Britanski milijarder Retklif kupio 25 odsto akcija Mančester junajteda

Retklih će uložiti i 236 miliona funti u stadion "Old Traford"

5672 pregleda 0 komentar(a)
Stadion "Old Traford", Foto: Shutterstock
Stadion "Old Traford", Foto: Shutterstock

Fudbalski klub Mančester junajted saopštio je danas da je britanski milijarder Džim Retklif kupio do 25 odsto udjela kluba.

Vlasnik petrohemijske kompanije Ineos i jedan od najbogatijih Britanaca platiće oko 1,25 milijardi funti svoj udio, a kao dio dogovora, preuzeće odgovornost za fudbalske poslove, prenio je BBC.

Kako je saopšteno, Retklih će uložiti i 236 miliona funti u stadion "Old Traford".

Dogovor je postignut 13 mjeseci nakon što su vlasnici kluba porodica Glejzer saopštili da razmatraju prodaju. Američka porodica kupila je klub 2005. godine za 790 miliona funti.

Junajted ne postiže očekivane rezultate prethodnih godina, a posljednju titulu u Premijer ligi osvojio je 2013. godine, zbog čega su navijači redovno organizovali proteste protiv porodice Glejzer.

Retklif, rođen u Mančesteru, rekao je da je od malena navijač Junajteda.

"Iako je komercijalni uspjeh kluba obezbijedio da uvijek ima raspoloživih sredstava za osvajanje trofeja na najvišem nivou, taj potencijal u posljednje vreme nije poptuno ostvaren. Donećemo znanje, stručnost i talenat iz šire grupe Ineos Sport, kako bismo pomogli napredak kluba, istovremeno obezbjeđujući sredstva u investrianje u Old Traford", naveo je Retklif u saopštenju.

On je rekao da je sa saradnicima dugoročno u klubu i da znaju da je pred njima mnogo izazova i napornog rada, kome će pristupiti "strogo, sa profesionalizmom i strašću".

"Posvećeni smo radu sa svima u klubu, upravi, zaposlenima, igračima i navijačima da pomognemo da klub napreduje. Naša zajednička ambicija je jasna, svi želimo da se Mančester junajted vrati tamo gde mu je mjesto, na sam vrh engleskog, evropskog i svjetskog fudbala", naveo je Retklif.

Mančester junajted saopštio je da je dogovor podložan uobičajenim regulatornim odobrenjima, ali da se u klubu nadaju da će posao biti završen što prije.

Bonus video: