Lakazet je jedina nada Liona

"Lavovi" su posljednji na tabeli francuske Lige 1, ali ako bivši napadač Arsenala nastavi da rešeta mreže onda je opstanak realan cilj

2563 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Lyon/X
Foto: Lyon/X

Svih ovih godina to nije djelovalo baš realno, ali došao je momenat da se Lion, sedmostruki prvak Francuske, bori za opstanak u Ligi 1.

Promjena vlasničke strukture i tihi odlazak tvorca uspjeha Žan-Mišela Ole nisu donijeli ništa dobro “lavovima”, ali određena garancija ipak postoji - navijači se uzdaju u nespornu klasu koju posjeduje legenda kluba Aleksandr Lakazet.

Bivši napadač Arsenala je ove sezone postigao samo šest golova i jedan je od razloga zašto je Lion posljednji na tabeli, ali meč za vikend protiv Tuluza je najavio bolje dane - upisao je het-trik u pobjedi 3:0, pa Lion pokazuje znake života...

Predstavljamo igrače koji su obilježili evropski vikend:

GOLMAN

Martines (Aston Vila) - da ima drugačiji karakter, da je popularan širom svijeta kao što je to slučaj u Argentini, o njemu bi se pričalo kao o najboljem golmanu današnjice. Ovako, Dibu je “osuđen” da uprkos spektakularnim partijama kakvu je imao protiv Arsenala bude u sjenci...

ODBRANA

Gutijeres (Đirona) - njegova majstorija, kada je u finišu prvog poluvremena zatresao mrežu za 2:1, vjerovatno je usmjerila derbi protiv Barselone. Đirona je hit, na “Monžuiku” je u duelu sa aktuelnim šampionom pokazala da ništa što radi mali katalonski klub ove sezone nije slučajno.

Gati (Juventus) - umjesto da se priča o Dušanu Vlahoviću, Federiku Kjezi ili Arkadijušu Miliku, glavna tema italijanskih medija je štoper Federiko Gati - najvažniji igrač u napadu Juvea u prvom dijelu sezone.

SREDINA

Eliot (Liverpul) - “redsi” su postali majstori preokreta, a posljednji u nizu - na gostovanju Kristal Palasu - donio im je Eliot fantastičnim udarcem sa 20 metara. Liverpul je zasluženo lider i djeluje da je spreman da se bori za titulu.

Dukure (Everton) - od februara, kada je na klupu Evertona sjeo Šon Dajš, iskusni vezista je bio strijelac 11 puta u Premijer ligi. Jasno je ko je najvažniji igrač “karamela”...

Dina Ebimbe (Ajntraht) - Bajern je poražen i ponižen u Frankfurtu, a dvostruki strijelac u goleadi (5:1) bio je 23-godišnji Francuz.

Čalhanoglu (Inter) - pored Lautara Martinesa koji je bez dileme najbolji igrač Intera ove sezone, najvažnija karika “nerazura” je turski as. Postigao je sedam golova, ima i dvije asistencije, sve to donosi sa nove pozicije u veznom redu, jer je od ljetos “promovisan” u nasljednika Marcela Brozovića.

NAPAD

Lakazet (Lion) - “lavovi” su posljednji, igraju jednu od najgorih sezona u posljednih 20 godina, ali dok god je tu Lakazet postoji nada kod navijača.

Obamejang (Marsej) - pogodio je i protiv Lorijena, pa je nastavio sjajnu seriju - Gabonac je u četiri uzastopne pobjede Marseja postigao čak sedam golova.

Murijel (Atalanta) - na momente ima nešto u njegovoj igri što podsjeća na “pravog” Ronalda. Gol Milanu, kada je petom u sudijskoj nadoknadi donio trijumf Atalanti, samo potvrđuje kakvu klasu u nogama ima Kolumbijac.

Himenes (Fulam) - čak 16 golova je u posljednje četiri utakmice u Premijer ligi postigao Fulam. Meksikanac je doprinio sa tri pogotka, a mnogo je važnije da su “kotidžersi” u tom nizu osvojili devet od mogućih 12 bodova.

Bonus video: