Milinković: Svjesno smo ekipu opteretili u septembru, fizička sprema je presudila po teškim terenima

Budućnost završila jesen serijom od osam mečeva bez poraza u kojima je ostvarila šest pobjeda i vratila se na prvo mjesto, trener Mladen Milinković zadovoljan

10208 pregleda 5 komentar(a)
Mladen Milinković, Foto: FSCG
Mladen Milinković, Foto: FSCG

Fudbaleri Budućnosti završili su polusezonu na prvom mjestu zahvaljujući sjajnom finišu jeseni - šest pobjeda i dva remija u posljednjih osam prvenstvenih utakmica ostvarili su momci Mladena Milinkovića, od moguća 24 osvojili su 20 bodova u periodu oktobar-novembar-decembar, što je bila “formula” da minus četiri na tabeli, kako je bilo u jednom momentu, pretvore u plus dva u odnosu na sada drugoplasirani Dečić.

Milinković, dvostruki uzastopni šampion sa podgoričkim timom, ljetos se vratio na klupu - debitovao je tako što je sa tribina odgledao poraz od Mladosti Lob.bet na “DG areni” (2:1) u prvom kolu, jesen je zaključio pobjedom protiv Mladosti Lob.bet na “DG areni” (3:1).

U pomenutoj seriji, njegova ekipa je na nekim utakmicama pokazala pravi šampionski gen: tri puta se vraćala iz rezultatskog minusa i stizala do bodova, a četvrtfinalni duel Kupa protiv Mornara u Baru zaostatak od dva gola minusa pretvorila je u prolaz penalima i plasman u polufinale.

Bolje igre aktuelnog šampiona u finišu jeseni, kada su tereni uglavom ličili na kaljuge i kada nije bilo lako dolaziti do bodova, nisu došle slučajno, kaže trener Milinković u razgovoru za “Vijesti”.

“Malo smo i svjesno opteretili ekipu tokom septembra, svjesni da će se u finišu polusezone, kada dođe lošije vrijeme, igrati po veoma teškim terenima gdje će kondicioni aspekt biti ključan. I zahvaljujući fizičkoj spremi razlika u kvalitetu je mogla da dođe do izražaja”, ističe trener jesenjeg šampiona.

Mladen Milinković
foto: FK Budućnost

Budućnost zimuje na plus dva i ulazi na proljeće kao prvi favorit da odbrani titulu, što je odličan rezultat s obzirom na okolnosti, ističe Milinković.

“Ljetos se dogodilo ispadanje iz Evrope u 1. kolu, što jeste na neki način uzdrmalo ekipu, a došlo je i do promjena u rukovodećim strukturama kluba. Kada sam došao, kao cilj smo apostrofirali to da Budućnosti u prvoj polusezoni bude u vrhu i da se vodeće ekipe ne odlijepe previše. Ako se vratimo na taj detalj, onda smo uradili i više od očekivanog. U razgovoru sa sportskim direktorom Andrijom Delibašićem očekivali smo da će biti trka utroje, ovako su se dvije ekipe izdvojile na vrhu, mi i Dečić, što je takođe povoljna okolnost, mada je ne bih otpisao trećeplasirano Jezero, koje igra odlično, čak i četvrtoplasirana Sutjeska može da se umiješa.

Na proljeće će, međutim, po Milinkoviću, biti još teže nego na jesen, a druga polusezona statruje 17. februara, i to kakvom utakmicom - Budućnost protiv Dečića.

“Već su me pitali da li će ta utakmica odlučiti prvenstvo i moj odgovor je, naravno, negativan. Više je u pitanju psihologija. Mnogo će ostati do kraja, čak 16 kola, i prva polusezona je pokazala koliko stvari mogu da se mijenjaju. Imali smo, na primjer, minus četiri, pa smo imali plus četiri, završili smo na plus dva što je po meni sasvim realno stanje”.

Dobar pripremni period mogao bi da bude ključan na proljeće.

“Da pokušamo da se dobro pripremimo, po mogućnosti izbjegnemo povrede. U razgovoru sa rukovodstvom kluba vidjećemo i da li možemo da se pojačamo na nekim pozicijama. Gledamo sebe i zavisimo od naših rezultata. Kada napravite seriju pobjeda, onda se i prave bodovne razlike”, kaže Milinković.

Budućnost je napadačka ekipa i igrala je napadački, tu dominira u gotovi svim statističkim kategorijama (golovi, udarci na gol, korneri, dodiri u protivničkom šesnaestercu, penali) ali trener Budućnosti ne krije da su neki defanzivni aspekti ono što mora da se popravi.

“Pri tome ne mislim na odbranu tima, nego na cijelu ekipu i igru u defanzivi. Na posljednje četiri utakmice nismo uspjeli da sačuvamo našu mrežu, na dva meča primili smo po dva, na jednom čak i tri gola. Rekao bih da takve brojke ne priliče šampionu, šesti smo na tabeli po broju primljenih golova i to je nešto što ćemo pokušati da popravimo”.

Pripreme u Antaliji - šansa i za mlađe fudbalere

Budućnost kreće sa pripremama 9. januara naredne godine. Do 22. januara ekipa će trenirati u Podgorici, a onda će se preseliti u Antaliju. Podgoričani su već zakazali tri jake kontrolne utakmice - rivali su mađarski Debrecin, poljska Legija i češka Mlada Boleslav. “Plavi” će odigrati još dva kontrolna meča, a imena rivala biće brzo poznata.

U svakom slučaju, takve utakmice neće dobro doći samo ekipi da se uigra, već i mladim fudbalerima na koje Budućnost računa, ističe Milinković.

“Mnogo je lakše mladom igraču dati šansu u prijateljskom meču, i to vrlo jakom, nego kada je borba za bodove. Biće to prilika i za još mladih fudbalera da se pokažu, osim Adžića i Tomaševića. To će svakako biti šansa za Perovića, Đukanovića, Camaja, Kostića, golmana Domazetovića koji je već branio na jednom meču protiv Mornara i pokazao da bi za nekoliko godina mogao da bude oslonac, ne samo našeg tima, nego i reprezentacije. Naravno i za ostale igrače, neki su čak bili predviđeni da debituju u posljednjem kolu.

Bonus video: