Sin stolara koji je postao milijarder i biciklistički mag vraćaju slavu Junajtedu

Džim Retklif je rođen u okolini Mančestera i od djetinjstva je zaljubljen u crvene boje sa "Old traforda" - on i njegova kompanija Ineos kupili su 25 odsto akcija kluba. Najviše povjerenja ima u Dejva Brejsforda, čovjeka koji je stvorio biciklističkog giganta Sky, današnji Ineos Grenadiers

15724 pregleda 0 komentar(a)
Retklif ispred Old Traforda, Foto: Reuters
Retklif ispred Old Traforda, Foto: Reuters

Dres Mančester junajteda prije deset i po godina ukrasila je 20. šampionska zvjezdica - bila je to kruna zlatne ere ser Aleksa Fergusona, čak 13. titula u posljednjih 20 godina.

Veliki Fergi tada je napustio "Old traford", a gigant sa "Teatra snova" iz godine u godinu tonuo, a titula je i danas samo san...

Prije nekoliko dana na sjevero-zapadu Engleske rodila se nova nada kada je 25 odsto akcija kluba kupio čovjek koji je rođen u okolini Mančestera i koji je od djetinjstva zaljubljen u crvene boje ovog velikana.

Njegovo ime je Džim Retklif (71), nekada sin vrijednog stolara iz Mančestera, a danas jedan od najbogatijih Britanaca.

Retklif je vlasnik hemijske kompanije "Ineos", a Forbs njegovo bogatstvo procjenjuje na 18 milijardi dolara, dok Sandej tajms navodi da je blizu i 30 milijardi.

Nakon što je završio hemijsko inženjerstvo na Univerzitetu u Birmingemu, Retklif je dugo radio da bi stigao do svog remek-djela Ineosa.

Ova kompanija prostire se na 194 lokacije u 29 zemalja, a ostvaruje prodaju od oko 50 milijardi funti i zapošljava više od 26.000 ljudi.

Jedno od sjedišta Ineosa u Geteborgu
Jedno od sjedišta Ineosa u Geteborgufoto: Shutterstock

Sirovine koje proizvodi Ineos koriste se u svemu - od ambalaže za toaletne potrepštine, ljekove i hranu, do mobilnih telefona i namještaja, objašnjava BBC.

Ipak, u posljednje vrijeme Retklif se više okrenuo ulaganjima u sport, a sve je krenulo sa kupovinom svojevremeno najmoćnije biciklističke ekipe "Sky", koja danas nosi ime Ineos Grenadiers.

Uz to ima i vlasništvo i u francuskom fudbalskom klubu Nica, švajcarskoj Lozani, ali i trećinu u timu iz Formule 1 Mercedesu.

Kako je ranije saopštio Junajted on će uložiti 236 miliona funti u stadion "Old traford".

Fudbalske operacije vodiće tročlani odbor, a jedno ime u njemu je posebno interesantno - Dejv Brejsford, čovjek koji već stvorio jednog sportskog giganta.

Riječ je o pomenutom biciklističkom timu Sky, gdje je Brejsford bio trener i sporski direktor. Tokom njegovog mandata desila se renesansa britanskog biciklizma, a vozači ekipe Sky Bredli Vigins, Kris Frum i Gerajnt Tomas šest puta (od 2012. do 2018) bili su osvajači slavnog Tur de Fransa.

Kris Frum tokom 2013. kada je u timu Sky osvojio Tur de Frans
Kris Frum tokom 2013. kada je u timu Sky osvojio Tur de Fransfoto: Shutterstock

Istovremeno, zahvaljujući njemu za reprezentaciju Velike Britanije sa Olimpijskih igara 2008. i 2012. stiglo je po osam zlatnih medalja.

Brejsford je i dalje na čelu Ineos Grenadiersa, a u fudbal je uplovio nedavno kao sportski direktor Nice. Inače, klub sa Azurne obale je hit francuske Lige 1 i trenutno se nalazi na drugom mjestu iza moćnog Pari Sen Žermena.

Čini se da se tmurni oblaci iznad "Teatra snova" polako razilaze, ali je jasno i da će nove članove Uprave kluba čekati mnogo posla da Mančester junajtedu vrate staru slavu.

Bonus video: