Super Zlatna lopta - prošle su 34 godine od kada je jedini put dodijeljena

Krajem decembra 1989. Frans fudbal je jedini put u istoriji dodijelio Super Zlatnu loptu, priznanje za najboljeg tokom prethodne tri decenije dobila je Realova "La saeta rubia" Alfredo di Stefano. U posljednje vrijeme pominje se da bi ovo jedinstveno priznanje mogao da dobije i Lionel Mesi, ali Marka tvrdi da od toga za sada neće biti ništa

6763 pregleda 24 reakcija 1 komentar(a)
Alfredo di Stefanao pored jedine Super Zlatne lopte ikada dodijeljene, Foto: Real Madrid C.F. (X)
Alfredo di Stefanao pored jedine Super Zlatne lopte ikada dodijeljene, Foto: Real Madrid C.F. (X)

Prije 67 godina ser Stenli Metjuz, "čarobnjak driblinga" iz Stouka, postao je prvi fudbaler koji je krunisan Zlatnom loptom i od tada to priznanje najboljem se dodjeljuje svake godine, a vremenom je postalo i najprestižnije individualno priznanje na planeti.

I dok vjerovatno svako ko prati fudbal zna za čuveni "Ballon d'Or", nije mnogo onih koji su čuli da postoji i "Super Ballon d'Or", odnosno Super Zlatna lopta.

Ono što je posebno zanimljivo, dodijeljena je samo jednom, za samo jednu svjetsku legendu - Alfreda di Stefana, krajem decembra 1989.

Frans fudbal je tada odlučio da nagradi najboljeg fudbalera u posljednje tri decenije, a izbor je pao na tada već 63-godišnjeg legendarnog Argentinca koji se proslavio igrama u Real Madridu.

Dugo su u izboru za Zlatnu loptu (samim tim i te godine za Super Zlatnu loptu) mogli da učestvuju samo evropski igrači, a Argentinac Di Stefano imao je špansko državljanstvo.

Najboljeg su tada birali prethodni osvajači Zlatne lopte, zatim žiri Frans fudbala, kao i čitaoci ovog prestižnog magazina - Di Stefano je najviše glasova dobio od žirija i prethodnih lauereata, dok su čitaoci najčešće birali Mišela Platinija i Johana Krojfa.

Ukupno, drugo mjesto osvojio je upravo legendarni Holanđanin, dok je trećeplasirani bio Platini, koji je dvije godine ranije završio karijeru.

Nakon toga Frans fudbal se nikada više nije odlučio da nekom fudbaleru dodijeli ovo jedinstveno priznanje, a nedavno se pojavila informacija da bi sve mogao da promijeni momak koji je nedavno Zlatnu loptu osvojio rekordni osmi put - Lionel Mesi.

Ipak, kako je pred posljednju ceremoniju izbora najboljih u Parizu objavila "Marka" - pozivajući se na izvore iz "Frans fudbala" - taj magazin nema namjeru da ponovo dodijeli Super Zlatnu loptu. Za sada...

Realova "La saeta rubia" (plava strijela) tako ostaje besmrtna, Di Stefanovih više od 350 golova i 17 osvojenih trofeja ostaju vječito krunisani ovim specijalnim priznanjem.

Bonus video: