Sutjeska četvrta na kraju jesenjeg dijela sezone, Janković: Ko je gledao fudbal, mogao je da vidi da smo dominantni

"Ta dominacija je došla iz treninga i rada koji smo primijenili nakon mog dolaska. Proces koji je dao jasne rezultate. Nešto drugo nedostaje, a mi znamo šta nam nedostaje. Ali, to treba da riješimo untar kluba", kaže trener Sutjeske Vladimir Janković, nakon osvojenog 4. mjesta na tabeli i 28 bodova

13085 pregleda 75 reakcija 26 komentar(a)
Trener Sutjeske Vladimir Janković, Foto: FSCG
Trener Sutjeske Vladimir Janković, Foto: FSCG

Sa osvojenih 28 bodova, od mogućih 57, fudbaleri Sutjeske su jesenji dio sezone u Meridianbet Prvoj crnogorskoj fudbalskoj ligi završili na četvrtom mjestu.

Sezona u Nikšiću je počela debaklom u kvalifikacijama za Ligu konferencija, a onda je tadašnjeg trenera, Nenada Brnovića, sa kojim se uprava nije rastala na prijateljski način, naslijedio Vladimir Janković. Predvođeni Jankovićem nikšićki “plavi” su eliminisani iz Kupa, a na zimsku pauzu otišli sa 11 bodova manje od Budućnosti, devet od Dečića, a bodom manje od najprijatnijeg iznenađenja - Jezera. Ovaj bodovni saldo najslabiji je na polusezoni još od 2016. godine kada je Sutjeska Meridianbet poslije 17 utakmica osvojila 25 bodova. Sada je odigrala dva meča više i osvojila tri boda više.

U razgovoru za “Vijesti” nakon prvog dijela sezone, Janković ističe da Sutjeska zaslužuje više, ali i dodaje da je od njegovog dolaska ekipa bila “dominantna u odnosu na svakog protivnika.”

- Zatekao sam ekipu koja je već prošla pripreme i jedan dio takmičenja. Stanje nije bilo sjajno, a ekipa nije izbalansirana kako treba. Šta to znači? Mi imamo pet lijevih bekova, a jednog desnog. Zatekao sam 32 igrača. Sigurno da Sutjeska zaslužuje više, a ovaj broj osvojenih bodova nije adekvatan onome što je ekipa odigrala protiv svakog protivnika u ovom dijelu prvenstva. Ishod mečeva nije realan onome što je Sutjeska pružila. Rezultatski gledano, nisam zadovoljan ni sa ovom pozicijom, ni sa brojem osvojenih bodova. Mogu da budem zadovoljan igračima i njihovom željom da napreduju što su i pokazali. Teško je tokom prvenstva podizati fizičku pripremljenost, koja nije bila na zadovoljavajućem nivou kada sam došao i na nivou ambicija koje Sutjeska treba da ima - objasnio je na početku razgovora Janković.

Fudbaleri Sutjeske, FK Sutjeska
foto: FSCG

Treba očekivati da u Nikšiću tokom pauze bude rezova.

- Ja to ne mogu da komentarišem, jer ne znam kakve ugovore je klub potpisao. Nisam doveo nijednog igrača. Druga stvar - ja tu ekipu nisam pripremao. Treća stvar - ja mogu da izvedem samo zaključke iz onoga kako bi Sutjeska trebalo da izgleda i šta bi trebalo da ima u rosteru da bi mogla da bude konkurentna. Ne samo za drugi dio prvenstva, već da gradi kostur tima za Evropu i da pokuša u narednom ciklusu kvalifikacija za Ligu konferencija, što i jeste sada primarni cilj, da bude konkurentna.

Upravo je u drugom dijelu sezone glavni cilj plasman u Evropu. Iz prvenstva dvije ekipe idu u evropska takmičenja - ako Budućnost i Dečič zadrže vodeće pozicije na tabeli, a neko od njih osvoji Kup (što je sasvim realno, jer su i jedni i drugi u polufinalu, uz Jezero i Rudar), onda bi i treća ekipa na tabeli mogla da igra Evropu.

Nikšićani su, dakle, daleko od borbe za trofej, prioritet je izlazak u Evropu.

- Smatram da je plasman u Evropu ostvariv. Veliki je broj bodova u opticaju. Vjerujem da Sutjeska ima realne šanse i da zaslužuje po svemu što je prikazala u jesenjem dijelu. Ko je gledao fudbal mogao je da vidi Sutjesku koja je dominantna u odnosu na svakog protivnika. To je došlo iz treninga i rada, koji smo primijenili nakon mog dolaska. Proces koji je dao jasne rezultate. Nešto drugo nedostaje, a mi znamo šta nam nedostaje. Ali, to treba da riješimo unutar kluba. To hoću da prenesem ljudima unutar kluba, jer oni to treba da riješe. Kao trener ne mogu to da riješim. Mogu samo da kažem šta je rješenje, a klub rješava to - objasnio je Janković.

Bitno je da Nikšićani podrže klub

Plan je da Sutjeska pripreme za drugi dio sezone počne 10. januara, a Janković poziva i navijače da podrže klub.

- Početak priprema je 10. januara. Prvenstvo kreće 17. februara, ostaje 17 utakmica, sasvim dovoljno za ekipu koja ima definisane ciljeve da ih ostvari. Samo je potrebno da tome pristupi na vrijeme. Bitno je da Nikšićani daju podršku svom klubu i da podržavaju Sutjesku bez obzira na sve razlike. Klub zaslužuje podršku i treba da je ima od svih Nikšićana - zaključio je Janković.

Standings provided by Sofascore

Bonus video: