Grupna faza otišla u istoriju: Pamtiće se Džerardova bomba, het-trik mladog Ševe, aplauzi za Del Pjera, epski dueli...

Grupna faza Lige šampiona tokom prethodne 32 godine donijela je mnogo nezaboravnih utakmica, trenutaka, poteza, heroja, raspleta... Od naredne sezone kreće novi format Uefine elite, nešto slično košarkaškoj Evroligi

14200 pregleda 3 komentar(a)
Švečenko se 1997. u dresu Dinama predstavio Evropi nezaboravnom partijom na "Nou kampu", Foto: Printscreen YouTube
Švečenko se 1997. u dresu Dinama predstavio Evropi nezaboravnom partijom na "Nou kampu", Foto: Printscreen YouTube

Novembar 1991 - tadašnji Kup šampiona prvi put je uveo grupnu fazu, koja je počinjala nakon dvije nokaut runde, a poslije koje su dva najbolja tima iz grupa igrala veliko finale.

Godinu kasnije najveće evropsko klupsko takmičenje doživjelo je veliko restrukturiranje, rođena je Liga šampiona, a sa njom i grupna faza, koja je ovog decembra - tri decenije kasnije - otišla u istoriju.

Sinoćnji rasplet "grupe smrti" između Borusije Dortmund, Pari Sen Žermena, Milana i Njukasla bila je posljednja priča Lige šampiona kakvu poznajemo. Od naredne sezone ovo takmičenje biće poput košarkaške Evrolige sa 36 ekipa u jednoj velikoj grupi, a svaki tim će odigrati 10 utakmica protiv različitih ekipa.

Najboljih osam direktno će obezbijediti plasman u osminu finala, a preostalih osam biće poznato poslije plej-of mečeva ekipa koje su plasirane od 9. do 24. mjesta na tabeli.

Mnogi već tvrde da će novi, takozvani "švajcarski format", donijeti više utakmica, ali manje uzbuđenja, drame, čak i manje smisla...

U svakom slučaju grupna faza je tokom prethodne 32 godine donijela mnogo nezaboravnih utakmica, trenutaka, poteza, heroja, raspleta...

Ovo su neki od njih.

Čudo sa Vezera

Bio je to decembar 1993, Verder je dočekao Anderleht u 1. kolu, a već nakon 33 minuta semafor na "Vezeru" pokazivao je za domaćina nestvarnih 0:3.

Ipak, čuveni Oto Rehagel, koji će desetak godina kasnije sa Grčkom osvojiti Evropu, vjerovao je u svoj Verder - tim iz Bremena prvi gol na meču postigao je 66. minutu, a do kraja još četiri i semafor je sada izgledao mnogo bolje za domaće navijače - 5:3.

Njemački mediji taj meč nazvali su "Čudo sa Vezera".

Kada je mladi Ševa uništio "Nou kamp"

Dinamo Kijev je 1997. bio apsolutni hit Lige šampiona, a velikana iz Ukrajine predvodili su momci koji su obećavali veliku karijeru - Andrij Ševčenko i Sergij Rebrov.

Dinamo je u dva meča grupe "razbio" Barselonu (3:0 u Kijevu i 4:0 u Kataloniji), a meč na "Nou kampu" obilježio je Ševa sa tri gola - jedan od najboljih fudbalera svih vremena tada se na pravi način predstavio Evropi.

Junajted - Barselona, dva meča - 12 golova

Finale Lige šampiona iz sezone 1998/99 između Mančester junajteda i Bajerna na "Nou kampu" jedno je od najboljih u istoriji, a nešto ranije te sezone "đavoli" su već posjetili katalonski hram fudbala i sa Barsom odigrali jedan od najboljih mečeva ikada (3:3).

Za domaćina su pogađali Soni Andreson i Rivaldo, na drugoj Dvajt Jork i Endi Kol, a zanimljivo da je identičan rezultat (3:3) viđen i na njihovom prvom meču na "Old trafordu". U tom meču golove za Junajted postigli su Pol Skols, Rajan Gigs i Dejvid Bekam, a za Barsu Andreson, Đovani i Luis Enrike.

Čas fudbala "malog Bude" šampionu

Inter je u novembru 1998. dočekao šampiona Evrope Real Madrid, a utakmicu na "Meaci" obilježio je Roberto Bađo, čuveni "mali Buda" - tada sa 31 godinom, bet poznatog repića i u širokim "crno-plavim" dresovima.

Ušao je sredinom drugog poluvremena, držao čas Realu i u finišu sa dva gola donio pobjedu Interu...

Ostrvo pamti Batistutu

Fiorentina je krajem prošlog i početkom novog milenijuma bila dio Lige šampiona, a iz tog perioda posebno se pamte golovi bombardera "viole" Gabrijela Batistute.

"Golčina" za pobjedu protiv Arsenala na "Vembliju"...

I "bomba" protiv tadašnjeg šampiona Evrope Mančester junjateda na "Old Trafordu".

HSV - Juve 4:4

Dva bivša špampiona Evrope Hamburger i Juvuntus odigrala su 2000. na sjeveru Njemačke jedan od "najluđih" mečeva u istoriji Lige šampiona, rezultat 4:4 dovoljno govori o tome.

Kod "Stare dame" Filipo Inzagi je stigao do het-trika, ali je za HSV pogađao i poznati "penaldžija" golman Hans Jorg But, pa je ludnica bila totalna.

Tobdžije torpedovale "Meacu"

Iako su u Engleskoj bili "Invincibles" (nepobjedivi), fudbaleri Arsenala loše su te 2003/04 krenuli u Ligi šampiona i nakon tri kola imali su dva poraza. Ipak, Ešli Kol je nekako u 88. minutu srušio Dinamo iz Kijeva, a onda se sve rješavalo u Milanu protiv Intera - istog kluba koji je ranije te godine slavio u Londonu sa 3:0.

A, na "Meaci" tobdžije su bile bez milosti - plesali su Tijeri Andri, Fredi Ljungberg, Edu i Rober Pires za epskih 5:1.

Džerard najavio Istanbul

Sezona 2004/05 - Liverpul je pred eliminacijom već u grupi. Da bi prošli dalje momci Rafe Beniteza morali su sa najmanje dva gola razlike da dobiju Olimpijakos na "Enfildu", a sve je postalo teže kada je Rivaldo iz slobodnog udarca doveo grčki tim u vođstvo.

Ipak, "redsi" se nisu predavali - Sinama Pongol i Nil Melor su preokrenuli, a golčinu za prolazak postigao je kapiten Stiven Džerard u 86. minutu. Liverpul je prošao, a kasnije te sezone u nezaboravnom finalu u Istanbulu protiv Milana pokorio Evropu.

Aplauzi Madrida za Del Pjera

Hram fudbala i dom najvećeg kluba planete Real Madrida ne pozdravlja igrače drugog tima osim kada to baš zasluže.

A, 2008. "Santjago Bernabeu" je aplauzima ispratio tada 34-godišnjeg Alesandra del Pjera nakon još jedne nestvarne partije Juventusovog umjetnika.

"Pinturikio" je dva puta pogodio gol Reala za pobjedu od 2:0, a drugi gol iz slobodnog udarca godinama ranije postao je njegov zaštitni znak.

Bejlov "taksi za Majkona"

Inter je 2010. bio šampion Evrope, a njegov Brazilac Majkon u tom trenutku najbolji desni bek svijeta. A, onda je stigao na "Vajt Hart Lejn" i nemoćno trčao za senzacijom Totenhema Geretom Bejlom.

Dominaciju Velšanina u duelima sa Brazilcem navijači Totenhema tada su opjevali sa čuvenim "taksi za Majkona".

Mesi, Ronaldo i Luiz Adrijano

Grupna faza Lige šampiona teško je mogla proći bez golova simbola ovog takmičenja - Lionela Mesija i Kristijana Ronalda.

Argentinski čarobnjak je postigao najviše golova u istoriji grupne faze (čak 80), dok je na drugom mjestu Portugalac sa 73. Ipak, Ronaldo drži rekord po broju pogodaka u jednoj sezoni grupne faze, pošto je 2015. samo u tom dijelu takmičenja 11 puta tresao mreže.

Kada su u pitanju rekordi, među dva velikana "ušunjao" se Luiz Adrijano koji je postigao najviše golova na jednom meču grupne faze - čak pet u pobjedi njegovog Šahtjora 2013. protiv Bate Borisova (7:0).

Savićević, Mijatović, Vučinić, Jovetić

Grupna faza kao da nije bila previše inspirativna za crnogorske fudbalere, pošto su Dejan Savićević i Predrag Mijatović više uživali u finalima Lige šampiona.

Ipak, između ostalih, pamti se predstava "Genija" protiv Verdera 1993, Mijatovićev gol iz "slobodnjaka" za Real protiv Šturma i svog nekadašnjeg selektora Ivice Osima, kao i pogodak kojim je u dresu Fiorentine srušio "svoju" Valensiju.

U Ligi šampiona je blistao i prvi kapiten Crne Gore Mirko Vučinić, a 2008. je protiv kasnijeg finaliste Čelsija postigao spektakularan gol. Primio je loptu na svojoj polovini terena, bio neuhvatljiv za Džona Obi Mikela, kojem nije pomoglo ni uklizavanje, da bi na kraju lagano savladao Petra Čeha.

Sezonu kasnije, na najvećoj evropskoj sceni zablistao je tada 19-godišnji Stevan Jovetić, koji je sa dva gola u dresu Fiorentine srušio Liverpul (2:0).

Bonus video: