Peđu Mijatovića potcijenili Britanci, ali priznaju: Zaostavština kratka ali slatka

Britanski časopis 4-4-2 uvrstio Mijatovića na 42. mjesto najvećih igrača u istoriji najvećeg kluba, mada priznaju da je napravio pravo čudo i to dva puta u dresu "merengesa". Prema njima, Kristijano Ronaldo je najveći igrač u istoriji Reala

13647 pregleda 12 komentar(a)
Mijatović među najboljima što su ikada šutirali loptu, Foto: Shutterstock
Mijatović među najboljima što su ikada šutirali loptu, Foto: Shutterstock

Britanski časopis fourfourtwo (4-4-2) uvrstio je crnogorskog napadača Predraga Mijatovića u najboljih 50 igrača u istoriji najvećeg kluba, Real Madrida. Ipak, tek 42. mjesto su Britanci dodijelili Mijatoviću, iako napominju da je promijenio istoriju najvećeg kluba, jer mu je donio titulu prvaka Evrope nakon 32 godine. U obrazloženju "lošoj" poziciji, navode tek 118 nastupa za "kraljevski klub", te titulu koju je uzeo ispred Barselone Bobija Robsona i Ronalda...

"U udarnom tandemu s bivšim jugoslovenskim saigračem Davorom Šukerom, Predrag Mijatović uspio se izboriti za naslov u Španiji od Bobija Robsona, Ronalda i sveproždiruće ekipe Barselone, i to u svojoj prvoj sezoni na "Bernabeu". Dvije godine kasnije ispunio je cilj kluba i razloge njegovog angažovanja - osvojio im je prvi naslov Lige prvaka u 32 godine. Nije loše za napadača koji je igrao samo 118 puta - njegova je ostavština kratka, ali doista vrlo, vrlo slatka!

Šukera nema u najboljih 50, a da su se čvrsto držali početnog kriterijuma i nije "lokalpatriotski" je i pozicija Dejvida Bekama, na mjestu tik iza Mijatovića (43).

Na prvom mjestu je Kristijano Ronaldo, koji je igrao za Real Madrid od 2009. do 2018. i zvanićno je prema britanskom časopisu najboji fudbaler Reala svih vremena

Iza njega su: Alfredo di Stefano, Zinedin Zidan, Serhio Ramos, Iker Kasiljas, Fransisko Gento, Raul, Santjago Bernabeu, Ferenc Puškaš, a Luka Modrić je 11.

Kriterijum čudan, ali 4-4-2, rukovodio se, ne uticajem na globalni i potom istorijski momenat - prekretnice u najvećem klubu, već broj titula, nastupa... Mada i po tome, Brazilac Ronaldo je 22, klasom neuporedivo iznad ali ne i parametrima u opisu rangiranja.

Tako je Emilio Butragenjo, sigurno klasom daleko ispod Mijatovića a tek Ronalda, završio na 18. mjestu, jer je osvojio dva Kupa Uefa, četiri titule u Španiji...

Ili Ugo Sančes sa osam titula i četiri puta je bio "pićići" ( najbolji strijelac lige), koji je rangiran na 14. mjestu, mada je tada u Evropi Real bio blijeda sjenka ekpe koja je od Mijatovićeve, osvojila još šest naslova prvaka Evrope.

Ipak, Britanci priznaju da su za Real mogli da igraju samo najbolji, nebitno da li su i gdje na listi...

"Real Madrid ima istoriju kao niko drugi. Povezanost ne samo s uspjehom, već i s dovođenjem najboljih na "Bernabeu". Bilo da ih volite ili mrzite, nikada ih ne možete potpuno otpisati -13 puta su bili kontinentalni prvaci, od slavnih dana 1950-ih do modernih momčadi Galaktikosa koje su okupili Visente del Boske i Zinedin Zidan: klupske legende koje znaju ponešto o pobjeđivanju. To je u samom DNK ove institucije. Oni jednostavno znaju izboriti pobjedu. A neki od najvećih fudbalera koji su ikada šutirali loptu predstavljali su ovaj kultni klub. Prođimo kroz 50 najboljih ikad", stoji u uvodu liste 4-4-2.

Bonus video: