“Četiri u jedan”: Adžić na naslovnici Tutosporta

Trener Budućnosti Mladen Milinković u razgovoru za poznati torinski list uporedio novog igrača Juventusa po karakteristikama sa Džeradom, De Brujneom, Belingemom i Jugovićem

24452 pregleda 88 reakcija 7 komentar(a)
Vasilije Adžić, Foto: Boris Pejović
Vasilije Adžić, Foto: Boris Pejović

Navijači Juventusa s nestrpljenjem očekuju dolazak Vasilija Adžića!

O tome vjerno svjedoči naslovna strana jučerašnjeg izdanja Tutosporta, torinskog sportskog lista, jednog od najuticajnijih u cijeloj Italiji i najpoznatijeg uz milansku Gazetu delo sport i rimski Korijere delo sport.

Tutosport je, naime, veći dio naslovnice posvetio crnogorskom 17-godišnjem vunderkindu, vezisti Budućnosti koji će za četiri dana potpisati ugovor za Juventus. Rafael Nadal, Luka Jović i drugi poznati sportisti koji su ovih dana bili u epicentru imali su na Tutosportovoj prvoj stranici samo sporednu ulogu, barem u odnosu na Adžića.

Novinar torinskog lista, naš veliki prijatelj Masimo Franki, koji je još prije 12 godina dolazio u Crnu Goru da piše o Mirku Vučiniću, tadašnjoj vedeti Juventusa, sada je intervjuisao Adžićevog trenera u Budućnosti - jesenjeg šampiona, Mladena Milinkovića.

foto: Tuttosport

Naslov "Adžić, četiri u jedan", odnosi se na Milinkovićeve riječi, koji na pitanje da uporedi Adžićev stil igre i karakteristike s nekim od velikih fudbalera, odgovorio:

"Teško je reći samo jedno ime. Ima mnogo kvaliteta, neki su slični jednim, neki drugim fudbalerima. On je fleksibilan, 'eklektičan' vezni igrač. Za mene je po stilu igre mješavina Džerarda, De Brujnea, Belingema i takođe bivšeg igrača Juventusa, mog sunarodnika Vladimira Jugovića, koji je taktički i strateški bio vrlo važan element ekipe Marćela Lipija", kazao je trener iz Loznice.

"Adžić, četiri u jedan" - Tutosport je pored velike slike mladog i omladinskog reprezentativca Crne Gore postavio i male slike Džerada, De Brujnea, Belingema i Jugovića.

Šta nam možete reći o Adžiću?

"Mogu da kažem da se u potpunosti slažem s onim što je izjavio naš sportski direktor Andrija Delibašić, a to je da je Adžo nešto najbolje što smo vidjeli u crnogorskom fudbalu u posljednjih petnaest godina", kazao je Milinković.

Je li zaista tako dobar?

"Više nego dobar. Počevši od glave - mozga, mentaliteta. Popričaš s njim i nakon najviše dva minuta shvatiš koliko je zreo, koliko se razlikuje od mnogih svojih vršnjaka koji su 'propali' čim su zaradili prvi veliki novac kao fudbaleri... Vasilije ima samo 17 godina, ali svojom glavom razmišlja kao dvadesetosmogodišnjak...".

A na terenu?

"Toliko je dobar da sam mu, u dogovoru sa Delibašićem, dao više slobode na terenu kako bi mogao da u potpunosti oslobodi svoj veliki talent. Inače se takve stvari ne rade s tinejdžerom, ali on je toliko dobar da to zaslužuje. Ipak, pozornost: takvu privilegiju ima samo Adžić i najviše još jedan igrač. Ostalih devet, odnosno osam plus golman, moraju apsolutno da poštuju taktička uputstva".

U Crnoj Gori ima dosta poređenja s legendama Savićevićem, Mijatovićem, Jovetićem, Vučinićem...

"Pred njim je cijela karijera, još najmanje 15 godina. Tek treba da dokaže svoju vrijednost na velikom evropskom nivou i nađe dosljednost u svojim nastupima. Ali, njegov potencijal i klasa su slični kakve su imali njegovih slavni prethodnici. S druge strane, ako je jedan od najpoznatijih klubova u Evropi, poput Juventusa, kraljice Serije A, odlučio da napravi važnu investiciju, to znači da od njega puno očekuje, ali i prije svega da ga smatra talentom dostojnim crno-bijelog dresa...", kazao je Milinković.

Koja mu je najveća karakteristika?

"Samo jedna? Kako da to učinim?".

Pokušajte...

"Hajde dvije... Njegova igra uzdignute glave. Ima 'panoramsku' viziju koja mu omogućava da uvijek ima dva ili tri rješenja. Krucijalno za veznog igrača... A onda, njegova sposobnost da zaštiti loptu: pokušajte da mu je oduzmete... Težak zadatak. Pri tome, on zna kako da majstorski koristi svoje tijelo kako bi se obranio od presinga, ali i od 'napadanja' svojih protivnika".

Ima li mana?

"Kako da ne! Najozbiljnija je 'neposlušnost' na kraju treninga. Dok mnogi njegovi saigrači jedva čekaju da odu pod tuš, on ostaje isprobavajući slobodne udarce, 'rezane' kornere, driblinge i udarce u trku. Neukrotiv je, 'neobuzdan'. Moj stručni štab i ja imamo posla da ga vratimo u svlačionicu...", zaključio je Milinković, uz osmijeh.

Bonus video: