Fudbalski biser iz drugog ugla: Upoznajte Vasilija Adžića

Crnogorska 17-godišnja fudbalska senzacija, momak koji će za nekoliko dana potpisati za Juventus - zbog Lea Mesija je počeo da igra fudbal, za 10 godina sebe vidi kao lidera u velikom klubu

41004 pregleda 327 reakcija 23 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Gazeta i njene roze stranice, “Korijere delo sport”, “Tutosport”... Medijski giganti iz Milana, Rima i Torina odavno su dio sportskog i fudbalskog kulta, čak i u Crnoj Gori - mjesto na kojima se godinama čitalo o legendama “kalća”, najvećim majstorima fudbala.

Na istom mjestu ovih dana se našlo i ime nasmijanog dječaka iz treće najslabije lige Evrope, momka koji je učinio da se velikan kakav je Juventus interesuje za CFL i fudbal u Crnoj Gori.

Njegovo ime je Vasilije Adžić, ima samo 17 godina, vanserijski je talenat Budućnosti, a bez obzira na sve pomenuto, na to što se našao u fudbalskoj orbiti gdje se ne snalaze i mnogo iskusniji igrači, on je i dalje čvrsto na zemlji. Iako će za nekoliko dana potpisati za Juventus, dovoljno svjestan da je tek na početku, a i dalje sa istim snovima kao kada se zaljubio u fudbal.

Crnogorskog “trekvartistu” (klasična desetka) kako su ga već predstavili Italijani, upoznajte iz malo drugačijeg ugla u novogodišnjem izdanju “Vijesti”.

Vasilije Adžić
foto: Boris Pejović

Kako je Vasilije Adžić zavolio fudbal?

“Moj idol je Lionel Mesi, zbog kojeg sam, između ostalog, počeo da igram fudbal, a koji me od djetinjstva oduševljavao svojim potezima. Njegov stil igre me impresionira”.

Postoji li neki omiljeni klub van Crne Gore?

“Generalno volim fudbal i volim da pratim sve utakmice. Iz njih uvijek izvučem nešto poučno, jer posmatram igru, posebno igrača na mojoj poziciji. Fudbal je moja strast i uživam u svakom trenutku, a najviše kad igram”.

A liga?

“Iskreno, najviše mi se sviđaju ‘lige petice’, jer se tamo igra najljepši fudbal”.

Da li je sistem nekog trenera posebno oduševio crnogorskog bisera?

“Iako sam mlad, radio sam sa dosta iskusnih trenera, zbog toga ne bih izdvojio nikog posebno”.

Britanski “Gardijan” Adžića je nedavno svrstao među 60 najvećih svjetskih talenata rođenih 2006. Koga bi mladi Nikšićanin izdvojio iz tog društva?

“Istakao bih Varen Zair Emerija iz Pari Sen Žermena, posebno zbog toga što svojim igrama ostavlja utisak iskusnog igrača”.

Kakva je situacija sa talentima u Crnoj Gori, posebno u sjajnoj omladinskoj reprezentaciji?

“Generalno, generacija 2006. godište ima izuzetno talentovanu grupu momaka, a izdvojio bih Bodina Tomaševića, Andriju Bulatovića, Marka Perovića i Lazara Maraša.

Od kojeg trenera je Adžić najviše naučio?

“Kada su u pitanju moji početni koraci u fudbalu, značajan doprinos u mom razvoju dali su treneri u mlađim kategorijama Slaviša Đurković, a zatim i nakon mog prelaska u Budućnost, trener Ivan Delić”.

Iako je prošlo tek godinu i po od kada zaigrao u Prvoj crnogorskoj fudbalskoj ligi već je bilo mnogo lijepih poteza golova (poput prvog protiv Arsenala, “slobodnjaka” na meču sa Strugom) - može li se izabrati omiljeni?

“Sigurno da posebno mjesto zauzima pogodak postignut na debiju u Kotoru protiv tivatskog Arsenala kada sam imao tek 16 godina. Bio je to debi koji bi poželio svaki mladi fudbaler. Kada sam išao prema lopti, znao sam šta mi je činiti što se tiče driblinga. Vidio sam da se golman skoro vratio, ali sam takođe vidio prostor da mogu da pogodim. Pokušao sam i uspjelo je”.

Sa kojim saigračem se Vasilije najbolje razumije na terenu?

“Igrač sa kojim imam izuzetno dobru saradnju i komunikaciju je naš iskusni kapiten Petar Grbić, koji me pozitivnim kritikama stimuliše da budem bolji”.

A koji igrač je bio najteži rival?

“Ne bih izdvojio nikog posebno, ali svaki rival je težak na svoj način - trudim se da nametnem svoju igru i na taj način istaknem i svoj kvalitet”.

Gdje Vasilije Adžić vidi sebe za 10 godina?

“Očekujem da ću svojim igrama i nastupima u narednom periodu zavrijediti lidersku ulogu u nekom od najačih klubova, što je moj san”.

Vasilije Adžić
foto: FSCG

Fudbal je moja opsesija, nikada nisam razmišljao o drugoj profesiji

Da je fudbal sve u životu Vasilija Adžića govori i njegov odgovor na pitanja šta je to što ga osim fudbala još zanima i da nije fudbaler da li bi u budućnosti vidio sebe u nečemu drugom?

“Kako sam od djetinjstva isključivo posvećen fudbalu, koji je moja opsesija, ni u jednom momentu nisam razmišljao čime bih se bavio, a da to nije fudbal”.

Vasilije Adžić
foto: FSCG

Slobodno vrijeme kao odmor, volim domaću kuhinju, ali rijetko se opuštam

Kako izgleda slobodno vrijeme u životu Vasilija Adžića?

“Najviše ga provodim u odmoru, kako bih uvijek bio spreman i odmoran za aktivnosti koje iziskuje profesionalno bavljenje fudbalom, gdje su mi prioritet treninzi i utakmice”.

Postoji li neka omiljena vrsta muzike?

“Izbor muzike zavisi od ambijenta i raspoloženja u datom momentu, a ista je raznovrsna”.

A da li mladi fudbaler voli da čita?

“Naravno da volim. Zbog velikog broja obaveza koje profesionalno bavljenje fudbalom zahtijeva, nemam baš puno vremena, ali kad uzmem da čitam, to uglavnom bude štivo koje govori o uspjesima poznatih sportista i njihovoj motivaciji”.

Hrana?

“S obzirom na posao kojim se bavim, izuzetnu pažnju posvećujem načinu ishrane, što podrazumijeva zdravu ishranu. Naravno da volim i našu domaću kuhinju, ali se rijetko opuštam”.

Bonus video: