Modrić dobija i na sudu, Španija da mu vrati 3,6 miliona

Španski poreznici pogrešno tumačili propise na štetu hrvatskog fudbalskog virtuoza

9693 pregleda 7 komentar(a)
Španija će obeštetiti Luku Modrića, Foto: Reuters
Španija će obeštetiti Luku Modrića, Foto: Reuters

Ekonomsko-administrativni sud (TEAC) u Madridu naložio je španskoj poreskoj upravi da isplati oko 3,6 miliona eura hrvatskom fudbaleru Luki Modriću koje mu je bila uzela na osnovu poreza od 2012. do 2014. godine, prenio je danas El Mundo.

Španska poreska uprava naplatila je Modriću 1,2 miliona eura poreza u 2012. godini kada je prešao iz londonskog Totenhema u Real Madrid.

Modrić je u Engleskoj živio od januara do avgusta, a u Španiji od avgusta do decembra 2012. godine. Španski poreznici su kasnije utvrdili da je on te 2012. godine većinu prihoda ostvario u Španiji, pa da je tu trebalo da plati porez. Modrić se preko svojih poreskih savjetnika žalio i tvrdio da je veći dio godine proveo u Engleskoj gdje je platio porez.

TEAC je uvažio njegovu žalbu. Modrić se žalio i da mu je poreska uprava nepravedno oduzela 1,5 miliona eura na osnovu poreza iz 2013. i 2014. godine. Poreska uprava je njemu naplatila porez na taj novac koji je Real Madrid isplatio firmama njegovih sportskih agenata. Iznosima od 1,2 miliona eura i 1,5 miliona eura pridodala je finansijske sankcije od oko 900.000 eura.

TEAC je, prema pisanju El Munda, naveo da su poreznici pretjerali u tumačenju Modrićeve obaveze u Španiji usjled čega je dobio povrat ukupnog iznosa od oko 3,6 miliona evra, prenela je HINA.

El Mundo je izvijestio da taj slučaj nije vezan uz sudski spor koji je Modrić imao s poreznicima 2018. godine.

Špansko državno tužilaštvo je tada optužilo Modrića, na osnovu prijave iz poreske uprave, da je svesno izbjegavao da plati porez u Španiji na prihod od sponzorskih i marketinških aktivnosti 2013. i 2014. godine. Tužilaštvo je navelo da je u Luksemburgu, gdje je niska stopa poreza, Modrić otvorio fiktivnu kompaniju bez zaposlenih na koju je primao novac.

Fudbaler Real Madrida nagodio se s državnim tužilaštvom i to nije išlo u dalji sudski postupak. Priznao je krivicu i uplatio poreskoj upravi 870.278 evra traženog poreza, kao i kamatu i kaznu, čime je izdvojio ukupno 1,4 miliona eura, preneo je tada El Mundo.

Bonus video: