Balončići su ponovo kul, a sve je počelo prije tačno četiri godine kada se vratio mesija

Vest Hem ima 18 bodova više u odnosu na isti period prošle sezone, a samo u decembru savladao je Arsenal, Mančester junajted i Totenhem. Od kada je drugi put stigao Dejvid Mojes stigao je je prvi evropski trofej nakon 58 godina

5223 pregleda 0 komentar(a)
Mojes, Foto: Reuters
Mojes, Foto: Reuters

Na današnji dan 2019. Dejvid Mojes se vratio u istočni London, čuveni balončići iznad Olimpijskog stadiona tada nisu izgledali previše veselo, jedan od najvoljenijih klubova Engleske Vest Hem nalazio na 17. mjestu Premijer lige.

Bilo je tokom prethodne četiri godine i padova, ali ukupno iskusni škotski stručnjak, kojeg su navijači nazvali "Mojesija" (igra riječi sa mesija), učinio je da "čekićari" ponovo postanu i "kul" tim, ali i snažna družina koja je stizala do polufinala Lige Evrope, koja je osvojila Ligu konferencija, koja je samo tokom ovog decembra pobijedila Arsenal, Mančester junajted i Totenhem...

Maestro Lukas Paketa, pakleni Džerod Boven, majstor slobodnjaka Džejms Vord-Praus, super pojačanje Mohamed Kudus, lider Tomaš Souček i mnogi drugi nakon 19 rundi Premijer lige osvojili su 33 boda i trenutno se nalaze na šestom mjestu sa samo devet bodova manje od lidera Liverpula.

Paketa i Kudus
Paketa i Kudusfoto: Reuters

Kada treba da se napada Mojesovi momci to rade na sjajan i direktan način, a kada je važno da se odbrane kao sinoć protiv Arsenala na "Emirejtsu" onda njihov bunker odolijeva i "topovima" iz sjevernog Londona.

Koliko ovaj klub, skromnog budžeta u odnosu na mnoge iz društva u vrhu Premijer lige, može do kraja sezone teško je naslutiti, ali ono što je sigurno zabava je zagarantovana na svakom meču Vest Hema.

Dejvidu Mojesu na ljeto ističe ugovor sa Vest Hemom, ali sa Olimpijskog stadiona već se glasno čuje poruka navijača da on bude produžen.

Osim ove sjajne sezone, gospodin iz Glazgova podario im je i nezaboravne trenutke u Evopi - čekićari su prije šest mjeseci osvojili tek drugi evropski trofej u klupskoj istoriji (Liga konferencija), koji je stigao nakon 58 godina. Ukupno, trijumf u Pragu nad Fiorentinom bio je prvi je trofej u bilo kom takmičenju Vest Hema u posljednje 43 godine.

Prošla i ova sezona - Vest Hem 18 bodova više, Arsenal 10 manje

Koliko je dobar Vest Hem ove sezone najbolje govori poređenje sa prethodnom.

"Opta" je uporedila učinak timova u Premijer ligi nakon 19 kola prošle i aktuelne sezone, a "čekićari" sada imaju čak 18 bodova više i tim su koji je najviše napredovao za 12 mjeseci.

Iz njih je Aston Vila koja je osvojila 14 bodova više, Liverpul sa 13 više, Everton 11, Bornmut devet...

Za razliki od Vest Hema, Arsenal ima najlošiji učinak i čak deset manje osvojenih bodova u odnosu na sezonu ranije.

Deset manje osvojio je i Fulam, Njukasl ima devet manje, a Mančester junjated osam.

Bonus video: