Brojke ne lažu, Čelsi je dotakao dno

Velikan nikako da prestane da propada, uprkos ogromnim ulaganjima i potrošenih gotovo dvije milijarde eura na pojačanja

7751 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Mnogo priča je ispričano o Čelsiju posljednje dvije godine, ali poenta ostaje ista - od londonskog kluba i sinonima za trofeje je ostalo veoma malo. Samo ime, navijači i činjenica da i sada, kao u eri Romana Abramoviča, ima ogroman novac na raspolaganju...

Čelsi odavno ne liči na sebe, a pozicija na tabeli pred "Boksing dej" govori dovoljno, poslije 18 kola je 10. u Premijer ligi i ponovo je bliži timovima koji se bore za opstanak nego zoni Lige šampiona koja će po svemu sudeći ponovo ostati samo san...

"Plavci" su novi, osmi poraz u ligi u sezoni, doživjeli u Vulverhemptonu (2:1), a jedina dobra stvar za menadžera Maurisija Poketina je to što je napokon vidio da može da računa na Kristofera Enkunkua.

Francuski napadač, koji je ljetos došao iz Lajpciga, nedavno se oporavio od povrede i na stadionu "Molinju" postigao prvi gol u plavom dresu. Bilo je, ipak, kasno jer se upisao u 96. minutu.

Nije Čelsi bio loš na ovom gostovanju, ali broj šansi koje su spremni da promaše Rahim Sterling i družina je nevjerovatan. I to se ponavlja od početka sezone...

Tako je Sterling kod rezultata 0:0 u prvom poluvremenu bio toliko sebičan da je šutirao pravo u golmana u kontranapadu umjesto da asistira Nikolasu Džeksonu ili Kolu Palmeru koji su bili potpuno sami u šesnaestercu.

"Veoma sam razočaran. Mislim da smo zaslužili mnogo više, ali Premijer liga je takmičenje koje vas kazni kada niste dovoljno efikasni. Stvorili smo mnogo šansi, nismo ih iskoristili i zato je razočaranje još veće. Primili smo golove poslije kornera i to posebno boli", rekao je Poketino.

Čelsi je ove sezone postigao 29 golova u 18 utakmica u Premijer ligi i promašio čak 36 velikih šansi - statistički je podatak koji pokazuje svu nemoć Poketinovih napadača.

"Moramo da postižemo golove ako mislimo da pobjeđujemo. Naravno, bitno je da ne primite gol, ali ako ga ne postignete - nećete pobijediti. Moramo da nastavimo da radimo, mladi timovi kao što je ovaj uče iz utakmica kakva je bila ova protiv Vulverhemptona", istakao je Argentinac.

Koliko je Čelsi daleko od onog što žele navijači pokazuje i broj poraza u 2023. godini.

Ima ih čak 19 - najviše u Premijer ligi u godini na izmaku. U najjačih pet evropskih liga je to četvrti najgori učinak i više izgubljenih mečeva imaju samo Almerija (24), Verder i Empoli koji su izgubili po 20 puta u 2023.

"Sve je stvar samopouzdanja i kvaliteta. Ovaj tim ima potencijal, ima i određeni kvalitet, ali mu isto to i nedostaje na nekim pozicijama. Nadam se da u januaru možemo da se pojačamo na određenim mjestima, ali to nije ključno - bitno je da imamo povjerenje u ekipu koja će se razvijati", dodao je Poketino.

Brojke definitivno ne idu u prilog Čelsiju, pa je poraz u Vulverhemptonu bio četvrti zaredom na strani, što se londonskom klubu desilo prvi put od 2000.

Standings provided by Sofascore

Bonus video: