Reakcije nakon Bekenbauerove smrti: Osvajao je sve gracioznošću i šarmom

„Naše zajedničko vrijeme sa nacionalnim timom je krunisano osvajanjem Svjetskog prvenstva 1990. u Rimu, titulom koja ne bi bila moguća da nije bilo njegovog izuzetnog trenerskog doprinosa. Kajzer je bio inspiracija za mnoge generacije, zauvijek će biti svjetionik njemačkog fudbala. Izgubili smo najveću ličnost našeg fudbala, a ja dobrog prijatelja”, rekao je Rudi Feler

12331 pregleda 1 komentar(a)
Foto: REUTERS/Tobias Schwarz/File Photo
Foto: REUTERS/Tobias Schwarz/File Photo

Na terenu je djelovao toliko elegantno kao da se spustio direktno iz fotelje, a kada bi se našao na travi dijelio je lekcije svima - i protivnicima, i navijačima, i saigračima...

Bio je idol mnogima, model kako bi trebalo da se ponaša igrač, trener i sportski funkcioner. Zato i ne čudi što je smrt Franca Bekenbauera u 79. godini izazvala rekacije iz cijelog svijeta.

Gari Lineker, autor čuvene rečenice da je fudbal igra u kojoj 22 fudbalera trče za loptom 90 minuta, a uvijek pobijede Njemci, na društvenoj mreži X (bivši Tviter) oprostio se od Kajzer Franca.

„Veoma mi je žao što sam čuo da je Franc Bekenbauer preminuo. Jedan od apsolutnih velikana naše igre. Kajzer je bio najljepši fudbaler, koji je sve osvajao gracioznošću i šarmom. Počivaj u miru”, napisao je slavni engleski golgeter.

Čuveni trener Notingem foresta Brajan Klaf je svojevremeno o njemu izgovorio vrlo upečatljive riječi:

„Vidio sam jednom Franca Bekenbauera kako ulazi u restoran. Uradio je to baš kao što je izgledao na terenu - s klasom i autoritetom”.

Od Bekenbauera se oprostio i selektor „elfa” Julijan Nagelsman.

„Za mene, Franc Bekenbauer je najbolji fudbaler u istoriji Njemačke. Njegova interpretacija libera je promijenila igru, njegova uloga i umijeće sa loptom su ga učinili slobodnim čovjekom. Kada bi Franc Bekenbauer ušao u prostoriju, ona bi se osvijetlila. Aura koja ga je okruživala je ostala do kraja, koji ni pored zdravstvenih problema i udaraca sudbine sa kojima je morao da se nosi nije uzdrmana. Zahvalan sam i ponosan što sam ga upoznao i čuvaću ga u sjećanju”.

Rudi Feler, kojem je Kajzer Franc bio selektor kada su osvajali Mundijal u Italiji 1990. godine, teško je podnio vijest o njegovoj smrti.

„Izuzetno sam tužan, vijest o njegovoj smrti me je potresla. Smatram jednom od velikih privilegija svog života što sam upoznao Franca Bekenbauera. Naše zajedničko vrijeme sa nacionalnim timom je krunisano osvajanjem Svjetskog prvenstva 1990. u Rimu, titulom koja ne bi bila moguća da nije bilo njegovog izuzetnog trenerskog doprinosa. Kajzer je bio inspiracija za mnoge generacije, zauvijek će biti svjetionik njemačkog fudbala. Izgubili smo najveću ličnost našeg fudbala, a ja dobrog prijatelja”.

Bonus video: