Gvardiola kreće po 6. različiti trofej sa Sitijem

Svjetsko prvenstvo za klubove u Saudijskoj Arabiji, znaju se i parovi polufinala: Mančester siti - Urava reds, Fluminense - Al Ahli

4922 pregleda 0 komentar(a)
Pep Gvardiola, Foto: Reuters
Pep Gvardiola, Foto: Reuters

Pep Gvardiola kreće u pohod na šesti različiti trofej sa Mančester sitijem.

Premijer liga - pet puta, FA Kup - dva puta, engleski Liga kup - četiri, u maju ove godine napokon Liga šampiona, pa u avgustu i Uefin Superkup.

Šta nedostaje? Svjetsko prvenstvo za klubove, koje će kulminaciju dostići naredne sedmice u Saudijskoj Arabiji.

Nakon današnjeg duela sa Kristal Palasom u 17. kolu Premijer lige, engleski i evropski prvak putuje na Bliski istok, gdje ga u utorak 19. decembra čeka polufinale sa japanskom Uravom reds, a u subotu - trebalo bi, i veliko finale, moguće sa brazilskim Fluminenseom.

Za Gvardiolu, međutim, ovo nije prvo iskustvo sa Svjetskim prvenstvom za klubove. Dva puta je već osvajao trofeje sa Barselonom, 2009. kada je u finalu bio bolji od argentinskog Estudijantesa i 2011. kada su Katalonci pobijedili brazilski Santos.

Grafika
foto: Graphic News

Za Mančester siti, međutim, ovo je svjetska premijera - klub koji je prije osam mjeseci prvi put postao šampion Evrope, ima šansu da u saudijskoj Džedi napravi i korak više. I veliki je favorit, uprkos promjenjivoj formi i problemima sa povredama. Gvardiola vodi na put i oporavljenog Erlinga Halanda, koji možda neće igrati danas protiv Kristal palasa, ali bi trebalo da bude spreman da osvoji svjetski tron.

Protivnik Sitija u polufinalu biće japanska Urava reds, šampion Azije, koja je juče u četvrtfinalu savladala meksički klub Leon sa 1:0.

U drugom polufinalu rival brazilskog Fluminensea, šampiona Južne Amerike, biće prvak Afrike, egipatski Al Ahli, koji je u svom četvrtfinalu iznenadio favorita - Al-Etihada iz Saudijske Arabije (3:1).

Na Svjetskom prvenstvu za klubove učestvuje šest kontinentalnih prvaka, plus domaćin, najbolji tim Saudijske Arabije. Još ranije je otpao Oklend siti, predstavnik Australije i Okeanije, koji je izgubio od Al-Etihada u prvom eliminacionom meču sa 3:0.

Domaćin je imao velike ambicije na turniru, da barem prođe u polufinale, a finale protiv Mančester sitija bio je san snova. Predvođen nekadašnjim evropskim vedetama, Karimom Benzemom, Ngolom Kanteom i Fabinjom, saudijski predstavnik je ušao u četvrtfinalni duel sa Al Ahlijem kao popriličan favorit, ali je onda stigao šok.

Egipćani su pokazali koliko su neugodni i uigrani, vodili su 3:0, na kraju je bilo 3:1, a tragičar je bio Benzema - Francuz u posljednjem minutu prvog poluvremena nije realizovao penal. Na kraju je tek postigao utješni gol...

Bonus video: