Decenija progresa ženskog fudbala, stigla je i najuspješnija godina

Najbolje crnogorske fudbalerke završile 2023. godinu sa osam pobjeda i tri poraza - nikada ranije nisu imale takav bilans. Pobjeda 9:0 protiv Farskih Ostrva, selekcije od koje je CG prije šest godina izgubila 2:1, jasan su pokazatelj napretka

2104 pregleda 5 komentar(a)
Crnogorske fudbalerke koje su počele utakmicu sa Kiprom, Foto: FSCG
Crnogorske fudbalerke koje su počele utakmicu sa Kiprom, Foto: FSCG

Ženska fudbalska reprezentacija Crne Gore na najljepši način završila je najuspješniju godinu u istoriji, koja traje samo deceniju.

Izabranice Mirka Marića pobijedile su Kipar 2:0 u posljednjem kolu grupe 3 C Lige nacija, čime su izborile plasman u baraž za viši rang.

U ponedjeljak će saznati sa kim će krajem februara igrati dvomeč u plej-ofu, a potencijalni rivali su Slovačka, Republika Irska i Ukrajina.

Biće to težak ispit za djevojke, protiv selekcija koje su, na papiru i po tradiciji, znatno jače.

“Mi imamo snove, vjerujemo da možemo da ih ostvarimo. Daćemo sve od sebe”, poručila je Jelena Karličić, fudbalerka Bordoa.

Karličić
Karličićfoto: FSCG

Ali, i Crna Gora bi mogla da zabrine i te reprezentacije, kada se vidi učinak u godini na izmaku. Naša selekcija je u 2023. odigrala 11 utakmica i ostvarila skor od osam pobjeda i tri poraza.

Četiri trijumfa upisala je u zvaničnim mečevima, po dva puta savladala je Kipar i Farska Ostrva, uz gol razliku 14:0, a četiri u prijateljskim duelima, tri puta Moldaviju, a jednom Sjevernu Makedoniju.

3

potencijalna rivala ima Crna Gora na žrijebu plej-ofa za B Ligu nacija, koji će se obaviti u ponedjeljak. U pitanju su Slovačka, Republika Irska i Ukrajina

Doživjele su dva poraza od Azerbejdžana u Ligi nacija (1:0 - nesrećno u Podgorici, 3:0 - zasluženo u Bakuu), te jedan u gostima 2:1 od Moldavije, koju su dva dana kasnije pobijedile 5:0.

“Mislim da su djevojke pokazale da vrijede i da mogu. Idemo dalje, nastavljamo u istom ritmu”, poručio je selektor Marić.

Kapitenka Slađana Bulatović
Kapitenka Slađana Bulatovićfoto: FSCG

Mogla je Crna Gora, barem na osnovu prikazanog, da osvoji i prvo mjesto u grupi, za to je nedostajala jedna pobjeda nad Azerbejdžanom, selekcijom koju su Slađana Bulatović i drugarice pobijedile u Podgorici u prošlim kvalifikacijama za SP, 2:0.

- Ako vratimo film na cijeli ciklus u Ligi nacija, sjetimo se poraza od Azerbejdžana kod kuće, pobijedili su nas iz jedinog šuta - ističe Marić.

Bez obzira na to, dvije utakmice plej-ofa biće i novo, neprocjenjivo iskustvo za naše fudbalerke.

“Radimo dobro, mislim da možemo da se nosimo i sa jačim ekipama od ovih sa kojima smo igrale u Ligi C”, kazala je Helena Božić.

A 2023. pamtiće se i po najubjedljivijoj pobjedi svih vremena - 9:0 nad Farskim Ostrvima, nad selekcijom od koje je Crna Gora prije šest godina izgubila 2:1. I to je jasan pokazatelj velikog napretka ženskog fudbala u Crnoj Gori, samo dvije godine nakon što je naša selekcija u kvalifikacijama za SP konkurisala čak i za baraž.

Medina Dešić i Armisa Kuč
Medina Dešić i Armisa Kučfoto: FSCG

Armisa Kuč je ove godine postigla osam, a Slađana Bulatović šest golova za nacionalni tim - njih dvije su prave predvodnice tima, ali ne zaostaju ni ostale. Golgeterski su se istakle i Jasna Đoković i Jelena Vujadinović, koje su upisale po četiri puta…

Drugi put u posljednje tri godine ženska reprezentacija ima pozitivan bilans - 2021. je ostvarila šest trijumfa, a doživjela četiri poraza. Bile su to kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo.

Bonus video: