Napredna statistika 1. CFL: Ko je najpametnije dodavao loptu, ko je najbolje napadao

Statistika otkriva zašto je Budućnost prva, zašto je Dečić drugi, zašto je Rudar posljednji, šta treba da poboljša Sutjeska... Ko su fudbaleri koji su najviše šutirali, čija su dodavanja bila ključna za gol, ko je golman koji je najviše odbranio, ko je vezista koji je imao najinteligentnije pasove...

17111 pregleda 40 reakcija 14 komentar(a)
Petar Grbić (Budućnost) na utakmici sa Dečićem, Foto: FSCG
Petar Grbić (Budućnost) na utakmici sa Dečićem, Foto: FSCG

Fudbaleri Budućnosti osvojili su jesenju titulu sa najviše osvojenih bodova i ubjedljivo najviše postignutih golova, a sve to su uradili jer su mnogo više od ostalih ekipa šutirali na protivnički gol.

To pokazuje napredna statistika koju specijalizovane statističke kompanije rade i za Meridian Prvu crnogorsku fudbalsku ligu, a u koju su “Vijesti” imale uvid.

Podgoričani, koji su prvi na tabeli sa dva boda više od drugoplasiranog Dečića, šutirali su u jesenjoj polusezoni ukupno 279 puta - 14,6 po utakmici, što je prilično više od drugoplasiranog Dečića (215) ili Sutjeske (213), treće na toj listi. Slijede Jezero (177), Petrovac (174) i Mornar (173), a ekipa koja je tokom jeseni najmanje šutirala jeste tivatski Arsenal - svega 134 puta, odnosno 7,05 po meču.

Dva igrača jesenjeg šampiona - supertalentovani Vasilije Adžić i iskusni Petar Grbić, nalaze se na vrhu liste igrača po ukupnom broju udaraca (u okvir gola ili van njega), sa 42, odnosno 38 šuteva, a kada su u pitanju udarci ka golu po utakmici, onda su tik uz njih na listi još dva njihova saigrača koji su imali manju minutažu od njih - Marko Mrvaljević (2,6 po utakmici) i Balša Sekulić (2,46).

Adžić
Adžićfoto: FSCG

U ukupnom broju udaraca u ligi, iza Adžića i Grbića na listi su ofanzivac Dečića Draško Božović (šutirao u ovoj polusezoni 37 puta), najbolji strijelac lige Žarko Korać (35), te napadač Jezera i mladi reprezentativac Crne Gore Balša Tošković (34).

Budućnost, kao ubjedljivi lider po broju udaraca, ima tri igrača među osam najboljih strijelaca u polusezoni, jer je Mrvaljević postigao šest golova, a Grbić i Adžić po pet. Najbolji strijelac lige je Korać sa 11 golova, ispred napadača Arsenala Bobana Đorđevića koji je dao osam, a ne nalazi se na vrhu liste po broju udaraca - što znači da njegovi šutevi vrlo često pogađaju mrežu.

Korać
Koraćfoto: FSCG

Ako je Budućnost najviše i najkonkretnije napadala, i zahvaljujući tome osvojila 39 bodova iz 19 utakmica, onda je drugoplasirani Dečić osvojio 37 bodova zahvaljujući nekim drugim statističkim podacima.

Tuzani su ekipa koja je uputila najviše pasova u prvoj polusezoni - ukupno 8.163 (429 po meču), što je značajno više od drugoplasirane u toj kategoriji, ekipe Sutjeske (7.681), zatim Rudara (7.297), te Jezera (7.182). Budućnost je po broju dodavanja tek peta ekipa u ligi (7.080), a o varljivosti pojedinih statističkih kategorija govori i to što su fudbaleri Rudara, posljednji na tabeli, više puta dodali loptu saigraču od fudbalera jesenjeg šampiona!

Tabela osvojenih bodova, naravno, govori o kvalitetu tih dodavanja. U pitanju su, naravno, sirovi podaci i nešto jasnija slika se dobija kada se pogleda lista takozvanih “pametnih” dodavanja. Po toj skali vodi Dečić, sa indeksom 13,5, Budućnost je druga sa 12,9, slijedi Sutjeska sa koficijentom 12,8, pa Jezero 12,3...

Dečić ima najviše pasova i 'pametnih' dodavanja: Draško Božović, vezista Tuzana
Dečić ima najviše pasova i "pametnih" dodavanja: Draško Božović, vezista Tuzanafoto: Facebook/FK Dečić

Budućnost vodi i na listi takozvanih ključnih pasova - dodavanja koja otvaraju protivničke odbrane i prethode golu ili velikoj šansi, sa ukupno 69, devet više od drugoplasiranog Dečića (60), a znatno više od treće na listi Sutjeske (46) ili četvrtoplasiranog Mornara (41).

Sa druge strane, fudbaleri Dečića uputili su najviše pasova u dubinu - okomitih, “smrtonosnih” dodavnja, 101, drugi je Petrovac sa 100, Jezero treće sa 94, Sutjeska četvrta sa 92, a Budućnost peta sa 87.

Sutjeska je polusezonu završila na 4. mjestu, što je razočaravajući plasman imajući u vidu ambicije, zato Nikšićani na polusezoni treba da porade na tome kako da konkretizuju dominaciju. Jer, u pitanju je ekipa koja ima najveći posjed lopte po utakmici - 55,4 odsto.

Ovaj, prilično siromašan procenat za najdominantniji tim lige, otkriva da u elitnom domaćem šampionatu, zvanično pretposljednjem na listi Uefe po učinku klubova na međunarodnoj sceni, i nema ekipe koja će nadvladati drugu - posjedom lopte i dominacijom.

Vodeće na toj listi odvajaju nijanse, i “pozitivni” u druženju sa loptom su još samo Dečić (54,3 odsto po meču), Budućnost (53,1) i Rudar (51,6). Najmanji posjed lopte u ligi po utakmici ima Jedinstvo, sa prosjekom 44,6 odsto.

Fudbaleri Budućnosti imali su najviše driblinga “jedan na jedan” (ukupno 602), što na neki način i otkriva zašto su najkonkretniji i najubojitiji. Dobro driblaju i fudbaleri Mornara, koji su drugi na listi (ukupno 551 dribling), pa Sutjeske (537), ali i Jedinstva (439).

Lider na tabeli izveo je i najviše kornera u polusezoni - 122, slijede Sutjeska i Rudar sa po 92, Dečić sa 89, a Budućnost je i tim sa najviše dosuđenih penala - četiri. Po tri jedanaesterca šutirali su Dečić i Jezero, po dva Sutjeska, Arsenal, Jedinstvo i Rudar, a Petrovac i Mladost DG su jedina dva tima koja nisu šutirala penal u jesenjoj polusezoni. Sa druge strane, najviše penala dosuđeno je protiv Jezera, Mornara, Jedinstva, Petrovca i Sutjeske - po tri.

28

godina je prosjek starosti fudbalera Arsenala, po čemu su Tivćani najstarija ekipa u ligi kada je u pitanju jesenji dio tekuće sezone. Veoma blizu po godinama su im i fudbaleri Mornara (prosjek 27,7), a slijede fudbaleri Petrovca (26,2), Mladosti Lob.bet (26,1), Jedinstva (25,9), Budućnosti (25,8), Dečića (25,2) i Sutjeske (25). Jezero je po godinama deveta najstarija, ili druga najmlađa ekipa u ligi (prosjek 24,6), a ubjedljivo najmlađi su fudbaleri Rudara - oni koji su nastupili jesenas imaju prosječno 22,9 godina

Pojedinačno, najviše penala šutirao je Draško Božović iz Dečića (tri), dok su Korać iz Jedinstva, Đorđević iz Arsenala, kao i Edis Redžepagić iz Jezera, izveli po dva.

Grbić iz Budućnosti je fudbaler koji je imao najviše dodira u protivničkom šesnaestercu - 66, ispred Toškovića iz Jezera (59), Milana Mirosavljeva iz Sutjeske (57), Andrije Kolundžića iz Mornara (48) i Slobodana Babića iz Petrovca (48).

Budućnost ima i fudbalera koji se najviše puta “upecao” u ofsajdu - u pitanju je Balša Sekulić (16), ispred Đorđevića iz Arsenala (14), Koraća iz Jedinstva i Toškovića iz Arsenala (po 13), te Mirosavljeva iz Sutjeske (12).

Dečić je tim koji je dobio najviše crvenih kartona u polusezoni - tri, ali najmanje žutih - 35.

Po broju “javnih opomena” prednjači Sutjeska (49), slijede Petrovac (44), Arsenal (44), Mladost DG (43) i Rudar (42), dok su Sutjeska, Budućnost, Jezero i Mladost DG i Rudar jedine ekipe bez isključenja na polusezoni.

Sutjeska je imala najviše javnih opomena
Sutjeska je imala najviše javnih opomenafoto: FSCG

Jezero je, na kraju, ekipa sa najviše izmjena - trener Plavljana Ivan Brnović mijenjao je 88 puta tokom 19 mečeva u jesenjoj polusezoni, slijede Mladost DG (85), Rudar (80) i Dečić (79), dok su najmanje mijenjali trener, odnosno treneri Sutjeske - 71 put. Budućnosti samo jednom više (72).

Oliver Šarkić - najkonkretniji igrač polusezone

Ako bi se dijelilo priznanje najkorisnijeg igrača polusezone, ili fudbalera koji je bio najkontretniji ispred protivničkog gola, ono bi, vrlo vjerovatno, pripalo ofanzivcu Dečića Oliveru Šarkiću.

Nekadašnji fudbaler Lidsa, Bartona, Blekpula i Mensfilda prvi je na listi asistencija (šest), a drugi kada bi se kombinovano računali golovi i asistencije (12, koliko ima i Đorđević iz Arsenala, a prvi je Korać sa 13).

Šarkić je prvi u ligi i po broju ključnih dodavanja - 14 (slijede njegov saigrač Draško Božović sa 10, koliko ima i Demir Škrijelj iz Mornara), ali i prvi na listi takozvanih “trećih asistencija”, odnosno trećeg pasa unazad koji je prethodio golu - tri. Kada su u pitanju “druge asistencije” odnosno pasovi koji su prethodili asistenciji, tu dominiraju Draško Božović iz Dečića i Luka Mirković iz Budućnosti (tri).

Šarkić
Šarkićfoto: FSCG

Petar Grbić iz Budućnosti je četvrti na listi najraznovrsnijih napadača, odnosno golova i asistencija kombinovano (devet, 5+4), osim što je drugi po broju udaraca i prvi po broju dodira sa loptom u protivničkom šesnaestercu, a tu se dobro kotira i Aleksa Maraš iz Mladosti DG (šest golova, tri asistencije).

Golman Dečića, Igor Nikić je igrač koji sakupio najviše minuta u polusezoni (1.833 - valjda nije moglo više od toga, računajući sudijske dodatke oba poluvremena), a drugi je takođe golman, Stefan Popović iz Mornara (1.825).

Demir Škrijelj iz Mornara je igrač koji je najviše puta fauliran u polusezoni - 70, odnosno 4,1 po meču, a vezista Sutjeske Marko Matanović je fudbaler koji je izveo najviše takozvanih pametnih dodavanja - 15, ispred Škrijelja iz Mornara, Srđana Boškovića iz Jezera (13), Šarkića i Božovića iz Dečića (po 12), te Vaska Kalezića iz Rudara (10).

Kada su u pitanju golmani, najviše odbrana na polusezoni ima čuvar mreže Petrovca Marko Kordić (65), slijede Dušan Puletić iz Arsenala (60), Stefan Popović iz Mornara (49) i Sergej Joksimović iz Jedinstva (47).

Bonus video: