Pokal bajka: U četvrtfinalu Kupa Njemačke osam klubova koji godinama nisu osvajali pehare

Štutgart, Herta, Fortuna Diseldorf, Kajzerlsautern, Bajer Leverkuzen, Borusija Mehnengladbah, Sarbriken i Sankt Pauli boriće se za pehar Kupa

5480 pregleda 1 komentar(a)
Pehar Kupa čeka u Berlinu gdje će se na proljeće igrati veliko finale, Foto: DFB Pokal (Facebook)
Pehar Kupa čeka u Berlinu gdje će se na proljeće igrati veliko finale, Foto: DFB Pokal (Facebook)

Fudbalska kup takmičenja uvijek su bila šansa za klubove iz drugog plana, često i za one iz nižih liga, a čuveni njemački Pokal ove sezone je režirao jednu od ljepših priča ikada...

U četvrfinale Kupa Njemačke plasirale su sve ekipe koje godinama nisu osvajale trofeje, a konkretno u ovom takmičenju od 1997.

Štutgart, Herta, Fortuna Diseldorf, Kajzerslautern, Bajer Leverkuzen, Borusija Mehnengladbah, Sarbriken i Sankt Pauli tokom 2024. boriće se za finale na "Olimpijskom stadionu" u Berlinu i za trofej Kupa.

Od njih najkraće na neki od većih pehara čeka Štutgart, koji je 2007. bio šampion Njemačke, a upravo su "švabe" i posljednje od pomenute osmorke koje su slavile u Kupu (1997).

Godinu prije Štutgarta (1996) u njemačkom najmasovnijem takmičenju trijumfovao je Kajserslautern, koji je 1998. bio i prvak Njemačke, a nakon toga nije osvojio ništa i već godinama igra u nižim ligama.

Borusija Menhengladbah je osvajala i evropske trofeje (Kup Uefa 1975, 1979), igrala je finale Lige (Kupa) šampiona 1977. kada je bila i šampion Njemačke, a na bilo kakav pehar čeka od 1995. kada je slavila u Kupu.

Favorit među osam preostalih svakako je Bajer Leverkuzen, koji ove godine blista pod vođstvom Ćabija Alonsa. Ipak, klub koji je igrao i finale Lige šampiona (2002), koji je pet puta bio viceprvak Njemačke kroz istoriju je osvojio samo dva velika trofeja - Kup Uefa 1988. i Kup Njemačke 1993.

Fortuna je u davnim vremenima bila šampion države (1933), a Kup je osvojila dva puta - posljednji 1980. godine.

Herta, Sankt Pauli i Sarbriken nikada nisu slavili u Kupu Njemačke, s tim da je klub iz Berlina šampion Njemačke bio dalekih 1930. i 1931, a 2001. i 2002. osvojio je Ligakup te zemlje, takmičenje koje je ugašeno 2007.

Sarbriken i Sankt Pauli su možda i najljepše priče Kupa, pošto će imati priliku prvi put da osvoje neki od velikih trofeja, s tim da je trećeligaš iz Sarlanda - koji je nedavno izbacio i moćni Bajern - u korona sezoni stigao do polufinala ovog takmičenja.

Bonus video: