Mogu li Đirona i Mančester siti zajedno u Ligu šampiona?

Senzacionalni lider La lige od 2017. dio je grupe iz Abu Dabija u čijem vlasništvu je i aktuelni šampion Evrope

7164 pregleda 2 komentar(a)
Slavlje fudbalera Đirone na Barsinom "Monžuiku", Foto: Reuters
Slavlje fudbalera Đirone na Barsinom "Monžuiku", Foto: Reuters

Dva pitanja i dalje stoje pored senzacije španske La lige - može li Đirona do kraja da izdrži u šampionskoj trci sa mnogo moćnijim rivalima i da li će ako na kraju sezone izbori plasman u Ligu šampiona uopšte imati pravo nastupa u eliti.

I dok - bez obzira na nestvarne partije poput sinoćnje protiv Barselone (4:2) - titula i dalje izgleda dosta nestvarno, plasman među četiri najbolja u Španiji i odlazak u Ligu šampiona polako postaju realnost za klub iz Katalonije.

A, tu se odmah postavlja pitanje da li će Đirona uopšte imati pravo nastupa u najjačem Uefinom takmičenju. Razlog je poznat - španski klub se nalazi u istom vlasništvu kao i šampion Evrope i redovni učesnik Lige šampiona Mančester siti.

Radi se "Siti fudbal grupi" - u čijem vlasništvu su osim Đirone i Siti, još i Njujork siti, Melburn siti, Montevideo, Mumbaj siti, Jokohama, Sičuan i Lomel.

Uefa je po tom pitanju jasna i njeno pravilo sprečava da se dva kluba koja imaju iste većinske vlasnike takmiče u istom takmičenju.

Ipak, situacija sa Đironom je nešto drugačija, pošto grupa iz Abu Dabija, koja je u klub ušla 2017, ima oko 47 odsto udjela u vlasništvu, pa je jasno da Mićelova ekipa mora samo da brine kako na terenu da izbori Ligu šampiona, jer drugih prepreka nema, piše madridski As.

Preostale akcije kluba dijele preduzetnik iz Gvatemale Marselo Klaure (35 odsto) i ostali investitori, a "Siti grupa" nema isključivo vlasništvo nad Đironom jer je predsjednik Upravnog odbora Pere Gvardiola (brat Pepa Gvardiole), dok je prvi čovjek kluba Delfi Geli, nekadašnji fudbaler Barselone, Atletika, Albasetea, Đirone...

As naglašava da u Upravnom odboru postoje ljudi povezani sa "Siti grupom", ali bi u slučaju plasmana u Ligu šampiona oni jednostavno morali da se povuku sa svojih pozicija.

Da u Đironi mogu da budu mirni govore i primjeri drugih klubova koji imaju zajedničke vlasnike, a nastupali su već u Ligi šampiona, prije svih dva Red Bulova projekta - Salcburg i Lajpcig.

Bonus video: