Najavljen format Superlige: Tri divizije, 64 tima, otvoreno takmičenje, besplatni prenosi svih utakmica...

Najviši sud Evropske unije presudio je ranije danas da su Uefa i Fifa postupile protiv zakona o konkurenciji kada su blokirale formiranje Superlige

22781 pregleda 33 reakcija 11 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Superliga, priča koja je u aprilu 2021. ugašena samo 48 sati nakon što je krenula, ponovo je aktuelna - i to samo nekoliko sati nakon odluke Evropskog suda pravde.

Najviši sud Evropske unije presudio je ranije danas da su Uefa i Fifa postupile protiv zakona o konkurenciji kada su blokirale formiranje Superlige.

Kako je objavio poznati italijanski novinar Fabricio Romano već je najavljen i potencijalni format Superlige, koju bi trebalo da čine najbogatiji klubovi Evrope i koja bi tako "ukrala" draž Uefine Lige šampiona.

Prema tom formatu Superliga bi imala 64 ekipe i bila bi otvoreno takmičenje, što bi trebalo da znači da neće biti samo privilegija bogatih.

Novo takmičenje imalo bi tri divizije - Ligu zvijezda (16 timova), Zlatnu (16) i Plavu ligu (32) - iz kojih bi se ispadalo i napredovalo.

Svaki tim imao bi zagarantovanih 14 utakmica (sedam kod kuće i sedam na strani) i dvije faze - ligaški dio i plej-of.

Izvršni direktor Kompanije A22, koja stoji iza osnivanja Superlige, Bernd Rajhart nakon odluke Suda u Luksemburgu rekao je da je buduća liga "ostvarila svoju prvu pobjedu".

"Monopol Uefe je gotov. Fudbal je slobodan", rekao je Rajhart.

Najavljena je i stvar koja bi mogla da obraduje navijače širom svijeta, a to je da prenosi svih utakmica biti besplatni na, kako kažu, novoj vrhunskoj platformi za striming.

Ostaje međutim veliko pitanje šta će biti sa timovima iz Premijer lige, pošto odluke Evropskog suda za pravdu ne važe za Ujedinjeno Kraljevstvo koje je 2020. izašlo iz Evropske unije.

Bonus video: