Preminuo Điđi Riva

Riva je preminuo u 79. godini od srčanog udara

14071 pregleda 4 komentar(a)
Điđi Riva (lijevo) sa Lipijem 2006. godine, Foto: Reuters
Điđi Riva (lijevo) sa Lipijem 2006. godine, Foto: Reuters

Legendarni italijanski fudbaler, Luiđi Điđi Riva preminuo je večeras od srčanog udara u 79. godini, objavio je Fudbalski savez Italije.

Điđi Riva, odnosno Grom, kako mu je bio nadimak, je najbolji strijelac u istoriji fudbalske reprezentacije Italije. Na 42 meča, između 1965. i 1974. godine je postigao 35 pogotka. Iza njega je Đuzepe Meaca sa 33 gola.

"Šokiran sam i duboko ožalošćen. Italijanski fudbal je u žalosti. Rivin ponos, njegova klasa i njegov osjećaj za pravdu ujedinili su generacije i milione ljudi. Svoju izvanrednu karijeru sportiste i menadžera povezao je s "azurima", zahvaljujući njemu osvojili smo Evropsko prvenstvo 1968. i Svjetsko prvenstvo 2006. (tada je bio tim menadžer reprezentacije). Oni koji su poput mene imali sreću da ga poznaju, danas gube prijatelja," kazao je predsjednik Saveza Gabrijele Gravina.

Riva je bio dio reprezentacije koja je osvojila Evropsko prvenstvo 1968, a takođe je igrao na Svjetskom prvenstvu 1970. kada su Italijani završili iza Brazila predvođenog Peleom.

Riva je gotovo cijelu svoju klupsku karijeru igrao za Kaljari i bio je najbolji strijelac u istoriji kluba s 208 golova u 378 nastupa. Bio je tri puta najbolji strijelac Serie A.

Riva je kasnije dugi niz godina bio dio štaba reprezentacije, uključujući 2006. kada je Italija osvojila Svjetsko prvenstvo.

Bonus video: