Artjom Dovbik - momak sa Dnjepra od sedam miliona koji ima bolje brojke od Belingema

Bolji učinak od snažnog momka sa Dnjepra kada se broje golovi i asistencije u ligama petice imaju samo Lautaro Martines (18+2), Mohamed Salah (14+8), Kilijan Mbape (19+3) i Hari Kejn (22+5)

9103 pregleda 0 komentar(a)
Dovbik slavi jedan od golova sa Janom Koutom i Saviom, Foto: La Liga (Facebook)
Dovbik slavi jedan od golova sa Janom Koutom i Saviom, Foto: La Liga (Facebook)

Hempden park u Glazgovu, Ukrajina i Švedska u dramatičnim produžecima Eura 2020 vode veliku bitku za četvrtfinale...

Semafor je pokazivao 106. minut kada je jedan od najboljih napadača svih vremena i u tom trenutku selektor Ukrajine Andrij Ševčenko osjetio da je vrijeme za snažnog momka sa Dnjepra.

Artjom Dovbik je utrčao na teren škotskog hrama fudbala i u 121. minutu svoj debi na Evropskom prvenstvu učinio nezaboravnim - pogodio je glavom i Ukrajinu odveo među osam najboljih.

Napadač koji je bio i na pozajmicama u Moldaviji i Drugoj ligi Danske postao je glavna zvijezda najveće evropske pozornice.

Sa Eura se vratio u svoj Dnjepar 1, u Ukrajini nastavio da trese mreže, ali poziva iz jačih liga nije bilo sve do avgusta prošle godine kada je potpisao za Đironu u transferu vrijednom nešto više od sedam miliona eura.

Pet mjeseci kasnije Đirona je hit La lige, na vrhu tabele u leđa joj gledaju Real i Barselona, a toliko visoko odveli su je i golovi "momka od sedam miliona".

Dovbik je sinoć protiv Sevilje za šest minuta i 34 sekunde postigao het-trik i stigao do čak 14 golova u La ligi ove sezone - istom broju na kojem se nalazi senzacija iz Real Madrida Džud Belingem. Uz golove Ukrajinac je upisao i pet asistencija - dvije više od engleskog fudbalera.

Bolji učinak od njega kada se broje golovi i asistencije u ligama petice imaju samo Lautaro Martines (18+2), Mohamed Salah (14+8), Kilijan Mbape (19+3) i Hari Kejn (22+5).

Mićelov sistem očigledno je bio idealan za Dovbika koji zajedno sa saigračem iz reprezentacije Viktorom Cigankovim, zatim neuhvatljivim Saviom, provjerenim Dejlijem Blindom, Erikom Garsijom, Kristijanom Stuanijem i ostalima čini da čudo Đirone i dalje živi.

Bonus video: