Pep nikada u svojih 500 i više mečeva nije bio na takvim mukama: Remek-djelo Emerija protiv šampiona Evrope

Aston Vila držala čas fudbala Sitiju, preskočila ga na tebeli i zauzela treće mjesto. Unaj Emeri za godinu od ekipe sa dna stvorio mašineriju koja je odletjela visoko u Premijer ligi, obezbijedila evropsko proljeće, koja dominira protiv najjače ekipe na kontinentu...

10190 pregleda 5 komentar(a)
Čini čuda sa Aston Vilom: Unaj Emeri, Foto: Reuters
Čini čuda sa Aston Vilom: Unaj Emeri, Foto: Reuters

Od kada je uplovio u trenerske vode Pep Gvardiola je kroz La ligu, Bundesligu i Premijer ligu vodio timove na 535 utakmica.

Za to vrijeme je osvojio (po nekoliko puta) sve što je mogao, mijenjao je fudbal, ne baš često imao i teških poraza, ali nikada mu neko nije očitao lekciju kao njegov sunarodnik Unaj Emeri u srijedu veče.

Emerijeva Aston Vila sa 1:0 je srušila Gvardiolin Mančester siti, a rezultat čak i odlično zvuči kada se zna šta je sve preživio šampion Evrope u Birmingemu.

Dovoljno je pomenuti da su domaćini čak 22 puta šutirali ka golu Edersona, pa da bude jasno da se na terenu "Vila parka" dešavalo nešto što je do skoro bilo nezamislivo.

Upravo je Aston Vila tako postala klub koji je uputio najviše udaraca ka nekoj Gvardiolinoj ekipi tokom pomenutih 535 mečeva, a "bombardovanje" Edersona rekordno je bilo i u prvom poluvremenu kada su Džon Mekgin i drugovi šutirali 13 puta ka golu Sitija.

Nemoć vladara Evrope možda najbolje oslikavaju i njegova tek dva šuta (oba u 11. minutu) ka Emilijanu Martinesu - što je isto najmanji broj udaraca neke Gavrdioline ekipe do sada.

Ono po čemu su poznati Pepovi timovi jeste posjed lopte, Siti je i sinoć na kraju bio bolji u tom segmentu (54-46), ali prvi put od kada je stigao u Premijer ligu Gvardiola je dozvolio rivalu da čak 13 puta vrati posjed u prvoj trećini terena "građana".

Emeri je u Aston Vilu stigao krajem oktobra prošle godine kada je klub iz Birmingema imao samo dva trijumfa nakon 11 mečeva. Do kraja sezone odveo je šampina Evrope iz 1982. do Lige konferencija, a ove sezone je sve nadogradio...

Vila je trenutno trećeplasirani tim Premijer lige (četiri boda manje od lidera Arsenala i dva od drugoplasiranog Liverpula), iza sebe je ostavila Siti, a u Evropi su Emerijevi momci već izborili proljeće.

U srijedu veče stručnjak iz Baskije ujedno je i prvi put slavio protiv kolege iz Katalonije - iz 14. pokušaja, ali u velikom stilu. Međutim, do na prvih 50 mečeva na klupi Vile upisao je 31. pobjedu, dok je učinak Gvardiole nakon 50 utakmica na čelu Sitija bio 29 trijumfa.

Aston Vila je tako je niz pobjeda na svom terenu produžila na 14, a da bi Emerijeva ekipa prvi put u 149 godina dugoj istoriji kluba vezala 15 trijumfa moraće za vikend da savlada lidera Arsenal, tim koji je španski stručnjak vodio ne tako davno.

Na kraju i jedna zanimljivost - od kada je Unaj Emeri preuzeo Aston Vilu, klub iz Birmingema nijednom meč Premijer lige nije završio najnepopularnijim rezultatom 0:0.

Bonus video: