Vratio se De Brujne: Ostrvo već podrhtava

Dvije majstorije Belgijanca, gol pa asistencija Oskaru Bobu, donijele Mančester sitiju preokret u Njukaslu

5154 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

U engleskoj fudbalskoj javnosti se već neko vrijeme vodi polemika da li je Kevin de Brujne najbolji vezista koji je igrao u Premijer ligi, oni koji tvrde da jeste su dobili argument više u subotu veče poslije izdanja Belgijanca u Njukaslu.

Tek se vratio nakon povrede, Pep Gvardiola ga je poslao na teren tek dvadesetak minuta prije kraja, ali daleko od toga da je bilo kasno za "građane".

De Brujne je prvo perfektnim udarcem po zemlji, kroz noge Fabijena Šera, plasirao loptu u mrežu za 2:2, onda je u 91. na majstorski način asistirao Oskaru Bobu za preokret i pobjedu 3:2 na "Sent Džejms parku".

De Brujne nije igrao od avgusta prošle godine, a šta predstavlja za Siti i koliko je spreman da pravi razliku možda najbolje opisuje izjava menadžera Liverpula Jirgena Klopa od prije nekoliko sedmica:

"De Brujne je počeo da trenira i cijela Engleska počinje da se trese", rekao je Njemac.

Predstavljamo igrače koji su obilježili evropski fudbalski vikend:

GOLMAN

Petrović (Čelsi) - prinudno je dobio šansu zbog povrede prvog golmana Roberta Sančesa i koristi je na pravi način. Srpski čuvar mreže je postao neko na koga Maurisio Poketino može da računa.

ODBRANA

Ernandes (Milan) - igrao je ove sezone korektno i na poziciji lijevog štopera, ali Milanova igra je mnogo konkretnija kada je Teo ono što u stvari jeste - bek sa dozvolom da u napadu radi šta želi i koliko želi.

Rahmani (Napoli) - Napolitanci ove sezone nemaju puno razloga da slave, euforiju nakon osvojenog Skudeta je zamijenilo razočaranje koje se ponavlja gotovo svakog vikenda... Ipak, koliko je navijačima malo potrebno da budu srećni pokazao je pogodak defanzivca s Kosova u 96. minutu za trijumf nad Salernitanom.

SREDINA

Palasios (Bajer) - "farmaceuti" su jači od problema na početku 2024. Povrede i odsustvo nekoliko bitnih igrača zbog Kupa afričkih nacija im nisu smetali da u Augsburgu dođu do pobjede koju im je u finišu donio odlični Argentinac.

Manjeti (Brest) - Brest nije izgubio još od 26. novembra, ima šest pobjeda i remi, pa je senzacionalno treći na tabeli i u zoni je Lige šampiona. Manjeti, 25-godišnji vezista, bio je strijelac prvog gola u pobjedi nad Monpeljeom - 2:0.

Berenger (Atletik Bilbao) - dva puta je tresao mrežu Sosijedada u baskijskom derbiju (2:1), Atletik je trenutno trećeplasirani u La Ligi.

De Brujne (Mančester siti) - majstoru fudbala je dvadesetak minuta bilo sasvim dovoljno da probudi Siti i režira preokret u Njukaslu. Ni Gvardiola nije mogao da sakrije emocije pored terena, jer zna da su svi ciljevi sa De Brujneom na terenu realni.

NAPAD

Bob (Mančester siti) - De Brujne je pokrenuo "građane", a norveški napadač pomogao da asistencija Belgijanca u sudijskoj nadoknadi bude realizovana na pravi način.

Vinisijus Žunior (Real Madrid) - odbrana Barselone nije bila spremna za njegovu brzinu i snalažljivost. Upisao je het-trik u dominaciji "kraljevskog kluba" u Rijadu za trofej u Superkupu Španije.

Martines (Inter) - sa 18 pogodaka je ubjedljivo najbolji strijelac u Seriji A. Dva gola je Toro postigao u Monci i nastavio sjajnu seriju.

Kejn (Bajern) - Bavarci su lako savladali Hofenhajm i nije moglo da prođe bez pečata Engleza koji je zatresao mrežu u finišu za 22. gol u prvenstvu.

Bonus video: