Boszball: Može li neko da zaustavi PSV - 17 mečeva, 17 pobjeda

Klub iz Ajndhovena predvođenje Peterom Bošom postigao najviše golova u Erediviziji (59 - ili skoro 3,5 po meču), primio najmanje (7), a jedini poraz od početka sezone u svim takmičenjima doživoi su samo od Arsenala u Ligi šampiona

7465 pregleda 3 komentar(a)
Boš, Foto: PSV (Facebook)
Boš, Foto: PSV (Facebook)

Kada je 2017, praktično kao nepoznat trener, doveo Ajaks do prvog evropskog finala nakon 21 godine, činilo da se da je pred njim velika karijera... Fudbal koji je igrao velikan iz Amsterdama bio je još bolji nagovještaj takvog epiloga.

Ipak, Peter Boš se u međuvremenu "izgubio", kada je trebalo da njegova folozofija ispliva na najbolji način, stručnjak iz Alpendorna svoje ideje nije uspio da sprovede u Borusiji Dortmund, Bajeru iz Leverkuzena i Lionu.

Uslijedio je povratak kući, ali ne u Amstredam već u Ajndhoven, gdje je od Ruda van Nisterloja preuzeo PSV - ekipu koja je prošle sezone igrala zanimljiv, direktan i lijep fudbal. Ispostaviće se idealna za njegov sistem.

PSV je ove sezone nezaustavljiva mašinerija, takva da mu u holandskom šampionatu niko nije "otkinuo" ni bod - 17 utakmica i 17 čistih pobjeda.

Klub sa juga Holandije tako je izjednačio rekord Eredivizije po broju uzastopnih trijumfa - rekord koji je u sezoni 1987/88 postavio isti ovaj klub, tada pod vođstvom velikog Gusa Hidinka.

Uz to "filipsovci" su postigli najviše golova u Erediviziji (59 - ili skoro 3,5 po meču), a primili najmanje (7), jedini poraz od početka sezone u svim takmičenjima doživjeli su samo od Arsenala u Ligi šampiona (4:0).

Bošova ekipa na vrhu domaćeg šampionata već ima velikih plus 12 u odnosu na drugoplasirani Fejenord, izborila je nokaut fazu Lige šampiona (prvi put od 2016), kao i osminu finala Kupa Holandije, dok je na startu sezone osvojila i prvi trofej - domaći Superkup trijumfom nad velikim rivalom iz Roterdama.

Šta je to što krasi PSV ove sezone? Čini se to što Boš nije odustao od svojih principa, koji možda nisu prošli kod prethodna tri tima koja je vodio.

Jak i visok presinga, visoko postavljena posljednja linija, atraktivnost i agresivnosti u napadu doveli su klub iz Ajndhovena do fenomenalnih rezultata - jednom riječju "Boszbal" kako su mediji, koristivši Bošovo prezime, nazvali igru ovog stručnjaka.

Uostalom, teško je bilo i očekivati drugačiji sistem od čovjeka kojem su uzori Johan Krojf, Rinus Mihels i Pep Gvardiola.

Kada je u pitanju njegov tim ulogu vođe nosi stari-dobri napadač Luk de Jong, koji je postigao 15 golova u prvenstvu, a sedam puta je tresao mreže u Ligi šampiona i kvalifikacijama za ovo takmičenje.

Sve se vrti oko Džoija Vermana i Johana Bakajoka, za koje Opta kaže da kreiraju najviše šansi u svim evropskim ligama.

Tu su i ostali, pretežno mladi i veoma zanimljivi igrači - Noa Lang, Malik Tilman, Rikardo Pepi, Gus Til, Ismael Sajbari, kao i već odavno poznati Irving Lozano i Seržinjo Dest.

Totalni fudbal u izvođenju Petera Boša ponovo daje rezultate.

Bonus video: