnije na Olimpijskim stadionu u Berlinu.

Osim Minhena, Berlina i Hamburga, gradovi domaćini su Diseldorf, Gelzenkirhen, Keln, Lajpcig, Dortmund, Frankfurt i Štutgart.

Biće izvučeno šest grupa od po četiri tima, a po dvije prvoplasirane ekipe iz svake grupe, plus četiri najbolje trećeplasirane, plasiraće se u osminu finale.

Prvi šešir: Njemačka, Portugal, Francuska, Španija, Belgija, Engleska.

Drugi šešir: Mađarska, Turska, Rumunija, Danska, Albanija, Austrija.

Treći šešir: Holandija, Škotska, Hrvatska, Slovenija, Slovačka, Češka.

Četvrti šešir: Italija, Srbija, Švajcarska, pobjednici baraža A, B i C divizije Lige nacija.

Bonus video: