Crnogorski Njemci

O 18-godišnjem Dženanu Pejčinoviću i godinu mlađem Adinu Ličini, velikim talentima njemačkog fudbala, koji su porijeklom iz Crne Gore, pišu renomirani evropski mediji

35477 pregleda 120 reakcija 44 komentar(a)
Adin Ličina, Foto: Fc Bayern
Adin Ličina, Foto: Fc Bayern

O dvojici talentovanih fudbalera, pored kojih u biografskim podacima specijalizovanih fudbalskih portala, poput veoma cijenjenog i preciznog Transfermarkta, stoji crnogorska zastava, juče su pisali renomirani svjetski sportski mediji.

Jedan od njih - Dženan Pejčinović - koji je i prilično poznat našoj, makar široj fudbalskoj javnosti, odigrao je prve minute za prvi tim Volfsburga ove sezone. Napadač, koji u februaru puni 19 godina, igrao je od 76. minuta na gostovanju Hejdenhajmu u Bundesligi. On je u elitnom njemačkom rangu, kod Nika Kovača, debitovao u posljednjem kolu prošlog prvenstva.

Dženan Pejčinović
Dženan Pejčinovićfoto: Shutterstock

Pejčinović je prije nekoliko godina bio na pripremama pionirske reprezentacije Crne Gore i odigrao dvije prijateljske utakmice, a “Vijesti” su o njemu pisale kada je u julu 2022. prelazio iz Augsburga u Volfsburg, kao i kada su se za njega raspitivali velikani poput Juventusa i Mančester sitija, dok sa ga mediji u Njemačkoj opisivali kao “njemačkog Crnogorca”.

Juče je u orbitu, makar kada je svjetska javnost u pitanju, lansiran još jedan dječak “sa crnogorskom zastavom” - o Adinu Ličini piše “Gazeta delo sport”, kao o novom ekstratalentu, koji bi karijeru mogao da nastavi u Milanu, ako ga, međutim, pusti Bajern.

Adin Ličina je prije 14 dana napunio 17 godina, igra za omladinski sastav Bajerna (U 19), a “Gazeta” piše o njemu kao o “njemačkom talentu crnogorskog porijekla i jednom od najboljih predstavnika akademije kluba iz Minhena”.

Ličina, iako je tek napunio 17, u timu je sa dvije godine starijim igračima, a u juniorskoj Bundesligi ima pet golova i dvije asistencije, kao klasična “desetka”.

“Gazeta” je tekst posvetila zbog interesovanja Milana, poredivši ga sa 18-godišnjim Kenanom Jildizom, sve važnijim igračem prvog tima Juventusa, koji je u Torino došao baš iz Bajerna.

“Ali, Bajern ne želi da napravi grešku, kao sa Jildizom, pa se Ličini sprema novi ugovor”, piše list, napominjući da Ličina ima ugovor do 30. juna 2025. godine, a da na novom ugovoru rade Kristof Frojnd (sportski direktor) i Halil Altintop (prvi čovjek omladinske škole).

I šta je još zajedničko 18-godišnjem Pejčinoviću i 17-godišnjem Ličini, osim što su, očito, veliki talenti i što imaju crnogorsko porijeklo (i zastavu pored imena)?

Obojica su standardni članovi mlađih selekcija Njemačke, zemlje u kojoj su rođeni (Pejčinović u Minhenu, Ličina u Landshutu, gradiću blizu Minhena) i odrastali.

Pejčinović je, nakon kadetske (U 17), sa kojom je igrao na Evropskom prvenstvu, nastavio da igra za U 18, pa za U19 reprezentaciju, uz impresivan golgeterski učinak u svim kategorijama - ukupno, 33 utakmice, 33 gola!

Ličina je nastupao za U 16, sada je član U 17 “elf” selekcije (dva meča, jedan gol), a nema sumnje da će nastaviti da igra i u narednom takmičarskom ciklusu, s obzirom na potencijal i talenat.

I bez obzira na to što pored njihovog imena stoji i crnogorska zastava, kao i na nesumnjivo porijeklo iz Crne Gore, same činjenice da su rođeni i da sazrijevaju u Njemačkoj, da su u žestokoj konkurenciji izborili mjesto među najvećim talentima u jednoj od najvećih fudbalskih tradicija, da se o njima piše i priča, da se njihov razvoj prati na najvećem mogućem nivou, šanse da, makar u doglednoj budućnosti, promijene boje nacionalnog dresa - praktično ne postoje.

Njihov izbor je, čini se, logičan, barem u ovom trenutku - i sa (posebno) profesionalne strane, ali i sa, realno gledano, “emotivne”, jer, Njemačka je, ipak, njihova domovina.

Ima, doduše, i drugačijih primjera (Rakitić - Švajcarska/Hrvatska, Samardžić - Njemačka/Srbija, Jildiz - Njemačka/Turska...), ali i primjera poput Džakinog i Šaćirijevog, koji su, uprkos jasno i javno izraženog osjećaja pripadnosti Kosovu, ipak kada su mogli da biraju odlučili da nastave da igraju za Švajcarsku...

Bonus video: