Istorijska godina „bučnih komšija”

Fudbalski događaji koji su obilježili 2023. godinu - sve je u znaku Mančester sitija, aktuelnog prvaka Engleske, Evrope i svijeta

13993 pregleda 11 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kada se čuveni ser Aleks Ferguson osvrne na sve izjave koje je prije 10-15 godina dao na račun Mančester sitija sigurno postaje svjestan da je potcijenio meteorski uspon gradskog rivala kojeg kroz karijeru dugo nije ni priznavao kao konkurenciju.

Pamti se da je Fergi svojevremeno za Siti, u momentima kada je počeo da se ulaže veliki novac, nazvao “bučnim komšijama”, ne zaboravlja se ni to da je rekao da dok je on živ “Siti neće biti ispred Junajteda”. Kako se samo prevario... Siti je postao veliki, a krug je zatvorio u 2023. godini u kojoj je stigao najveći trofej u istoriji kluba - osvojio je Ligu šampiona.

U godini za nama nije bilo velikih reprezentativnih takmičenja, a pored “građana” su je obilježili Napoli, Sevilja, Lionel Mesi...

RODRIJEV PEČAT NA BOSFORU

U eri Pepa Gvardiole je Siti svake sezone bio najavljivan kao favorit za trofej u Ligi šampiona, a onda je konačno u sezoni 2022/23. sve ispalo onako kako je smislio Katalonac.

Na ljeto je doveden “predator” Erling Haland, a “građani” su malo po malo pleli mrežu. Siti se prošetao kroz grupnu fazu, potom je na putu do polufinala eliminisao Lajpcig i Bajern, a onda se i osvetio Realu Madridu za bolnu eliminaciju godinu ranije.

Viđena je totalna dominacija Sitija protiv aktuelnog šampiona u revanšu na “Etihadu”, gdje je nakon madridskih 1:1 bilo čak 4:0. Tada je već bilo jasno da Siti teško može da propusti i ovu šansu...

Mančester siti
foto: Reuters

U finalu u Istanbulu se najboljoj ekipi na Starom kontinentu suprotstavio Inter, koji je sve do dvadesetak minuta prije kraja držao nulu. Presudio je gol Rodrija koji je Gvardioli donio treću titulu šampiona Evrope, nakon što se dva puta - 2009. i 2011. godine - radovao sa Barselonom.

Pola godine kasnije, Siti je osvojio i titulu svjetskog šampiona - u Džedi je 22. decembra deklasirao brazilski Fluminense u finalu (4:0), pa je u ovom momentu vlasnik pet pehara. Pored titula prvaka Evrope i svijeta, aktuelni je osvajač i Premijer ligu, FA kupa i Uefa Superkupa.

ARAPSKI SVIJET DOČEKAO VELIKE ZVIJEZDE

Godina 2022. je završena najavom velikog transfera i odlaska Kristijana Ronalda u Saudijsku Arabiju. Tada se i znalo da slijedi pravi egzodus igrača sa evropske scene na Bliski istok.

Portugalac je za Al Nasr debitovao krajem januara, odmah je i pokazao da je preozbiljna klasa za tamošnju Pro ligu, ali je i taj šampionat kasnije bitno podigao kvalitet.

Kristijano Ronaldo
foto: Reuters

Nakon CR7, ka Arabiji su krenuli Karim Benzema, N’Golo Kante, Sadio Mane, Rijad Marez, Kalidu Kulibali, Sergej Milinković Savić, Aleksandar Mitrović, Marcelo Brozović... Kako stvari stoje, naredno ljeto je nova šansa za veliki broj velikih asova da i van Evrope zaradi ogroman novac.

DOMINACIJA I VELIKO SLAVLJE NAPOLIJA

U Italiji se konačno nešto promijenilo, nakon što su 20 godina titulu osvajali najveći - Juventus, Inter i Milan.

“Azuri” su na krilima Hviče Kvarachelije i Viktora Osimena dominantno došli do Skudeta, počeli su da ga slave još u februaru, pa je u grad pod Vezuvom zasluženo stigao pehar koji se čekao još od ere Dijega Maradone s početka devedesetih godina prošlog vijeka.

Napolitanci su znali kako da obilježe veliki uspjeh, sedmicama je trajala fešta na jugu Italije koju nije mogla da pokvari ni eliminacija od Milana u četvrtfinalu Lige šampiona...

Napoli
foto: Reuters

Od ljeta se klub vratio u realnost - tvorac šampionskog Napolija, Lućano Spaleti, na kraju sezone je napustio klub (kasnije je postao selektor Italije), a Napoli je sada samo sjenka najbolje ekipe na Apeninima i kako stvari stoje biće uspjeh i ako izbori plasman u Ligu šampiona za narednu sezonu.

BORUSIJA POKLONILA SALATARU BAJERNU

Bajern je opet bio najbolji u Njemačkoj, iako je izgledao ranjivije nego ikad i bio na 90 minuta od toga da izgubi tron. Posljednje kolo Bundeslige je, međutim, pokazalo na djelu kako izgleda Borusija iz Dortmunda kada “pukne” pod pritiskom.

“Milioneri” su u posljednjoj rundi kod kuće igrali protiv Majnca, pobjeda im je garantovala Salataru, ali su osvojili samo bod (2:2) nakon što su poslije 25 minuta gubili 2:0 pred više od 80 hiljada svojih navijača na “Signal Iduna parku”.

Bajern je iskoristio poklon, golom Džamala Musijale u finišu je slavio u Kelnu i osigurao trofej 11 godinu zaredom.

Izgleda da će velikan iz Minhena i ove sezone morati dobro da se pomuči da bi odbranio titulu jer fantastično igra Bajer koji poslije 16 kola uz meč više ima četiri boda više od šampiona.

JOŠ JEDNA ZLATNA LOPTA ZA MESIJA

Još u decembru 2022. je bilo jasno ko će osvojiti Zlatnu loptu u oktobru 2023. Lionel Mesi je sam sebe krunisao onog momenta kada je u Kataru kao kapiten Argentine podigao “boginju” i osvojio jedini veliki trofej koji mu je nedostajao, a 2023. će se osim po osmom peharu najboljeg igrača na planeti pamtiti i po njegovom odlasku iz evropskog fudbala.

Lionel Mesi
foto: Reuters

Leo je ljetos, poslije ne baš slavne dvogodišnje epizode u Pari Sen Žermenu, prihvatio je poziv Dejvida Bekama i pošao u Inter iz Majamija. Zbog njega je “soker” u Sjedinjenim Američkim Državama popularniji nego ikad.

SEVILJA - KRALJICA LIGE EVROPE

S druge strane je bio Žoze Murinjo, trener koji nikada nije gubio finale na evropskoj sceni, ali Sevilja je klub koji nema konkurenciju u Ligi Evrope.

Tim iz Andalusije je u finalu u Budimpešti savladao Romu na penale i rekordni sedmi put došao do pehara u drugom po snazi evropskom takmičenju. Prije ove godine Sevilja se radovala i 2006, 2007, 2014, 2015, 2016. i 2020.

Trofej je u vitrinama, ali nakon ljeta je Sevilja krenula nizbrdo. Iskusni trener Hose Luis Mendilibar je smijenjen u oktobru, onda je svega 67 dana na klupi sjedio Dijego Alonso kojeg je nedavno naslijedio Kike Sančes Flores.

Sevilja je ispala iz Lige šampiona (bila je posljednja u grupi), bori se za opstanak u La Ligi i jedno je sigurno - ove sezone nije opasnost za timove koji žele da se popnu na tron u Ligi Evrope.

PEHAR DOČEKALI I “ČEKIĆARI”

Londonski klubovi su u ovom vijeku osvajali Ligu šampiona i Ligu Evrope, došao je red i na trofej u Ligi konferencije.

Vest Hem je drugi šampion ovog takmičenja (nakon Rome), u finalu u Pragu je savladao Fiorentinu (2:1) i došao do prvog evropskog pehara još od 1976. kada se radovao u Kupu pobjednika kupova. Said Benrama i Džerod Bouven su pogađali za “čekićare” u finalnom okršaju, jedini strijelac za “violu” je bio Đakomo Bonaventura.

"Nikada neću zaboraviti ovaj trenutak", rekao je te junske večeri menadžer Vet Hema Dejvid Mojes.

NEFUDBALSKE SCENE U TURSKOJ

Superliga Turske je ponudila sve, ali ono što se dogodilo sredinom decembra je bacilo sjenku na sve incidente navijača na i van stadiona, tuče među igračima...

Ovog puta je stradao sudija Umut Meler kojeg je nokautirao predsjednik Ankaragučua Faruk Kodža nakon što se svirao kraj duela sa Rizesporom. Kodža je uletio na teren i šakom u lice udario Melera koji je pao, a potom su Kodžini saradnici počeli da ga šutiraju u glavu.

Turski šampionat je zbog toga na nekoliko dana bio suspendovan, a Fudbalski savez je Kodžu suspendovao doživotno.

Bonus video: