Kopenhagen je ono što moćni fudbalski šefovi žele da iskorijene

"Ovaj klub stoji na temeljima koje su postavili Roj Hodžson, Hans Bake i Stale Solbaken, ali Jakob Nestrup nije samo preuezeo priručnik od njih - on je dodatno razvio Kopenhagen", veličaju danski mediji mladog stručnjaka koji je sa danskim klubom odletio među 16 najboljih u Evropi

15485 pregleda 4 komentar(a)
Fudbaleri Kopenhagena nakon plasmana u osminu finala LŠ, Foto: fck.dk
Fudbaleri Kopenhagena nakon plasmana u osminu finala LŠ, Foto: fck.dk

Kada su kuglice posljednjeg dana avgusta na žrijebu u Monte Karlu Kopenhagen poslale u grupu sa gigantima Bajernom i Mančester junajtedom, kao i sa uvijek neugodnim Galatasarajem, vjerovatno niko dansku ekipu nije vidio ni na trećem mjestu koje vodi u Ligu Evrope.

Tri i po mjeseca kasnije jasno je da će se himna Lige šampiona na "Parkenu" slušati i na proljeće - Kopenhagen je najljepša evropska priča ove jeseni, momci mladog trenera Jakoba Nestrupa nalaze se među 16 najboljih u Evropi.

"Kopenhagen je ono što veliki i moćni fudbalski šefovi žele da iskorijene - ovaj klub ruši granice onoga što se čini nemogućim u teškom vremenu za klubove iz malih fudbalskih nacija", napisao je "Politiken".

Nova bajka u gradu Hansa Kristijana Andresena počela je od drugog kola i to u dvomeču protiv ekipe koja je ranije "petardom" eliminisala Budućnost - islandskog Brejdablika (8:3 ukupan rezultat).

Sumnje u mogućnosti danske ekipe porasle su u narednim rundama kvalifikacija kada je Kopenhagen kroz dramu eliminisao Spartu iz Praga i poljski Rakov.

Nije krenulo idealno ni u grupi sa pomenutim velikanima, pa su "bijeli" poslije tri runde imali samo jedan osvojen bod.

Ipak, ubrzo je na "Parkenu", u jednom od ljepših mečeva ove sezone, srušen Mančester junajted (4:3), sa Bajernove "Alijanc arene" je stigao veliki bod (0:0), a onda je sve sinoć začinjeno velikim trijumfom nad Galatasarajem (1:0).

Ekipa sa "Parkena" tako se drugi put našla u nokaut fazi Lige šampiona, nakon što je prethodno to uspjela u sezoni 2010/11. Zanimljivo, nijednoj drugoj skandivskoj ekipi nakon toga to nije pošlo za rukom - sve ponovo do Kopenhagena i ove sezone.

Trener koji je nadogradio ono što su stvarali Hodžson, Bake i Solbaken

Tvorac čuda sa sjevera Evrope je Jakob Nestrup, 35-godišnji stručnjak koji je rođen u Kopenhagenu i koji je praktično cijeli život vezao taj grad.

Nestrup nije imao zapaženu igračku karijeru, a kao trener - uz kratak izlet do Viborga - rastao je vodeći mlađe selekcije Kopenhagena i kao asistent u prvom timu. I izrastao je u sjajnog trenera - i to sa tek 35 godina.

"Ovaj klub stoji na temeljima koje su postavili Roj Hodžson, Hans Bake i Stale Solbaken (nekadašnji treneri), ali Nestrup nije samo preuezeo priručnik od njih - on je dodatno razvio Kopenhagen", piše fudbalski portal "Bold".

Njegov ključni potez bilo je dovođenje norveškog majstora Mohameda Elijunusija, za kojeg danski mediji pišu da je kalibar koji teško očekujete u ligi te zemlje. Sa momkom koji je ne tako davno sa dva gola srušio i Crnu Goru u Oslu, Nestrupova ideja ofanzivnijeg fudbala mogla je lakše da se razvija.

"Kopenhagan od dječaka stvara muškarce, to je uradio sa Nestrupom, a potom muškarce u legende, a Jakob nevjerovatnom brzinom leti ka tom statusu", dodaje "Bold".

Bonus video: