“Pakao” grupe F, završni čin: PSŽ, Njukasl ili Milan?

Završava se grupna faza Lige šampiona - PSŽ, Njukasl i Milan mogu u osminu finala, ali i da završe učešće. Porto i Šahtjor u direktnom duelu u grupi H odlučuju o plasmanu u nokaut fazu

5809 pregleda 0 komentar(a)
Da li će Kilijan Mbape igrati osminu finala Lige šampiona?, Foto: STEPHANE MAHE
Da li će Kilijan Mbape igrati osminu finala Lige šampiona?, Foto: STEPHANE MAHE

Kada je krajem avgusta obavljen žrijeb za grupnu fazu Lige šampiona, mnogi su grupu F proglasili najneizvjesnijom ikada - u njoj su se zajedno našli bivši evropski prvaci Milan i Borusija Dortmund, te Pari Sen Žermen i Njukasl, superbogati klubovi sa arapskim kapitalom.

Analitičari su očekivali neizvjesnost, dobar fudbal i borbu za plasman u osminu finala do posljednjeg kraja - a to su i dobili. Uoči večerašnjih (21) mečeva završne, 6. runde grupne faze, plasman u nokaut fazu obezbijedila je samo Borusija. Ostali timovi mogu u osminu finala, a mogu i da završe učešće u Ligi šampiona.

Pred mečeve Dortmunda i PSŽ-a u Njemačkoj, odnosno Njukasla i Milana u Engleskoj, bodovni bilans je sljedeći - Borusija ima 10, PSŽ sedam a Njukasl i Milan po pet bodova.

Francuskom šampionu je na “Signal Iduna Parku” dovoljan i bod, pod uslovom da Milan bude bolji od Njukasla ili da se meč u Engleskoj završi neriješeno. Ako pobijedi vicešampiona Njemačke, tim Luisa Enrikea će osvojiti prvo mjesto u grupi.

- Najbitnije je da se fokusiramo na našu igru. Ako pobijedimo bićemo prvi, ali i ako izgubimo možemo da obezbijedimo osminu finala. Ima mnogo opcija, komplikovano je, ali se ja nadam da ćemo pobijediti i tako izbjeći kalkulacije - poručio je Enrike.

Dortmundu je za potvrdu prvog mjesta potreban bod, i to je sve što “milioneri” žele.

- Želimo da odigramo dobru utakmicu. Ako tako bude, onda imamo velike šanse da pobijedimo. Cilj je da budemo prvi u grupi. PSŽ ima mnogo brzih igrača. Mi moramo da budemo kompaktni i stabilni, sa odbranom na nivou - rekao je fudbaler Borusije, Niko Šloterbek.

Dešavanja u Njemačkoj pratiće na “Sent Džejms Parku”. Njukasl i Milan moraju da pobijede da bi se nadali plasmanu u nokaut fazu. Njukasl će se plasirati u osminu finala ako pobijedi “rosonere”, a PSŽ ne trijumfuje protiv Borusije. Milan u plej-of može samo ako pobijedi u Engleskoj, a PSŽ izgubi u Njemačkoj.

- Moramo da vjerujemo. Igramo kod kuće, imaćemo podrušku navijača. Nadam se da ćemo uz njihovu pomoć pobijediti - poručio je fudbaler Njukasla Bruno Gimaraeš.

Igrač Milana Ruben Loftus-Čik mašta o trijumfalnom povratku u Italiju.

- Moramo da vjerujemo u pobjedu. Nadamo se da ćemo protiv Njukasla završiti posao.

O putniku u osminu finala iz grupe H, u direktnom meču će odlučiti Porto i Šahtjor. Obje ekipe imaju po devet bodova, a Portugalcima je dovoljan bod.

- Šahtjor je napredovao sa novim trenerom i stekao čvrstinu. Ali, mi želimo da nastavimo takmičenje u Ligi šampiona. A to moramo da zaslužimo na terenu - jasan je trener Porta Seržo Konseisao.

Šahtjor može da bude i prvi u grupi. A da bi se to desilo, ukrajinska ekipa mora da trijumfuje i da se nada da će Barselona izgubiti od Antverpena. „Blaugrana“ je obezbijedila osminu finala.

- Niko nije očekivao da ćemo se boriti za osminu finala. Ovo je naš san i nadam se da ćemo ga ostvariti – rekao je defanzivac Šahtjora Valerij Bondar.

U ostalim grupama je sve jasno - iz grupe E, takmičenje u Ligi šampiona nastavljaju Atletiko Madrid i Lacio, Fejnord će u Ligu Evrope, dok je Seltik eliminisan.

Iz grupe G, proljeće u Ligi šampiona su obezbijedili Mančester siti i Lajpcig, Jang Bojs će igrati u Ligi Evrope, a Zvezda je završila sa evropskim obavezama, pa je večerašnji spektakl na “Marakani”, gostovanje evropskog šampiona, rezultatski revijalnog karaktera.

- Igramo protiv istorijskog kluba, imao je svojevremeno sjajne igrače, Siniša Mihajlović i mnogi drugi, bili su šampioni Evrope. Srećni smo što smo ovdje da branimo prestiž i da završimo ono što smo započeli na početku grupne faze - kazao je trener Sitija Pep Gvardiola.

Bonus video: