Žrijeb za LN u februaru: Novi format "sokolima" donosi šansu više za napredovanje, ali biće i teže da se sačuva Liga B

Uefa odredila datum žrijeba četvrtog izdanja Lige nacija - nova sezona donosi nekoliko promjena, a Crna Gora će rivale u Ligi B čekati iz trećeg šešira

23114 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Najmlađe Uefino takmičenje Liga nacija u narednoj godini okrenuće četvrtu stranicu, a iz evropske kuće fudbala objavili su da će se žrijeb za novo izdanje održati 8. februara u Parizu.

Glavni grad Francuske uskočio je kao mjesto na kojem će se kompletirati grupe u Ligama A, B. C i D, nakon što se zbog skandala sa predsjednikom Fudbalskog saveza Španije Luisom Rubijalesom odustalo od Madrida.

Novo izdanje Lige nacije biće i nešto drugačije od prethodnih, nakon što je Uefa ranije donijela nekoliko promjena.

Prva se tiče najjače Lige A, a radi se o uvođenju četvrtfinalnih duela. Do sada su iz grupa te lige samo pobjednici išli na završni turnir, gdje su se borili za osvajanje Lige nacije, a sada će po dvije najbolje selekcije iz četiri grupe proći dalje.

Crna Gora će drugi put zaredom Ligu nacija igrati u Ligi B, a za razliku od ranijih godina sada će imati dvije prilike da napreduje u elitu. Kao i ranije u Ligu A će završiti pobjednici sve četiri grupe, a novost je da će oni koji završe na drugom mjestu igrati baraž protiv trećeplasiranih selekcija iz Lige A.

Iz Lige B ispadaju posljednjeplasirane reprezentacije u grupi, a za razliku od ranijih izdanja sada oko opstanka neće biti mirne selekcijae koje završe na trećem mjestu - njih očekuje baraž sa ekipama koje zauzmu druga mjesta u Ligi C.

Liga nacija
foto: Shutterstock

Crna Gora u trećem šeširu, moguć duel sa Engleskom

Žrijeb za Ligu B u Parizu naša reprezentacija čeka iz trećeg šešira, a najteži potencijalni rival mogla bi da joj bude Engleska, koja je tokom prethodnog izdanja ispala iz Lige A.

Prvi šešir osim "gordog Albiona" čine još Austrija, Češka i Vels, u drugom se nalaze Finska, Ukrajina, Island i Norveška, a uz "sokole" u trećem su Slovenija, Albanija i Irska. Posljednji četvrti šešir kompletiraju Turska, Gruzija, Grčka i Kazahstan.

Norveška je mogući rival Stevanu Jovetiću i drugovima u LN
Norveška je mogući rival Stevanu Jovetiću i drugovima u LNfoto: Savo Prelević

Tanka nada za Mundijal 2026.

Liga nacija će i ovog puta biti povezana sa evropskim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, ali za razliku od borbi za evropska prvenstva nada da bi se moglo do Mundijala 2026. veoma je mala.

U baražu za planetarni šampionat koji će organizovati SAD, Meksiko i Kanada naći će 12 drugoplasiranih reprezentacija iz kvalifikacija i samo četiri najbolje rangirane iz Lige nacija.

Ipak, prethodna izdanja su pokazala da Crna Gora ne bi smjela neozbiljno da shvati šanse koje za velika takmičanja nudi Liga nacija.

Novo izdanje Lige nacija kreće u septembru 2024, grupna faza će se završiti u novembru, dok je mart 2025. rezervisan za četvrtfinalne mečeve Lige A i ostale baraž utakmice. Bitke za trofej ovog takmičenja održaće se u junu, a pehar brani Španija.

Bonus video: