Mesi najbolji u izboru Fife: Argentinac se nije ni pojavio na ceremoniji

Fifa je za dodjelu nagrade "The Best" razmatrala period od 19. decembra 2022. do 20. avgusta 2023. godine, piše "Marka". A u tom periodu Mesi je osvojio titulu sa Pari Sen Žermenom i Liga kup sa Interom iz Majamija (finale Mundijala 2022. godine je bilo 18. decembra), dok je, na primjer, Erling Haland sa Mančester sitijem u tom periodu osvojio Ligu šampiona, Premijer ligu, FA kup i Superkup Evrope

13385 pregleda 12 komentar(a)
Mesi, Foto: Reuters
Mesi, Foto: Reuters

Argentinski fudbaler, Lionel Mesi, osvojio je večeras nagradu "The Best", koju Fifadodjeljuje najboljem igraču u 2023. godini.

Mesi je postao prvi fudbaler u istoriji, koji je tri puta osvajao ovo takmičenje, ali večeras nije bio u Londonu kako bi primio trofej. A pošto nije bilo nikoga ko bi u Mesijevo ime uzeo nagradu, trofej je ostao kod Tjerija Anrija, koji je večeras vodio program, piše španska "Marka".

Anri sa peharom, koji je bio namijenjen Mesiju
Anri sa peharom, koji je bio namijenjen Mesijufoto: Reuters

Fudbaler Intera iz Majamija je slavio ispred Erlinga Halanda (Mančester siti) i Kilijana Mbapea (PSŽ). U glasanju su učestvovali kapiteni reprezentacija, selektori, novinari (po jedan iz svake zemlje članice Fife) i navijači, koji su glasali na sajtu Fife. Mesi i Haland su bili izjednačeni (po 48 bodova), ali je pobjednik odlučen na osnovu većeg broja maksimalnih glasova (pet poena), koji su kapiteni reprezentacija dali Mesiju.

Kada je riječ o nagradama za najboljeg fudbalera, golmana i trenera, Fifa je razmatrala period od 19. decembra 2022. do 20. avgusta 2023. godine. A u tom periodu Mesi je osvojio titulu sa Pari Sen Žermenom i Liga kup sa Interom iz Majamija (finale Mundijala 2022. godine je bilo 18. decembra), dok je, na primjer, Erling Haland sa Mančester sitijem u tom periodu osvojio Ligu šampiona, Premijer ligu, FA kup i Superkup Evrope.

Za najbolju fudbalerku izabrana je reprezentativka Španije Aitana Bonmati, koja je slavila ispred Dženi Ermoso i Linde Kaisedo.

Za najboljeg trenera izabran je menadžer Mančester sitija, Pep Gvardiola, koji je prvi put osvojio ovu nagradu. U konkurenciji su bili još Simone Inzagi, Lućano Spaleti, Ćavi i Ejndž Postekoglu.

Gvardiola
Gvardiolafoto: Reuters

Najbolji golman je čuvar mreže Mančester sitija Ederson. Kandidati za nagradu su bili još Jasin Bono, Tibo Kurtoa, Andre Onana i Mark-Andre ter Štegen.

Nagradu "Puškaš" za najljepši pogodak osvojio je Giljerme Madruga iz Botafoga, koji je na meču protiv Novoorizontinja uhvatio makazice na 20 metara od gola.

Fifa je izabrala i najbolji tim, koji čine: Kurtoa, Dijaš, Voker, Stouns, Bernardo Silva, De Brujne, Belingem, Mesi, Vinisijus, Mbape i Haland.

Bonus video: