Budućnost misli i na Evropu; Delibašić: Tim sklopljen na vrijeme, nećemo pristajati na ucjene menadžera i igrača

Sportski direktor crnogorskog prvaka iz Anatalije o prelaznom roku, miksu iskusnih i talentovanih igrača, odlascima pojedinih mladih igrača...

7501 pregleda 24 reakcija 24 komentar(a)
Delibašić na treningu "plavih" u Antaliji, Foto: FK Budućnost
Delibašić na treningu "plavih" u Antaliji, Foto: FK Budućnost

Kada je bilo najvažnije, kada je trebalo napraviti makar mali korak više u Evropi, Budućnost je uglavnom ostajala bez igrača i na brzinu sklapala tim za Uefine kvalifikacije.

Epilog takve politike dobro je poznat učinkom u Evropi, ali čini se da je sa takvom praksom završeno.

Crnogorski prvak je na nešto manje od mjesec sklopio tim za proljećni dio sezone, a što je najvažnije praktično svi oni koji bi trebalo da budu okosnica ekipe biće tu i na ljeto kada krenu nove evropske avanture.

"To je bio cilj. Moja zamjerka kada sam došao, a i ranije dok sam bio u klubu je bila ta što se nije vodilo računa o igračkom kadru na vrijeme. Jednostavno, kasnilo se u mnogo situacija. Sada pokušavamo da imamo dobar tajming i da se stvari dešavaju na vrijeme", poručio je iz Antalije za klupski sajt sportski direktor Andrija Delibašić.

Nekadašnji sjajni napadač, čovjek koji je protiv Engleske postigao najvažniji gol u istoriji reprezentacije Crne Gore, potrudio se da pojačanja Igor Ivanović, Miloš Raičković i Stefan Vukčević potpišu dvogodišnje ugovore, a momci koji bi u junu bili slobodni Miloš Brnović i Uroš Ignjatović potpisali su nove ugovore.

Istovremeno sa najzvučnijim pojačanjem Đorđem Despotovićem ostala je otvorena mogućnost igranja Evrope.

"Iskreno, komplikovano je vratiti igrača u Crnu Goru koji se ostvari u inostranstvu. Teško ga je ubijediti da dođe, pogotovo ako je aktuelni, potencijalni ili bivši reprezentativac. Međutim, uspjeli smo jer je kod igrača u jednom trenutku prevagnula ili ljubav prema klubu ili igranje za najveći klub u državi i borba za trofeje ili vjera u projekat koji smo iznijeli", dodao je Delibašić.

Naglasio je i da je veliku u svemu imao i od trenera Mladena Milinkovića.

"On je radio sa svim tim momcima, pa onda znaju kakav je i trener i čovjek. Naravno, ništa ne bismo mogli bez podrške opštine koja je vlasnik kluba, izvršnog direktora Novaka Novakovića i predsjednika Balše Pejovića koji su se potrudili da završe sve operativne stvari i do sada su aminovali sve naše planove i projekte. Još jednom kažem, mislim da smo napravili kvalitetan tim i da je cilj titule ili duple krune ostvariv. Ne treba da trošimo riječi o ambicijama Budućnosti", jasan je Delibašić.

Kada je promovisan u sportskog direktora Delibašić je obećao da će pokušati da vrati igrače koji znaju šta znači Budućnost. Sa tim je krenuo još na ljeto iako nije bilo puno vremena.

Delibašić i Milinković
Delibašić i Milinkovićfoto: FK Budućnost

"Tada smo dveli Adnana Orahovca koji je postao stub odbrane, vratili smo Milana Vukotića koji je jedan od najvećih talenata Crne Gore i iskreno vjerujem da ima još vremena da eksplodira, zatim i Ivana Bojovića koji je uvijek upotrebljiv, a doveli smo Tonćija Mujana koji je odigrao četiri-pet dobrih utakmica. Čini mi se da smo i tada uspjeli da nađemo kvalitet, a siguran sam da smo pored igračkih dobili ljudski kvalitet, što je meni važno", podsjetio je Delibašić.

Sve ukupno, sportski direktor je zadovoljan.

"Generalno kad pogledamo ljeto i sada zimu, mislim da smo sklopili kvalitet, iskustvo i mladost i nadam se da će to biti dovoljno da krunišemo sezonu na pravi način".

Šampion i lider u nastavak Meridianbet 1. CFL ulazi sa timom koji je miks iskusnih i talentovanih fudbalera - uostalom Milinković će na raspolaganju imati 11 bonus igrača.

"Čini mi se da smo dobro balansirali i to je bila ideja kada smo došli. Zbog toga je cijela omladinska ekipa ostala na okupu, uprkos tome što smo imali zahtjeve za pozajmice i od prvoligaških i od drugoligaških timova", kaže Delibašić.

Budućnost se trenutno nalazi u Antaliji, a u turskom ljetovalištu će se pripremati do 3. februara, dok je prvi test meč očekuje u četvrtak protiv mađarskog Debrecina.

Kada su u pitanju pojačanja čini se da je priča za ovaj prelazni rok završena.

"Nikada ne možemo da kažemo da je prelazni rok završen dok nije definitivno datumski kraj, a šef stručnog štaba i ja smo uvijek raspoloženi da reagujemo ukoliko se pojavi pravi igrač. Međutim, kako sada stvari stoje i ukoliko ne bude nekih iznenađenja zatvorili smo situaciju što se tiče igrača".

O odlascima mladih Perovića i Maraša

Dva mladića su ovog januara, ipak, napustila klub iako su kako kažu iz Budućnosti imali ponude da potpišu profesionalne ugovore - radi se o Marku Peroviću koji je prešao u Jezero i Lazaru Marašu novom igraču Dečića.

"Nažalost, nisu produžili ugovore, ali to je njihova odluka i mi to poštujemo. Dok sam tu Budućnost nikada neće pristajati na ucjene menadžera ili igrača, posebno u vidu potcjenjivačkih izlaznih klauzula kako za igrača, tako i za klub. Tu su i drugi razni zahtjevi, a to se naročito odnosi na Marka Perovića", kaže Delibašić.

Ugovore su potpisali talentovani Bodin Tomašević, Andrej Camaj i Stefan Đukanović.

"Drago mi je zbog toga, jer se vidjelo koliko vole i poštuju Budućnosti, koliko cijene šta je klub uradio za njih i što su prepoznali da je Budućnost najbolje mjesto za njihov napredak. Njihovi osmijesi i zadovoljstvo njihovih roditelja, koji su bili prisutni pri potpisivanju profesionalnih ugovora, nešto su posebno", zaključio je Delibašić.

Bonus video: