Klub osnovan ove godine u čast autoritarnog predsjednika osvojio titulu i upisao sve pobjede

Na vlasti u Turkmenistanu od 2006. do iznenadne ostavke 2022. godine, Gurbanguli Berdimuhamedov i dalje je uticajan i praktično vlada zajedno sa svojim sinom Serdarom

3429 pregleda 1 komentar(a)
Fudbaleri Arkadaga, Foto: TFF
Fudbaleri Arkadaga, Foto: TFF

Fudbalski klub Arkadag, osnovan ove godine u čast nekadašnjeg autoritarnog predsjednika Gurbangulija Berdimuhamedova, osvojio je šampionsku titulu u Turkmenistanu nakon što je ostvario sve pobjede u ligi.

"Fudbaleri Arkadaga osvojili su prvi put šampionsku titulu u Turkmenistanu", naveo je državni list "Zlatni vijek".

Stvoren na proljeće u čast bivšem lideru poznatom po tome što je uspostavio kult ličnosti, Arkadag je odmah dobio dozvolu da se takmiči u prvoj ligi.

Na vlasti od 2006. do iznenadne ostavke 2022. godine, Gurbanguli Berdimuhamedov i dalje je uticajan i praktično vlada zajedno sa svojim sinom Serdarom.

Njegov nadimak je Arkadag, što znači zaštitnik i vođa turkmenistanske nacije.

U klub su dovedeni najbolji igrači iz drugih turkmenistanskih klubova pa je Arkadag bio ubjedljiv protiv konkurenata, ostvario je 20 pobjeda u 20 utakmica, imao je najbolji napad sa 70 golova i najbolju odbranu sa 14 primljenih golova.

Najveći konkurent Altin Asir ima 16 bodova manje, četiri kola prije kraja, dok je prošlogodišnji šampion Ahal zaostao 34 boda.

Najbolji strijelac šampionata drugu godinu uzastopno je Didar Durdujev. On je Frans presu rekao uoči transfera u Arkadag na proljeće da je bilo "nemoguće odbiti takvu primamljivu ponudu".

"Ekipa je formirana u aprilu i mi smo šampioni Turkmenistana na kraju godine, to nas ohrabruje da ostvarimo nove pobjede. Pokušaćemo da osvojimo Kup", rekao je danas Durdjev, koji je postigao 26 golova u ligi.

Nekada grad duhova, Arkadag je u junu postao grad od državne važnosti. U centru Arkadaga čija je izgradnja koštala pet milijardi dolara postavljen je zlatni spomenik visok 43 metra koji predstavlja Gurbangulija Berdimuhamedova.

Bonus video: