Bajern, Junajted i Atletiko odbili Superligu, La liga projekat nazvala sebičnim i elitističkim; Real i Barsa zadovoljni

Reakcije nakon presude najvišeg suda Evropske unije i nove najave da će fudbalska Superliga biti pokrenuta

12098 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ažurirano: 21.12.2023. 16:12h

Reakcije nakon odluke Evropskog suda pravde i veoma brze najave ponovnog pokretanja Superlige nisu se dugo čekale...

I uglavnom su očekivane - Real Madrid i Barselona, jedini klubovi uz Juventus koji su i ranije ostali vjerni ideji Superlige, pozdravili su odluku najvišeg suda Evropske unije, dok su krenula i prva odbijanja.

Najprije su reagovali Mančester junajted, Bajern Minhen, Atletiko Madrid, Pari Sen Žermen i Sevilja, koji su ostali vjerni Uefi.

Evropski sud pravde presudio je ranije danas da su Uefa i Fifa postupile protiv zakona o konkurenciji kada su blokirale formiranje Superlige.

"Real Madrid sa ogromnim zadovoljstvom pozdravlja odluku koju je donio Sud pravde Evropske unije, koji je odgovoran za garantovanje naših principa, vrijednosti i sloboda. Evropski klupski fudbal nije i nikada više neće biti monopol, a od danas klubovi će biti gospodari svoje sudbine", saopšteno je iz kraljevskog kluba.

Zadovoljan je i Realov najveći rival...

"Kao jedan od entiteta u promociji Superlige, Barselona smatra da odluka otvara put novom fudbalskom takmičenju visokog nivoa u Evropi koje prkosi monopolu u svjetskom fudbalu", navela je između ostalog Barselona.

Odbijanje Superlige stiglo je od giganta iz Minhena.

"Veoma je jasno - vrata Bajerna za Superligu ostaju zatvorena", poručio je Jan Kristijan Dresen, direktor Bajerna.

Kao i od velikana sa "Old Traforda".

"Naš stav se nije promijenio - ostajemo posvećeni Uefinim takmičenjima", navode iz Mančester junjateda.

Španska La liga saopštila je da je projekat Superlige sebičan i elitistički model, dok je Udruženje fudbalskih navijača Evrope ocijenilo da "u evropskom fudbalu nema mjesta sa separastičku Superligu".

"Šta god da se desi nakon ove presude, projekat pokrenut 2021. za elitno privatno takmičenje koje se takmiči sa Ligom šampiona ugrožava budućnost evropskog fudbala. Nastavićemo da se borimo protiv nje", kažu iz Udruženja navijača.

"Ne" Superligi su zvanično rekl i Monako, Roma, lisabonski Sporting, ali i Crvena zvezda nakon spekulacija posljednjih dana da je dobila poziv.

"Stav Zvezde je jasan, a on glasi da ništa ne radimo što nije u skladu sa propisima Uefe sa kojom imamo odlične odnose. Uefa je jedini pravi sportski model, piramidalna organizacija koja se praktikuje i promoviše s njene strane. Ne interesuje nas takozvana Superliga Evrope i ostaćemo uz Uefu do kraja", rekao je Zvezdan Terzić, generalni direktor Zvezde.

Bonus video: